3. srpna 2020 21:40

10x v hlavní roli žralok

Letos v létě uplynulo pětačtyřicet let od uvedení nakonec „dvouoscarového“ filmu Stevena Spielberga Čelisti, ve kterém poprvé sehrál jednu z hlavních rolí žralok. Následovaly další žraločí snímky, které potvrdily, že když režiséři a herci dělají totéž, nemusí to být ani zdaleka totéž.

  1. Mělčiny 2016 Hororově – akční příběh o tom, že dívka by neměla chodit sama nejen na jezero, ale také jezdit na prkně. Pak může dopadnout jako Nancy (Blake Lively), která vyrazila sama surfovat na pláž nacházející se takřka mimo civilizaci. Během sportování byla totiž napadena bílým žralokem, atak sice přežila, leč zůstala pár stovek metrů od břehu. Začala hra, kdo s koho. Hezká podívaná s dobrým koncem.
  2. Otevřené moře 2003 Manželé se rozhodnou řešit únavu materiálu společnou dovolenou na Bahamách. Místo návštěvy krále české kuponové privatizace Viktora Koženého zvolí kratochvíli v podobě potápění. O tom, že se nejednalo o zrovna nejlepší nápad, se přesvědčí následujících 24 hodin, o předem neplánovanou zábavu se totiž postarají žraločí hejna.
  3. 47 metrů 2017 Sestry, jedna, z nichž má právě za sebou milostné zklamání, vyrazí za zážitky na dovolenou do Mexika. Tam se v baru seznámí se sympaťáky a nakonec se nechají přemluvit k akci v podobě potápění s cílem sledovaní žraloků. Bohužel nikdo netuší, že se utrhne nikoli ucho od džbánu, ale klec a obě dívky za doprovodu mořských predátorů zamíří ke dnu. A všichni jsou si vědomi toho, že zásoby kyslíku nejsou nekonečné.
  4. Útok z hlubin 1999 Chtít zvětšit mozek žraloka se nevyplácí, byť se tak děje ve snaze získat proteinový extrakt z mozků mořských predátorů sloužící v boji s Alzheimerovou chorobou. Trio žraloků se tím stává rázem chytřejší a uvědomí si, že jejich domov je v mořích a oceánech, ne na plovoucí vědecké základně. Do toho všeho tropická bouře, na kterou zmutovaní žraloci zareagovali útokem na vědce, zatímco záchranářský vrtulník způsobí na základně výbuch. Hodně zapeklitá situace, dobro však zvítězí nad žraloky.
  5. MEG: Monstrum z hlubin 2018 Akční hrdina Jason Statham v roli kapitána Taylora nosícího po dlouhá léta v duši trauma. Kdysi totiž na jeho podmořskou stanici na dně Mariánského příkopu zaútočilo neznámé plovoucí monstrum a kapitán opustil svou posádku. Najednou je příšera v podobě pravěkého žraloka megalodona zpět a Taylor cítí, že přišel čas pomsty. Jak napsal jeden z diváků, neuvěřitelně stupidní až dokonalé.
  6. Útes smrti 2010 Údajně příběh podle skutečné události. No nevím. Partička přátel se plaví na ostrov, mezi osazenstvem lodi to jiskří, až najednou přijde rána, plavidlo je dnem nahoře a všichni dumají, jak vyřešit vzniklou situaci. Až na jednoho z účastníků plavby se pak zbytek posádky lodi po kratším či delším váhání rozhodne doplavat po nasoukání se do neoprenu na pár kilometrů vzdálený ostrov. Najednou se objeví žralok.
  7. Čelisti II 1978 Tři roky po kultovním snímku přišla na řadu dvojka. V hlavní roli opět náčelník Martin Brody (Roy Scheider) a nelítostný žralok v tomto případě útočící na plachetnice. Opět bych si dovolil vypůjčit hlas lidu, podle kterého se jedná o další film s lidožravým žralokem, který se nemůže rovnat Spielbergovu nepřekonatelnému originálu, ale na druhou stanu není naštěstí úplně pitomý.
  8. Žralokonádo 2013 Tvůrci snímku spíš céčkové kategorie se snaží přesvědčit pracující lid o tom, že žralok není pouze vládcem vodních ploch, ale rovněž souše a vzduchu. Stačí k tomu pořádná bouře, která se v tomto případě řítí na Los Angeles. Snímek by mohl nést rovněž název Masakr žraloka motorovou pilou.
  9. Zombie Shark 2015 Existují i horší filmy než příběh o náhle oživlém žralokovi na ostrově kdesi v Mexickém zálivu. A kdoví, jak by to všechno dopadlo, kdyby si mrtvolu predátora nechtěl vyfotit jeden z turistů na dovolené. Na jeho omluvu je však nutno říci, že náhle oživlým žralokem sežraný dovolenkář nemohl tušit, že se v okolí nedaleko ostrova nachází tajná vojenská laboratoř.
  10. Čelisti: Odplata 1987 Žraloky k smrti vystresovaný Martin Brody zemřel na infarkt, žralok pak sežere i jeho syna, policistu Seana. Přeživší syn Michael se rozhodne vzít matku spolu s rodinou na Bahamy, nicméně na scéně se objeví další žralok, jehož cílem je přitom vnučka vdovy Thea. A tak se babička Ellen rozhodne vzít věci do svých rukou… Není mi jasné, jak se k účasti na takové hrůze nechal zlákat herec úrovně Michaela Caina...