3. listopadu 2020 19:22

10x sir Thomas Sean Connery

V roce 1965 poskytl Sean Connery (1930–2020) rozhovor Playboyi. Za sebou měl v té době mimo jiné Hitchcockův snímek Marnie, ale především bondovky – Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger a Thunderball.

Čtenáři se tak před pětapadesáti lety mimo jiné dozvěděli, že Bond vděčí podle prvního a nejslavnějšího představitele za svůj úspěch schopnosti rozhodovat se a brát věci do vlastních rukou. Polovina šedesátých let byla totiž podle Conneryho o sociálním státu (!) a typ hrdiny, pro kterého není nic nemožné, divákům chyběl. Herec neměl zároveň problém s tím, že Bond hraje golf, protože tento sport lze, na rozdíl od jeho milovaného fotbalu, provozovat do devadesáti let…

Právě v tomto věku sir Thomas Sean Connery skonal ve spánku o víkendu na Bahamách. Vzpomínka alespoň v podobě deseti filmů je tak nepochybně na místě. A pokud jste snad uvedené snímky viděli, podívejte se znova.

  1. Jméno růže 1986 Skotský velikán v hlavní roli filmové adaptace slavného románu Umberta Eka. Vzdělaný františkánský mnich Vilém z Baskervillu řeší roku 1327 záhadná úmrtí v opatství benediktinů. Jeho mise je mimořádně delikátní, neboť opatství hostí koncil, který se zabývá názorem františkánů, podle kterého by se měla církev zbavit svého majetku. Mniši tak žijí v představě blížící se apokalypsy. Do toho všeho je jasné, že pokud Vilém z Baskervillu svou roli nezvládne, přijde na řadu svatá inkvizice.
  2. Neúplatní 1987 Kupodivu jediného Oscara (nejlepší herec ve vedlejší roli) získal Sean Connery ve hvězdně obsazeném snímku, ve kterém si zahráli například Kevin Costner, Robert de Niro či Andy García. Děj filmu se odehrává během prohibice v Chicagu, cílem speciální party policistů je sám král podsvětí Al Capone. Součástí jednotky je i svérázný irský policista Jimmy Malone, který se sice vítězného konce nedožije, přesto umírá s pocitem dobře vykonané práce.
  3. Dr. No 1962 Přestože početná obec „bondologů“ i kritika preferují v případě agenta 007 snímek Goldfinger, moje srdce tepe pro první příběh z Jamajky. Neskrývám, že do nemalé míry je tomu díky první Bond girl v podobě Ursuly Andress, která se předvedla v do té doby „nemravných“ bikinách. Možná nejsem sám, kdo si říká, jak by to s agentem s povolením zabíjet dopadlo, kdyby se jeho prvním představitelem nestal právě Sean Connery.
  4. Příliš vzdálený most 1977 Sean Connery jako generálmajor Roy Urquhart v mimořádně povedeném snímku o spojenecké operaci Market Garden, která měla na podzim 1944 urychlit konec druhé světové války. Bohužel, ambiciózní akce maršála Montgomeryho, jejíž podstata spočívala v historicky největším výsadku do týlu nepřítele s cílem obsadit nizozemské mosty, skončila fiaskem.
  5. Vycházející slunce 1993 Detektiv John Connor patří sice do kategorie poněkud kontroverzních policistů, na druhou stranu moc dobře ví, jak to v Japonsku chodí. Proto se vzápětí poté, kdy v zasedačce vlivné firmy země vycházejícího slunce naleznou mrtvou dívku, ze které se vyklube luxusní prostitutka, stává součástí vyšetřovacího týmu. Jeho strategie založená na japonském přísloví: „Hledáš-li vraha, začni od základů,“ nakonec pochopitelně slaví úspěch.
  6. Skála 1996 Skupina amerických vojáků vedených charizmatickým generálem nejdřív ukradne patnáct raket s vysoce efektivním smrtícím nervovým plynem. Poté vojáci obsadí Alcatraz, ze kterého namíří rakety na San Francisco a začnou vyjednávat. Když pokus obsadit bývalou věznici silou skončí masakrem, FBI si uvědomí, že kdesi za mřížemi pobývá po desítky let bývalý agent britské tajné služby John Patrick Mason, který dokázal z Alcatrazu uniknout, a měl by tudíž vědět, i jak se dostat dovnitř.
  7. Vražedné alibi 1995 Respektovaný profesor práva Paul Armstrong se nechá přesvědčit babičkou o nevině mladého Afroameričana, který čeká v cele smrti za vraždu a znásilnění jedenáctileté bílé dívky na elektrické křeslo a pouští se do vlastního vyšetřování. Nakonec prokáže nevinu odsouzence k smrti, aby se záhy přesvědčil, že chybovat je lidské a i mistr profesor se může někdy utnout. Nakonec všechno dobře dopadne, rafinovaný zloduch sice unese jeho manželku s dcerou, poté ho ale v bažinách spolkne aligátor.
  8. Marnie 1964 Skotský bard tentokrát v hlavní roli psychologického thrilleru režiséra Alfreda Hitchcocka. Když Mark Rutland, bohatý vdovec a majitel nakladatelství, zjistí, že se ho jeho sekretářka Marnie snaží okrást, reaguje poněkud atypicky a požádá jinak notorickou lhářku a zlodějku o ruku. Za neobvyklou nabídkou se mimo jiné skrývá touha zjistit příčiny posedlosti, přičemž během tohoto procesu dojde na takřka vynucenou soulož. Ze závěru pak mrazí.
  9. Indiana Jones a poslední křížová výprava 1989 Sean Connery tentokrát v roli otce nejslavnějšího filmového archeologa planety Indiana Jonese. Nejdříve se nechá synem osvobodit ze zajetí nacistů, aby se posléze společně vydali hledat svatý grál. V Berlíně se setkají mimo jiné s Hitlerem a jsou nuceni konstatovat, že půvabná doktorka Elsa a zadavatel Walter Donovan pracují pro nacisty. Otce Jonese dokonce postřelí. Nicméně platí: konec dobrý, všechno dobré.
  10. Šaman 1992 Doktor Robert Campbell je pevně rozhodnut objevit lék proti rakovině, jako ideální destinace se mu jeví amazonská džungle, ve které pobývá v takřka dokonalém soužití s místním indiánským kmenem. Spokojený život končí okamžikem příjezdu doktorky Rae, kterou mimo civilizaci vyslala společnost sponzorující Campbellovy vědecké výzkumy. Zpočátku to vypadá na nesmiřitelný boj, nakonec je z toho milý film dokazující, že Sean Connery zahraje s mistrovstvím sobě vlastním všechno.