9. prosince 2020 20:48

10x filmová akce v roce 2021

Pravda, končící rok ukázal, že i ve světě filmu se snaha cokoli předvídat rovná věštění z křišťálové koule. Stačí si připomenout několikrát odloženou premiéru posledního příběhu Daniela Craiga v roli agenta 007.

Zkusme si zahrát na věštce s nadějí, že to snad nějak dopadne. Příští akční rok by se tak měl nést především ve znamení Jamese Bonda, zatímco Tom Cruise, Keanu Reeves a Charlize Theron se vrátí ke starým, osvědčeným a prověřeným franšízám. A diváci spolu s kritiky si opravdu užijí.

Takže akční termínovka pro rok 2021 s ručením omezeným by při souběhu pozitivních událostí mohla nakonec vypadat následovně.

  1. Kingsman: První mise 12. února Když režisér Matthew Vaughn stvořil v roce 2014 Kingsmana, jednalo se nepochybně o oživení žánru akční komedie. Příští rok to bude o tom, kterak se skupina zločinců nejtvrdšího ražení rozhodne rozpoutat válku s cílem likvidace milionů lidí. Kingsman bude pochopitelně proti, divák se pak stane svědkem zrodu první tajné služby.
  2. Není čas zemřít 2. dubna James Bond si užívá na Jamajce, jeho vize klidného, leč aktivního odpočinku však končí v okamžiku, kdy se na scéně objeví jeho bývalý bojový druh ze CIA. Americký agent Felix Leiter totiž zjistí, že mise s cílem záchrany vědce je mnohem strastiplnější, než se původně zdálo. Agent 007 výzvu pochopitelně akceptuje a brzo zjistí, že kromě mysli protřelého zločince ho čeká souboj s novou, silně devastující technologií.
  3. Black Widow 6. května Byť mě sci-fi zrovna nebere, představa, že bych si nechal ujít Scarlett Johansson, je mimo realitu. Natasha Romanoff neboli Black Widow se musí vyrovnat s odhalením vlastní pohnuté minulosti, takže nezbývá nic jiného, než vyrazit na cestu napříč celým světem. Aby toho nebylo málo, má v zádech nelítostného zlosyna Taskmastera, pro kterého je likvidace Black Widow věcí profesní cti.
  4. Venom: Carnage 25. června Stejně jako Daniel Craig měl mít i Tom Hardy premiéru dávnou za sebou, covid-19 ovšem rozhodl také v tomto případě jinak. Příběh se mimo jiné natáčel i v neblaze proslulé věznici San Quentin, ve které kapela Metallica natáčel klip ke skladbě St. Anger. I v případě story natočené na základě komiksů z vydavatelství Marvel Comics lze očekávat nářez.
  5. Top Gun 2: Maverick 2. července Vzhledem k tomu, že největším kladem prvního sladkobolného příběhu je skladba skupiny Berlin Take My Breath Away a dlouhé nohy Kelly McGillis, přičemž ani jednoho se ve dvojce nedočkám, tak nevím. Do toho musí být Maverickovi přes padesát, což není pro stíhacího pilota zrovna ideální věk. Na druhou stranu, proč by měla pravda bránit dobrému příběhu.
  6. Uncharted 16. července Vyznavači playstation vědí, o čem je řeč, teď se hra nápadně připomínající příběhy Indiana Jonese přenese na filmové plátno. Točit se začalo už letos na jaře, pak ovšem vstoupil do hry koronavirus. Na produkci se nešetřilo, ke zlaté sošce ze Zlatého města v El Doradu vede cesta plná adrenalinu, nechybějí honičky aut a motorek na Madagaskaru či bitva na střeše vykolejeného vlaku. Člověk má dojem, jako kdyby všechno viděl. V hlavních rolích Tom Holland, Mark Wahlberg a Antonio Banderas.
  7. Duna 30. září Ačkoli nejsem zrovna fanoušek první verze z roku 1984, kdy se režie ujal David Lynch, docela se mi líbila. Dvojka bude o planetce, na které sice není voda, ale zato oplývá nalezištěm melanže neboli koření, které prodlužuje lidský život, poskytuje mu mimořádnou psychickou odolnost a má hlavní roli v meziplanetární dopravě.
  8. Mission: Impossible 7 18. listopadu Ethan Hunt je zpět. Část snímku se natáčela v Norsku, Tom Cruise vzhledem ke strachu z covidu-19 najal pro štáb za účelem totální izolace od okolního světa obří výletní loď s posádkou. Ještě předtím o svém záměru informoval norského ministra kultury. Nejednalo se asi o malou částku, nicméně vzhledem k tomu, že tržby série překročily hranici tří miliard dolarů, studio Paramount Pictures rádo zaplatilo.
  9. Eternals 4. listopadu V roli hlavních hrdinů, pro které není nic nemožné, jsou v akční sci-fi staří mimozemšťané, kteří žijí tisíce let v pohodě a utajení na naší planetě. Pak ovšem Avengers, kteří tak zaujali trio Pekarová-Adamová, Fiala, Jurečka, musí bojovat o přežití se zlosynem Thanosem a nedopadne to pro ně nejlépe. A tak vystoupí mimozemšťané z ilegality a rozdají si to s Devianty. Jsem docela zvědav na Angelinu Jolie.
  10. Matrix 4 22. prosince V hlavní roli opět Keanu Reeves jako Neo, Trinity hraje s mistrovstvím sobě vlastním Carrie-Anne Moss. Oba sice v Matrix Revolutions z roku 2003 zahynuli, leč schopnost zmrtvýchvstání není dána pouze Bobbymu Ewingovi ze seriálu Dallas.