27. května 2019 19:01

10x Bob Marley

Pokud vás text Jaromíry Tůmy o králi reggae v červnovém čísle zaujme natolik, že se rozhodnete seznámit se s jeho tvorbou poněkud blíž, přinášíme zdroj inspirace v podobě deseti největších hitů.

  1. No Woman, No Cry Koncertní verze megahitu z alba Live!, které vyšlo v červenci 1975 je podle magazínu Rolling Stone devětatřicátou nejlepší skladbou všech dob. Název je opravdu ze života. Skladba vyšla rovněž na studiovém albu Natty Dread, které vyšlo v roce 1974.
  2. I Shot The Sheriff Příběh z alba Burnin’ (1973) je o pistolníkovi, kterému v sebeobraně nezbylo nic jiného než zastřelit šerifa, přičemž se smrtí jeho zástupce nemá nic společného. Snad ještě víc než Bob Marley proslavil mimořádně povedený song Eric Clapton. Vyšel v roce 1974 na jeho albu 461 Ocean Boulevard a dosáhl na první místo hitparády Billboard Hot 100.
  3. Three Little Birds Hit z alba Exodus (1977) patřil mezi zpěvákovy nejoblíbenější skladby. Skladbu naleznete rovněž například na koncertním DVD Robbieho Williamse či albu největších hitů Billyho Oceana. Používá se jako znělka v Johan Cruyff Areně při domácích utkáních Ajaxu Amsterodam.
  4. Buffalo Soldier Skladbu o příslušnících černošské kavalerie, kteří bojovali v rámci kolonizace Ameriky proti indiánům, napsal Bob Marley v čase, kdy se jeho život v důsledku prakticky neléčené rakoviny rychle krátil. Vydání skladby, která je součástí alba Confrontation (1983), se Bob Marley nedožil.
  5. Redemption Song Podle manželky Rity trpěl Bob Marley při nahrávání alba Uprising v roce 1980 silnými bolestmi a začal si připouštět vlastní smrtelnost. Jedna z mála skladeb nejslavnějšího interpreta reggae, ve které tvoří hudební doprovod pouze španělka.
  6. One Love/People Get Ready Opět song z alba Exodus (1977). Coververzi natočil v roce 2010 Antonio Banderas a zazněla ve filmu Shrek Forever After. Skladba obsahuje rovněž část písně People Get Ready od Curtise Mayfielda. V roce 1984 bylo k One Love natočeno video, ve kterém se objevil mimo jiné například Paul McCartney.
  7. Is This Love Skladba z alba Kaya (1978) dosáhla na deváté místo britské hitparády. Živou, podle mého názoru tradičně silnější verzi, naleznete rovněž na albu Babylon by Bus (1978), které Bob Marley se svou kapelou nahrával v Paříži. Ve videoklipu si zahrála modelka Naomi Campbell.
  8. Jamming Opět album Exodus (1977), na kterém si sbory zazpívala také manželka Rita Marley. Skladba byla použita mimo jiné v seriálech Simpsonovi a Přátelé. V textu se zpívá mimo jiné o „kulce, která nás nemůže zastavit“. Bob Marley tak reagoval na vlastní postřelení, ke kterému došlo v prosinci 1976 v prostorách jeho domu.
  9. Red Red Wine V tomto případě je nutno říci, že originál skladby napsal a nahrál v roce 1969 Neil Diamond, v podání krále reggae mě bere ale poněkud víc. Velmi povedená je i verze UB40.
  10. Could You Be Loved Písnička z alba Uprising (1980), kterou zpěvák napsal v roce 1989 na palubě letadla pro „potřeby“ amerického trhu před posledním turné v USA. Skladba o tom, že přežije jen ten nejsilnější, bodovala i na diskotékách, do svého repertoáru ji zařadil například Joe Cocker.