4. února 2019 21:40

10 nejlepších koncertů The Beatles

Na konci minulého týdne si nejen skalní fanoušci připomněli padesát let od posledního živého vystoupení The Beatles, které se odehrálo na střeše nahrávacího studia Apple v Londýně. Magazín Rolling Stone zároveň přišel při této příležitosti s deseti nejlepšími koncerty liverpoolského bandu.

  1. Karlaplansstudion | Stockholm, Švédsko 24. října 1963 Podle některých informací prolézal John Lennon v sedmdesátých letech hudební prodejny v Greenwich Village v marné snaze najít nahrávku tohoto koncertu. Jednalo se o první vystoupení kapely poté, co v rodné Anglii získala hvězdný status. Potomci hrdých Vikingů „svým broukům“ rozuměli. Svého času nejhlasitější koncert vysílal přímým přenosem švédský „veřejnoprávní“ rozhlas. S publikem se The Beatles rozloučili songem Twist and Shout a bylo jasné, že zlatá brána na kontinent je otevřená.
  2. Apple Rooftop | Londýn, Anglie 30. ledna 1969 Koncert starý pět desetiletí a několik dnů byl na konci ledna hojně komentován. Podle Rolling Stone si kapela zahrála na střeše nahrávacího studia, na skladbu Get Back se dostalo třikrát. Bylo to v době, kdy každý z jednotlivých hudebníků představoval ve svém oboru absolutní špičku. Byť se na vládce sólové kytary George Harrisona tlačila konkurence, jako Jeff Beck, Eric Clapton či Mick Taylor.
  3. Palais des Sports | Paříž, Francie 20. června 1965 The Beatles se toho dne zdařil mimořádně úspěšný pařížský comeback, neboť premiérová návštěva z předchozího roku vyzněla docela rozpačitě. Nicméně v okamžiku, kdy se patřičně nabuzené publikum pustilo do refrénu Can’t Buy Me Love, mělo liverpoolské kvarteto vyhráno. Kapela představila průřez alb Beatles for Sale a A Hard Day’s Night.
  4. Circus-Krone-Bau | Mnichov, Německo 24. června 1966 Koncertem v tehdejší Německé spolkové republice zahájili The Beatles světové turné, z Mnichova nabrali kurz Japonsko a Filipíny. Jednalo se o dva koncerty se začátky v 17.15 a ve 21 hodin, z druhého koncertu pořídila záznam ZDF. Ten byl uveden 5. července 1996 pod názvem Die Beatles. Publikum se dočkalo prvního živého provedení Yesterday.
  5. Washington Coliseum | Washington DC, USA 11. února 1964 Kapela se na svůj první koncert v USA dopravila z New Yorku do Washingtonu vlakem, kvůli sněhové bouři na východním pobřeží totiž byly zrušeny lety. Součástí Pennsylvania Railroad byl vagon napěchovaný novináři. Po příjezdu na washingtonské nádraží přivítaly kapelu dvě tisícovky skalních fanoušků, na koncert jich pak dorazilo 8092. Začátek koncertu ovlivnila drobná technická nesrovnalost. George Harrison, který otevíral show skladbou Roll Over Beethoven, měl potíže s nastavením mikrofonu. Kapela hrála na nepříliš obvyklém kruhovém pódiu. Po koncertu kapela navštívila recepci na britské ambasádě, kde jeden z fanoušků ustřihl Ringovi několik vlasů.
  6. Empire Theatre | Liverpool, Anglie 7. prosince 1963 Podle Rolling Stone koncert, kterým se The Beatles vlastně rozloučili se svým městem. Stalo se tak u příležitosti anglického turné. Během vánočního koncertu zahrála kapela devět songů, začátek se nesl ve znamení Roll Over Beethoven, končilo se Twist and Shout. Do Liverpoolu se The Beatles vrátili 8. listopadu. Za honorář 850 liber odehráli dva koncerty, každý o deseti skladbách.
  7. Festival Hall | Melbourne, Austrálie 17. června 1964 Australský koncert se měl zapsat do historie neúčastí nemocného Ringa Starra, kterého za bicími nahradil Jimmie Nicol. Zatímco John s Paulem neměli se záskokem problém, George vyhrožoval odchodem z kapely. Nakonec si však nechal vysvětlit manažerem Brianem Epsteinem, že dočasný bubeník představuje menší zlo než zrušení australského turné. Původní bubeník Pete Best nebyl ani osloven, protože by to podle Johna mohlo vyvolat spekulace o jeho možném návratu. Za podpis smlouvy dostal Jimmie 2500 liber, nakonec odehrál s kapelou osm koncertů. Mezitím se dal Ringo zdravotně dohromady a dva dny před koncertem přiletět do Melbourne. Jimmie zmizel z hotelu časně ráno po anglicku, což vysvětloval tím, že nechtěl budit kapelu. Na letišti dostal od manažera Epsteina 500 liber a zlaté náramkové hodinky s věnováním.
  8. Convention Hall | Filadelfie, USA 2. září 1964 Pár dnů před koncertem řešilo město, které později proslavil boxer Rocky, rasové nepokoje, muzikanti byli znepokojeni jenom bílým publikem. Během koncertu The Beatles odehráli dvanáct skladeb, jako první šla na řadu Twist and Shout, končilo se Long Tall Sally. Dostalo se rovněž na All My Loving, She Loves You, A Hard Day’s Night. V roce 2005 byla hala zbourána.
  9. Candlestick Park | San Francisco, USA 29. srpna 1966 Kapela se ještě před koncertem, zejména z Johnova popudu, dohodla, že to bude jejich poslední živé vystoupení. Místem rozloučení se stal stadion San Francisco Giants. Jak vyšlo později najevo, dohodl se Paul McCartney s jedním z členů o nahrání koncertu. Vzhledem k tomu, že na jedenáct písniček kapela potřebovala něco málo přes hodinu, končí záznam v polovině skladby Long Tall Sally. Z komerčního hlediska se koncert příliš nepovedl, ze 42 500 vstupenek se jich prodalo jen 25 000, přičemž cena lístků se pohybovala v rozmezí od 4,50 do 6,50 dolaru. The Beatles zkasírovali 90 000 dolarů.
  10. Sam Houston Coliseum | Houston, USA 19. srpna 1965 The Beatles ten den odehráli dva koncerty, každý pro 12 000 diváků, vstupenka stála pět dolarů. Po příjezdu do města čekaly na „brouky“ davy teenagerů, někteří hoši se dokonce ve snaze přiblížit se svým idolům oblékli do dívčích uniforem. Na koncert kapelu dopravila obrněná dodávka, vzhledem k až nesnesitelnému vedru panoval v zákulisí chaos. Začátek „upoceného,“ nakonec však velmi povedeného koncertu byl spojen s tradičním davovým šílenstvím. Kvůli několika zraněním musel organizátorům s nastolením pořádku vypomoci místní DJ Weird Beard, za což se mu dostalo od Johna Lennona pochvaly. Oba koncerty nahrála a odvysílala rozhlasová stanice KILT.