28. srpna 2019 18:25

5x Stonehenge

Vím, že nic moc nevím. Tento citát řeckého filozofa Sokrata lze použít v souvislosti se Stonehenge, nejslavnější megalitickou památkou na světě, která se nachází v anglickém Wiltshiru. O to větší oblibě se kruh stojících několikatunových kamenů těší.

  • Stonehenge má na různých kontinentech přes osmdesát napodobenin, které jsou zapsány v seznamu Clonehenge. K vidění jsou v Irsku (Achill-henge), Severní Dakotě (Mystical Horizons), Washingtonu (Maryhill Stonehenge), Novém Zélandu (Stonehenge Aotearoa) Největší raritou byl Phonehenge v Jižní Karolíně složený z červených telefonních budek, který byl však demontován. Stále však stojí Carhenge v Nebrasce poskládaný z devětatřiceti starých amerických aut.
  • V říjnu 2012 oznámila britská kulturní organizace English Heritage odhalení funkcí monumentu Stonehenge. Po prozkoumání všech kamenů moderní 3D laserovou technologií objevili vědci do té doby nepoznané rytiny a kresby. Z toho došli k závěru, že vedle chrámu sloužil Stonehenge rovněž jako galerie umění.
  • V roce 2015 objevili archeologové v místě Durrington Walls, nacházejícím se asi 1,3 km od Stonenhenge, takřka stovku monolitů. Stalo se tak s pomocí speciálního radaru. Podle BBC se mohlo jednat o nejstarší prehistorický objekt v Británii. Kameny byly vysoké asi 4,5 metru, odhadované stáří kolem 4500 let.
  • Podle informací National Geographic z loňského září lokalizovali pracovníci z Waleského národního muzea a Leicesterské univerzity původ stavebního materiálu ve Stonehenge. Díky tomu mohou vědci ověřit, jakým způsobem byly kameny z Pembroku do Stonehenge v období 3000 až 1600 let před naším letopočtem dopraveny. Podle původních předpokladů byly nejtěžší kusy přepravovány na vorech po řece Avon a Bristolským kanálem.
  • Loni v květnu se na místo činu vrátil kámen, který byl ze Stonehenge vyvrtaný v polovině minulého století. Části pískovce o délce asi jednoho metru a šířce 2,5 cm odvezl Angličan Robert Philips nejdřív do své kanceláře, pak do USA. Loni jeho synové zavolali kurátorce organizace English Heritage spravující Stonehenge, že na přání otce posílají kámen do vlasti.

(Článek o Stonehenge je součástí zářijového čísla Playboye)