26. července 2020 03:05

10x politika a film

V úterý měl v pražském kině Lucerna slavnostní premiéru film Havel, věnovaný životu totalitní mocí pronásledovaného disidenta a prvního polistopadového prezidenta. Vzhledem k tomu, že filmové biografie významných politiků patří do kategorie velmi vyhledávaných, přináší Playboy deset tipů.

  1. Nejtemnější hodina 2017, 125 min, režie Joe Wright Evropa se hroutí, Francie je těsně před kapitulací a novým britským premiérem se stává, pro mnohé překvapivě, Winston Churchill. Kromě Hitlera musí nový nájemník Downing Street 10 řešit rovněž tu část domácího politického spektra prezentovanou především lordem Halifaxem, které by mírová smlouva s Německem zase až tak moc nevadila. Vynikající a posléze oscarový Gary Oldman, skvělá Kristin Scott Thomas.
  2. Gándhí 1982, 188 min, režie Richard Attenborugh Podle 100 Greatest Biography Movies právem jeden z nejlepších filmů všech dob. V hlavní roli právník z Jižní Afriky, který má po návratu do Indie jasno v tom, že silou to proti anglické koloniální říši nepůjde. A tak, byť se mu nakonec nepovede sjednotit hinduisty a muslimy, dovede Gándhí Indii k nezávislosti s pomocí nenásilných protestů. Sedmioscarový snímek, famózní Ben Kingsley v hlavní roli.
  3. Nixon 1995, 192 min, režie Oliver Stone Film o prezidentovi, který vzešel z chudých poměrů, aby díky ctižádosti a vůli vystoupil na samotný vrchol, ze kterého spadl v roce 1974 v důsledku aféry Watergate. A tak se nakonec stal Richard Nixon, s jehož postavou si s mistrovstvím sobě vlastním poradil Anthony Hopkins, prvním a zatím posledním americkým prezidentem, který odstoupil z funkce, aby se vyhnul potupnému procesu impeachmentu.
  4. Železná lady 2011, 100 min, režie Phylida Loyd Story o první premiérce v historii Anglie, která na příkladech hornických odborů, hladovku držících teroristů IRA, či znovudobytí Falklandských ostrovů ukázala, že vládnout se dá i bez kompromisů. Nakonec na to baronka Thatcherová sice ve vlastní straně lidově řečeno dojela, ale to už je jiný příběh. Samotná britská expremiérka nejdříve snímek s excelentní Maryl Streep (Oscar za nejlepší herecký ženský výkon v hlavní roli) odmítala, nakonec se však nechala přesvědčit. Po zhlédnutí filmu byla podle časopisu People mile překvapena.
  5. JFK 1991, 189 min, režie Oliver Stone Opět Oliver Stone, který to ovšem v tomto případě pojal ve srovnání se snímkem Nixon dosti odlišně. Hlavní hrdina, newyorský státní zástupce Jim Garrison (Kevin Costner), nevěří zprávě Warrenovy komise, podle které stál za atentátem na prezidenta J. F. Kennedyho v Dallasu osamělý jedinec Lee Harvey Oswald. A tak začíná rozplétat pavučinu možného spiknutí. Mimořádný film s mimořádnou hereckou sestavou - Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones. Osm oscarových nominací, z toho dvě (střih + kamera) proměněné.
  6. Reagan 2011, 105 min, režie Eugene Jarecki Velmi povedený dokument natočený u příležitosti výročí stých narozenin jednoho z historicky nejvýraznějších prezidentů USA byl poprvé uveden na festivalu Sundance 2011. Pohled na šéfa Bílého domu, který „vyhladověl“ komunismus prostřednictvím nejbližších spolupracovníků. Nelze nesouhlasit s recenzí The New York Times, ve které se píše o skvěle odvedené práci.
  7. Stalin 1992, 166 min, Ivan Passer Snímek pražského rodáka přináší hrůzostrašný, leč zároveň zcela výstižný portrét jednoho z největších masových vrahů v dějinách a nezpochybnitelného vítěze druhé světové války zároveň. Jak řekl v souvislosti s filmem představitel hlavní role Robert Duvall: „Až poznáte Stalina, bude vám to připadat, jako kdyby se stal prezidentem USA samotný Al Capone.“
  8. Milk 2008, 128 min, Gus Van Sant Životopisný film na téma vysoká politika a odlišná sexuální orientace s tragickým koncem hlavního hrdiny, prvního homosexuála zvoleného do veřejné funkce v San Francisku. Tradičně vynikající Sean Penn získal za roli Harvey Milka Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli a Zlatý glóbus. Někteří recenzenti hovoří v tomto případě o symbolice a prolomení bariér, neboť několik měsíců předtím vyhrál prezidentské volby první Afroameričan Barack Obama.
  9. Lincoln 2012, 150 min, Steven Spielberg Mnohaoscarový režisér se věnuje posledním čtyřem měsícům života Abrahama Lincolna, prezidenta USA, jehož jméno vešlo do historie ve spojení se zrušením otroctví. O to více fascinuje současná situace, kdy se v rámci hnutí Black Lives Matter diskutuje nad sochou Lincolna ve Washingtonu, na které prezident pozvedá ruku, zatímco u jeho nohou klečí černoch. Zatím nebyla stržena, nicméně část demonstrantů žádá její odstranění či alespoň úpravu. Snímek byl nominován na dvanáct Oscarů, získal dva.
  10. Svět podle Putina 2017, 4 x 56 min, Oliver Stone Člověk by v tomto případě nevěřil, jak hluboko může klesnout sice levičácký, leč do té doby mimořádný tvůrce snímků jako Četa, JFK, Nixon, Takoví normální zabijáci. Nekonečný rozhovor lze hodnotit jako 224 minut permanentního podlézání ruskému vládci. Až si člověk pokládá otázku, zda Vladimir Vladimirovič režisérovi tu a tam nenaznačil, že všeho moc, včetně krajně nevkusné servility, škodí.

(Článek Havel čtěte v srpnovém Playboyi)