26. května 2021 18:18

13x Bob Dylan

Dne 24. května oslavil osmdesáté narozeniny Robert Allen Zimmerman, nejen hudebnímu světu znám jako Bob Dylan. Na muzikanta, který podle kritiků neuměl nikdy zpívat, neboť kváká jako žába, toho dosáhl opravdu hodně. Takže něco málo z jeho přebohatého života.

  1. Navzdory 125 milionům prodaných alb a mimořádným úspěchům nedosáhl žádný ze singlů Boba Dylana vrcholu americké či britské hitparády. Nepodařilo se to ani jeho nejlepší skladbě podle hudebníků, spisovatelů a akademiků Like a Rolling Stone z roku 1965, kterou Dylan považuje za svou nejpoctivější práci. „Najednou jsem ztratil zájem psát divadelní hry nebo romány. Chtěl jsem dělat jenom písničky, byla to pro mě úplně nová kategorie,“ vysvětlil později.
  2. Několik skladeb Boba Dylana proslavili jiní interpreti. Za všechny jmenujme Make You Feel My Love (Adele), Mr Tambourine Man (Byrds) a All Along The Watchtower (Jimi Hendrix). Na adresu geniálního, předčasně zesnulého kytaristy Bob Dylan řekl, že hrál jeho písničky tak, jak by je hrál on, kdy byl jím.
  3. Po dokončení střední školy pracoval v restauraci Fargo jako „busboy“ jednalo se vlastně o jedinou standardní práci, kterou kdy v životě vykonával. Vzdělání se pokoušel dokončit na Minnesotské univerzitě, diplomu z katedry svobodných umění se však nikdy nedočkal. V případném dalším životě by se rozhodl pro kariéru vojáka. Ve své monografii Chronicles z roku 2004 napsal: „Raději bych zemřel jako hrdina v bitvě než v posteli.“
  4. V roce 1965 se tajně oženil s modelkou Sarou Lownds, se kterou má čtyři děti, zároveň adoptoval dceru z jejího předchozího manželství. Manželé pobývali nějaký čas v kultovním newyorském hotelu Chelsea. Nejblíž stromu padl syn Jakob Dylan, v 90. letech frontman hodně dobré kytarové kapely The Wallflowers. Partnerské krizi věnoval v roce 1975 album Blood on the Tracks.
  5. V roce 1966 se Bob Dylan zranil při pádu na motorce, zbytek 60. let strávil mimo centrum hudebního dění ve Woodstocku, slavném městě státu New York. Kupodivu, ač rezident, legendárního festivalu se v roce 1969 nezúčastnil. Přednost dostala finančně zajímavější nabídka, za honorář 35 tisíc liber vystoupil na festivalu Isle of Wight. Své vzdálení se hudební komunitě a fanouškům vysvětloval narozením dětí, které změnilo jeho život.
  6. Během zmiňovaného období se Bob Dylan věnoval studiu bible, naučil se malovat a především jamoval s muzikanty budoucí kapely The Band, která ho později doprovázela na světovém turné. Nahrávky z té doby byly pak vydány pod názvem The Basement Tapes. Poslední koncert The Band z roku 1976, ve kterém se vedle Erika Claptona, Ringa Starra, Neila Younga a dalších hvězd objevil rovněž Bob Dylan, pojal s mistrovství sobě vlastním v dokumentu Poslední valčík režisér Martin Scorsese. Snímek byl uveden do kin v roce 1978.
  7. Pro krále country Johnyho Cashe napsal song Wanted Man, který poprvé zazněl na Cashově koncertu v prostorách nechvalně proslulé americké věznice San Quentin. Skladbu nahráli rovněž společně.
  8. V roce 1978 se Bob Dylan představil premiérově jako režisér dokumentárně-hudebně-experimentálního filmu Renaldo and Clara. Takřka čtyřhodinový snímek, ve kterém kromě neherců z hudebníkova okruhu hrála vedle manželky Sary Dylan rovněž milenka Joan Baez, po všech stránkách propadl. Ačkoli měl film vzdát hold Saře, ještě před jeho dokončením se manželé rozvedli. Bob Dylan nakonec svolil, aby se do distribuce dostala dvouhodinová zkrácená verze, ani ta však kritiku nezaujala.
  9. V roce 1988 založil se svými přáteli Georgem Harrisonem, Tomem Pettym, Royem Orbisonem a Jeffem Lynnem superskupinu Traveling Wilburys. Bob Dylan v kapele působil pod přezdívkou Lucky. Ve stejném roce byl uveden do Rokenrolové síně slávy.
  10. Jeho album Love and Theft vyšlo 11. září 2001, tedy v den teroristických útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon. Pár měsíců předtím získal za skladbu k filmu Skvělí chlapi s názvem Things Have Changed Oscara i Zlatý glóbus, druhou cenu mu předal Phil Collins.
  11. V roce 2012 převzal Bob Dylan z rukou amerického prezidenta Baracka Obamy Medaili svobody, rovnající se nejvyššímu možnému americkému občanskému vyznamenání. Tímto potvrdil své postavení jednoho z nejvlivnějších muzikantů 20. století.
  12. Rok 2016 přinesl Dylanovi Nobelovu cenu za literaturu. Pravda, nejeden odborník se podivoval, proč se tak stalo dávno poté, co napsal své nejlepší texty a nahrál nejlepší alba, historie se však neptá. A nelze nesouhlasit s tím, že jeho texty je možné hodnotit jako poezii s melodií. Cenu si osobně vyzvedl víceméně v tajnosti až na začátku dubna 2017.
  13. Loni prodal Bob Dylan autorská práva na 600 skladeb z 39 alb. Majitelem songů, které psaly a přepisovaly historii, jako Blowin in the Wind nebo Knockin’ on Heaven’s Door, se stalo vydavatelství Universal Music Group. Bob Dylan si však ponechal práva na nahrávky. Podle The New York Times inkasoval 300 milionů dolarů, agentura Bloomberg uvedla částku o sto milionů dolarů nižší. Agentura bývalého starosty New Yorku psala o vynikajícím obchodu ze strany vydavatelství, neboť během posledních let hodnota autorských práv díky streamování podstatně vzrostla.