2. září 2018 22:40

10x Michael Jackson

Ve středu 29. srpna by oslavil šedesáté narozeniny král popu Michael Jackson. Pokud byste si snad chtěli zavzpomínat na odkaz fenomenálního hudebníka, doporučujeme následující skladby.

  1. Thriller (1982, Thriller) Přestože je autorství nejslavnější skladby připisováno Michaelu Jacksonovi, autorem je před dvěma lety zesnulý anglický skladatel Rod Temperton. Thriller včetně stejnojmenného alba produkoval věhlasný Quincy Jones. K popularitě a úspěchu přispěl rovněž čtrnáctiminutový klip, který svého času získal všechna možná i nemožná ocenění a dodnes slouží jako vzor dokonale odvedeného řemesla.
  2. Billie Jean (1982, Thriller) Druhý singl nejprodávanějšího alba všech dob. Skladba získala dvě ceny Grammy a těšila se podpoře společnosti Pepsi. Premiérový videoklip s černošským umělcem odvysílaným na hudební stanici MTV. Michael Jackson v něm poprvé předvedl svůj později tak slavný „moonwalk“.
  3. Don’t Stop ’Til You Get Enough (1979, Off the Wall) Asi nejlepší písnička Michaela Jacksona z doby „předthrillerovské“, na první pohled zaujme vizáž tehdy ještě velkým světem a penězi nezkaženého hocha. Cena Grammy za nejlepší singl v kategorii soul. Někde jsem se v souvislosti s klipem, který údajně roztancoval Ameriku, dočetl, že tehdy vyšlo poprvé najevo, že Michael je něco víc než člen Jackson Five. Něco na tom asi bude.
  4. Heal The World (1991, Dangerous) Důkaz toho, že Michael Jackson uměl s mistrovstvím sobě vlastním zpomalit. Bez obrazového doprovodu v podobě tradičně mistrovského klipu ovšem „pouze“ povedený „slaďák“.
  5. Man In The Mirror (1987, Bad) Skladba splňující veškeré podmínky megahitu. Zůstává však otázkou, zdali to v klipu Michael Jackson s angažovaností nepřehnal. Nacpat do pěti minut Gándhího, Ku-klux-klan, hladem trpící děti s bundičkami USA–Africa, ohrožená zvířata, politiky. Na druhou stranu, proti vkusu…
  6. Rock With You (1979, Off the Wall) V tom klukovi něco určitě bude, museli si říci při poslechu skladby nejen hudební fajnšmekři. Pravda, takřka svítící kostým dnes působí poněkud humorně, na druhou stranu psal se konec sedmdesátých let.
  7. Beat It (1982, Thriller) Další singl veleúspěšného alba Thriller. Hit postavený na vynikající kytaře (podle magazínu Rolling Stone 81. nejlepší kytarovka historie) procpal na album Quincy Jones. Michael Jackson pak podle svých slov „napsal písničku, kterou by si koupil, kdyby si chtěl někdy koupit rockovou písničku“. Nakonec z toho byla cena Grammy v kategoriích nahrávka roku a nejlepší mužský rockový výkon. Slavné sólo nahrál nabídkou silně překvapený Eddie Van Halen bez nároku na honorář.
  8. You Are Not Alone (1995, HIStory: Past, Present and Future, Book) Když písnička vládne hitparádě Billboard Hot 100 a singlu se prodá přes milion kusů, asi se nebude jednat zrovna o tuctovku. Autorem skladby o těžkém životě je R. Kelly. V klipu si zahrála tehdejší Jacksonova manželka, dcera krále rokenrolu Lisa Marie Presley.
  9. Remember The Time (1991, Dangerous) Před nahráváním alba se Michael Jackson rozešel s producentem Quincym Jonesem a obklopil se novým týmem. Nemám ani v nejmenším nic proti Thrilleru, ale Dangerous mě bavíc mnohem víc. V klipu si vedle krále popu zahráli komik Eddie Murphy, z AIDS vyléčená basketbalové legenda Magic Johnson. A taky manželka kolegy Davida Bowieho, top modelka Iman.
  10. Bad (1987, Bad) Stejnojmenné album vyšlo pět let po Thrilleru, a přestože nedosáhlo stejného komerčního úspěchu, nabídlo spoustu fantastické muziky. Navíc se na něm představil vizuálně nový Michael Jackson. Z úvodní, něco málo přes čtyři minuty dlouhé skladby byl natočen sedmiminutový klip, jehož autorem je oscarový režisér Martin Scorsese. Vedle Michaela Jacksona se v něm představil Wesley Snipes, akční hrdina, který skončil později ve vězení za neplacení daní.