16. listopadu 2018 11:04

10x Martin Scorsese

Přestože má americký režisér na svém kontě jediného Oscara, kterého navíc nedostal, alespoň podle mého názoru, za svůj nejlepší film, stojí jeho šestasedmdesáté narozeniny, které oslaví 17. listopadu, určitě za připomínku toho nejlepšího z jeho přebohaté tvorby.

  1. Zuřící býk | 1980 Budu nejspíš trochu zaujatý a určitě nemám nic proti Robertu Redfordovi, přesto nikdy nepochopím, jak mohl příběh silně kontroverzního boxera střední váhy Jakea La Motty prohrát v oscarovém klání s filmem Obyčejní lidé. Ještě že si sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli odnesl Robert De Niro, který dokázal během natáčení nabrat snad půl metráku živé váhy.
  2. Mafiáni | 1990 Opět zafungovalo spojení Scorsese – De Niro, byť hlavní roli mafiána pomalu stoupajícího po kariérním žebříčku svěřil režisér Rayi Liottovi a největší hvězdou filmu je Joe Pesci. Druhý jmenovaný získal Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Mafiáni se dostali do nominace spolu se snímkem Kmotr III, nakonec však slavil, pro mě opět dosti nepochopitelně, Tanec s vlky a Kevin Costner.
  3. Shine a Light | 2008 Martin Scorsese měl a má k bigbítu vřelý vztah, úplně mě dostal jeho pilotní snímek k povedenému seriálu Vinyl. Před deseti lety šel do kin Scorseseho dokument originálním způsobem mapující dva koncerty Rolling Stones z roku 2006. Celý film byl natočen v newyorském divadle Beacon během pouhých dvou dnů. A to dorazil i Bill Clinton.
  4. Taxikář | 1976 Bezmála dvouhodinové drama, famózní Robert De Niro v hlavní roli veterána z Vietnamu trpícího nespavostí. Práce řidiče nočního taxíku se v takovém případě jeví jako přímo ideální, zvlášť když na rozdíl od kolegů nemá Travis Bickle problém s nechvalně proslulým Bronxem. Pak do hry vstupují členka volebního štábu prezidenta a mladičká prostitutka, v té době třináctiletá Jodie Foster. Oscarovou prohru Taxikáře s Rockym považuji za filmovou krádež století.
  5. Poslední valčík | 1978 Když se 25. listopadu 1976 loučila kanadská rocková kapela The Band, objevily se na pódiu v roli hostů takové hvězdy, jako Bob Dylan, Neil Young, Eric Clapton, Van Morrison, Joni Mitchell, Muddy Waters či Neil Diamond. Naštěstí také nechyběl Martin Scorsese se svým týmem, který nejdřív točil a pak rok stříhal. Výsledkem je opravdu moc dobrý film.
  6. Casino | 1995 Přestože Marty, jak bývá Scorsese nazýván, vsadil i v případě tohoto příběhu na dvojici Robert De Niro a Joe Pesci, ani náhodou se nejedná o pokračování Mafiánů. Možná nejlepší role Sharon Stone v roli profesionální podvodnice, James Woods skoro tak dobrý jako v Tenkrát v Americe. Bez devíti minut tři hodiny, které uběhnou hodně rychle.
  7. Skrytá identita | 2006 Nakonec se režisérský mág konečně dočkal vytouženého Oscara, stalo se tak v konkurenci snímků jako Dopis z Iwo Jimy a Královna. Navíc bral Scorsese pozlacenou sošku v kategoriích Nejlepší film a Nejlepší režie. Barvitě pojatý souboj dvou insiderů z řad bostonských policistů (Leonardo DiCaprio, Matt Damon), z nichž pouze prvně jmenovaný stojí na té správné straně. K tomu působivý mafiánský boss Jack Nicholson a ledový muž Mark Wahlberg.
  8. Král komedie | 1982 Po mimořádném úspěchu Zuřícího býka toužil Scorsese po Posledním pokušení Krista. Náročnými rolemi v té chvíli zmožený Robert De Niro nakonec prosadil černou komedii o víceméně průměrném baviči, který žije v představě, že má na mnohem víc. A když to nejde po dobrém, musí to jít po zlém, byť zprvu před davem fanoušků zachráněnou obětí je původní idol, kterého si zahrál Jerry Lewis.
  9. Barva peněz | 1986 Povedený kulečníkový film o tom, jak to dopadne, když spojí své síly bývalý mistr Paul Newman a mimořádně talentovaný začátečník Tom Cruise. Prvně jmenovaný razí teorii, že lepší je peníze vyhrávat, než je vydělávat, druhý pak nemá problém s uvedením této teorie do praxe. Film, který si na nic nehraje, ale pobaví. A Paulu Newmanovi přinesl Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli.
  10. Poslední pokušení Krista | 1988 V podání Scorseseho je, ostatně podle očekávání, Ježíš tak trochu jiný, což dokonce vzbudilo značnou nelibost Vatikánu. Ostatně, jak jsem se dočetl z jednoho serveru, měla „Česká televize udělat letos hnusárnu a urážet křesťanství, když bude na Zelený čtvrtek vysílat film hanobící křesťanství a Ježíše Krista – Poslední pokušení Krista.“ Mně osobně Kristus pochybující a chybující vůbec nevadí. Mimochodem, vynikající muzika Petera Gabriela.