2. října 2020 20:15

5x Marilyn Manson

Jak pravil kdysi v jednom rozhovoru bývalý novinář Brian Warner, od poloviny 90. let minulého století známý jako muzikant Marilyn Manson, jeho postava není hledáním identity, ale cestou, jak se pohodlně vyjádřil umělecky. Jedněmi do nebes vynášený, jinými zatracovaný muzikant poté dodal, že nepředpokládá, že se tyhle dvě osobnosti od sebe nějak odlišují. Zároveň se baví tím, co dělá, což ale neznamená, že to nebere seriózně. Troufám si odhadovat, že poslech násle

  1. Coma White Mechanical Animals | 1998 Brutální rána z třetího alba patří dodnes mezi hymny kategorie hardcore. Inspiraci přinesl vztah frontmana s Rose McGowan, herečkou známou ze seriálu Čarodějky. O mnohém vypovídá text, ve kterém se mimo jiné zpívá o pilulce, která znecitliví, ochromí, udělá z kohokoli někoho jiného, leč nepomůže utéci před sebou samým. Obžalobu celebrit doprovází skvělé video, pochopitelně s Rose McGowan v hlavní roli. Herečka zpívala na skandálním, později v důsledku masakru na jedné střední škole zakázaném albu, vokály.
  2. The Nobodies Holy Wood | 2000 Reakce na masakr na Columbine High School z roku 1999, při které studenti Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17), údajní fanoušci Marilyna Mansona, zastřelili dvanáct spolužáků a jednoho učitele. Poté, co byl Marilyn Manson v souvislosti s krveprolitím vystaven nebývalému mediálnímu tlaku, odmítl veřejné diskuse a reagoval třetím singlem. Skladba o tom, jak se vrazi stávají s pomocí médií celebritami, výrazně dopomohla k prodeji přesahujícímu devět milionů kopií, což se podle oficiálních zdrojů rovná komerčně nejúspěšnějšímu počinu kapely.
  3. The Beautiful People Antichrist Superstar | 1996 Nejen skalní fanoušci Marilyna Mansona považují studiovou jedničku za to nejlepší, co kapela dosud vydala. A lepší to prý nebude. Ani se jim nedivím. Co se „báječných lidí“ týče, vše začíná bicí salvou, kytara jede jako motorová pila, skřehotavý zpěv. K tomu text vycházející z Nietzscheho teorie nadčlověka, předpokládající, že tak jako člověk vývojem překonal své předchůdce, je třeba, aby i on sám byl překonán. Podle zpěváka existují slabí proto, aby ospravedlnili existenci silných. Mimochodem, ještě před zpěvákem se Nietzscheho teorií inspiroval Richard Strauss, který složil na motivy jeho knihy Tak pravil Zarathustra aneb Kniha pro všechny a pro nikoho, symfonickou báseň.
  4. Fight Song Holy Wood | 2000 Dokonalá basa Twiggy (modelka) Ramireze (sériový vrah), který se svého času dokonce ocitl po odchodu Jasona Newsteda v hledáčku věrozvěstů trashmetalu kapely Metallica. V tomto případě si Marilyn Manson vypomohl citátem sovětského diktátora J. V. Stalina, který praví: „Smrt jednoho je tragédie. Smrt milionů pouhá statistika.“ K tomu slova o tom, že člověk není otrokem boha, který neexistuje. Takže opět trocha Nietzscheho, který „nechal“ Boha zemřít, aby se člověk stal nikoli stvořitelem, ale tvůrcem věcí.
  5. mOBSCENE The Golden Age of Grotesque | 2003 Skladba je součástí soundtracku z filmu Matrix Reloaded. V tomto případě byl zdrojem inspirace americký filmový režisér a hudební choreograf Busby Berkeley a spis irského spisovatele a buřiče Oscara Wilda, který lze volně přeložit ve smyslu: Buď sám sebou, neboť všichni ostatní již existují. Po černobílém slonovi přijde v úvodu klipu stoprocentní palba, svůdné mažoretky a zpěvák s chrupem připomínajícím doktora Hannibala Lectera. Nechybí ani tanec rokenrolu.

(Text Marilyn Manson se brání efektu sněhové koule čtěte v říjnovém Playboyi)