8. října 2020 20:12

6x Charles Bukowski

Vzhledem k nepříliš normálním časům, ve kterých se právě nacházíme, bylo takřka opomenuto výročí v podobě sta let od narození jednoho z nejinspirativnějších autorů 20. století, Charlese Bukowského (1920–1994). Nastal čas tento nedostatek, byť s časovou prodlevou, napravit.

  1. TĚŽKÉ DĚTSTVÍ Podle oficiálních zdrojů se Heinrich Karl Bukowski narodil v srpnu 1920 v Andernachu (Porýní – Falcko). Český překladatel jeho díla Robert Hýsek však před čtyřmi lety uvedl, že spisovatel přišel na svět ve vesnici Pazderna na Frýdecko-Místecku. Jistí jsou rodiče, Němka Katharina Fett a americký voják Henry Bukowski. Když byly chlapci tři roky, rodina emigrovala do USA a usadila se v Los Angeles. Charles prožil kruté dětství, otec ho pravidelně bil. „Necítil jsem k němu žádnou nenávist. Jen mě stále překvapovalo, že někdo jako on může vůbec existovat,“ řekl na adresu svého biologického stvořitele. Kromě toho trpěl v pubertě akné. Jedinou útěchou tak byla chlapci literatura. Mezi oblíbené autory patřili John Fante, Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. M. Dostojevskij, Franz Kafka, Albert Camus.
  2. ČÍM DÁLE, TÍM LÉPE Přestože Charles Bukowski neměl problémy s novináři, zároveň přiznával vlastní misantropii, rovnající se odporu vůči lidstvu a lidské povaze. „Pokud píšu o lidské rase, čím dále jsem od lidí, tím lépe se cítím. Dvě míle jsou skvělé, dva tisíce mil krásné. Nelíbí se mi lidská rasa. Nemám rád jejich hlavy, nemám rád jejich tváře, nemám rád jejich nohy, nemám rád jejich rozhovory, nemám rád jejich účesy, nemám rád jejich automobily...“
  3. TYČINKA ZA NIKLÁK Ve čtyřicátých letech minulého století na tom nebyl Charles Bukowski po finanční stránce zrovna nejlépe, což se odráželo vedle úrovně hotelů, které obýval, rovněž na stravě. Jeho dlouhodobě jedinou potravou byly tyčinky vyrobené z náhražky čokolády s názvem Payday v ceně jednoho nikláku neboli pěti centů. Spisovatel si tyčinku pořizoval v oblíbené cukrárně, polovinu si nechával na noc.
  4. MILOVNÍK KOČEK Spisovatel měl kočku Minx, svůj láskyplný vztah k malým šelmám popsal v knize O kočkách. Podle Bukowského se jednalo o „krásného ďábla“, nezdolného bojovníka a lovce, nevypočitatelnou myslící bytost, vzbuzující respekt a obdiv. „Stěžují si, ale nikdy se nebojí, chodí s překvapivou důstojností. Spí s přímou jednoduchostí, které lidé prostě nemohou rozumět. Když se cítím na dně, musím jen sledovat své kočky a moje odvaha se vrací,“ napsal Charles Bukowski v básni Moje kočky.
  5. SLAVNÍ OBDIVOVATELÉ Bukowskému se poštěstilo být slavným zaživa, proto se mohl setkat s některými z mnoha fanoušků. V dokumentu Born into This popisuje herec Sean Penn pitku s Bonem Voxem z roku 1987. Zatímco Sean Penn recitoval Bukowského texty, přiznal Bono svůj obdiv k autorovi. Herec záhy vytočil jeho číslo. Bukowski telefon skutečně vzal a nakonec předal zpěvákovi manželku Lindu s tím, že stejně vždycky toužila Bona ošukat. Zdali se tak skutečně stalo, není známo, leč poté, co Bono zjistil, že je Linda velkou fanynkou U2, pozval dámu a jejího manžela v roce 1992 na koncert kapely v Los Angeles. Během vystoupení věnoval bubeník Larry Mullen jr. Lindě a Charlesovi skladbu Dirty Old Town.
  6. ALTER EGO V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder na základě Bukowského knihy a scénáře film Štamgast. Jeho hlavním hrdinou je básník opilec Henry Chinaski (Mickey Rourke), který se potká s alkoholičkou Wendy (Faye Dunaway), přičemž oba mají stejný cíl, a to upít se k smrti. Mimochodem, nejoblíbenějším nápojem spisovatele byl koktejl Boilemarker neboli pivo s panákem whisky. O okolnostech vzniku filmu Štamgast psal Bukowski v autobiografickém románu Hollywood. „Zjistil jsem, že Hollywood je křivější, hloupější a krutější než všechny knihy, které jsem o něm četl,“ píše v jedné z pasáží. Bukowského život věrně kopíruje i Hank Moody (David Duchovny), hlavní hrdina povedeného seriálu Californication.