24. srpna 2021 18:48

5 povedených filmů o 11. září 2001

11. září uplyne dvacet let od teroristického útoku na newyorské Světové obchodní centrum a budovu Pentagonu. V případě touhy po oživení paměti na události, po kterých svět nebyl a nejspíš ani nikdy nebude jako dřív, doporučujeme následující filmy.

1. Fahrenheit 9/11 USA, 2004, 110 minut

V nemalé míře politická agitka, kterou si režisér Michael Moore vyřizoval, mimo jiné s přispěním Bena Afflecka a Roberta De Nira, účty s prezidentem Georgem W. Bushem. Ať tak či onak, jedná se o úspěšné dílo, důkazem čehož je zisk prestižní Zlaté palmy z MFF v Cannes. První část je o okolnostech a následcích teroristického útoku al-Káidy a následné válce v Afghánistánu. Druhá se snaží diváka přesvědčit o tom, že za útokem na Irák nebyla touha po zjednání spravedlnosti, ale druhá největší naleziště ropy na světě. Závěrečná, třetí část se věnuje lidem. Michael Moore vsadil vzhledem k tématu na humornou formu, což vysvětlil snahou oslovit mladou generaci, za tímto účelem rovněž povolil stahování filmu z internetu. Vzhledem k tomu, že původní distributor Disney zakázal dceřiné společnosti Miramax uvádět film v kinech, se do věci vložili šéfové Miramax bratři Weinsteinové, kteří snímek odkoupili a uvedli do kin jako fyzické osoby. Jak se ukázalo, nejméně z ekonomického hlediska se jednalo o prozíravé rozhodnutí, při nákladech v hodnotě kolem 6 milionů dolarů vydělal dokument celkem 118 milionů dolarů a v tomto ohledu nemá v USA sobě rovného.

2. Fahrenhype 9/11 USA, 2004, 80 minut

Stěžejním úkolem snímku je vylíčit Michaela Moora jako stoupence konspiračních teorií, tedy pohádek pro dospělé s jednoduchou teorií a snahou najít zkratku pro vysvětlení složitých věcí. Ne snad, že by jím Moore do jisté míry nebyl, na druhou stranu odpověď režiséra Alana Petersona je hodně sešroubovaná a křečovitá, snaha učinit z George W. Bushe vrchol politické ctnosti nabývá až komických rozměrů. Michael Moore prostě dokonale využil bílé figury umožňující první tah, na druhou stranu, proč se nepodívat a případně nekonfrontovat.

3. Let číslo 93 Anglie, 2006, 111 minut

Zatímco pasažéři tří ze čtyř unesených letadel splnili tragickou roli bezradných komparzistů, cestující letu 93 se vzbouřili a díky jejich hrdinství spadl letoun místo na Bílý dům, případně na budovu Kapitolu, na neobydlené území poblíž Pittsburghu. Nutno říci, že hlavní příčinou heroického a snad nedoceněného aktu bylo 40minutové zpoždění letu, díky kterému pasažéři uneseného letu 93 věděli o útocích na obchodní centrum. Bezchybná dokumentární rekonstrukce. Stojí za zmínku, že všechny posádky letadla ve filmu byly autentické, přičemž někteří z pilotů či letušek pracovali, stejně jako posádka letu 93, pro United Airlines. Součástí snímku jsou i letečtí dispečeři, kteří měli 11. září službu.

4. World Trade Center USA, 2006, 129 minut

Oscarový režisér Oliver Stone se chopil skutečného příběhu dvou policistů, kteří poté, co pomáhali obětem, zůstali sami zavaleni v troskách WTC. Značného prostoru se dostává rovněž rodině a záchranářům. Jak praví jedna z recenzí: „Tenhle film je prostou oslavou lidské statečnosti a nezištné pomoci, bez bušení do prsou a záběrů, na kterých byste mohli detailně spočítat pruhy na vlajce Spojených států.“ Není moc co dodat. V roli policistů Nicolas Cage (John McLoughlin) a Michael Peña (Will Jimen).

5. The Love We Make USA, 2011

Exbeatle Paul McCartney se prochází po 11. září 2001 v černobílém filmu po New Yorku, povídá si s lidmi, aby se poté zúčastnil benefičního koncertu pro hrdinné hasiče. V tomto bohulibém počinu jsou mu nápomocni například Mick Jagger, Eric Clapton, Elton John, David Bowie, Jon Bon Jovi a Billy Joel… A také Harrison Ford, Leonardo DiCaprio či Steve Buscemi. Během sice nikterak objevného, leč zábavného snímku dochází dokonce na objetí Paula s Ozzym Osbournem.

(Materiál o dni, po kterém nebylo nic jako dřív, čtěte v zářijovém Playboyi)