18. dubna 2024 14:20
Petr Bošnakov

Kultovní album Bruce Springsteena se dočká filmového zpracování

Jedním z nejúspěšnějších literárních děl loňského roku s hudební tematikou je kniha amerického hudebníka a spisovatele Warrena Zanese s názvem Deliver Me From Nowhere: The Making of Bruce Springsteen´s Nebraska. Jak vypovídá název, po Tomu Pettym si americký hudebník a publicista vybral jako objekt zájmu Bruce Springsteena, nikoli neprávem přezdívaného The Boss.

S lehkou dávkou nadsázky lze říci, že jedna z nejvlivnějších person populární muziky trénovala v roce 1982 na svůj dosud nejslavnější hudební počin – album Born in the U.S.A., které vyšlo po dvou letech. Bruce Springsteen vědom si úspěchu předchozího alba The River (1980) zamířil do studia nahrát demosnímky na chystané šesté studiové album s názvem Nebraska. Dema poté plánoval dodělat a nahrát se svojí kapelou E Street Band. Po dohodě se studiem Columbia Records vyšly Springsteenovy demosnímky jako sólové album. Jak se ukázalo, jednalo se o prozíravé rozhodnutí, podle magazínu Rolling Stone je totiž Nebraska 150. nejlepší album hudební historie.

Z nouze ctnost

The Boss nahrával demosnímky doma na čtyřstopý magnetofon, přičemž používal akustickou a elektrickou kytaru, mandolínu, hammondy, syntetizátor a svůj hlas. Po dokončení vzal záznam nahraný na audiokazetě do studia se záměrem povolat svůj E Street Band a dát nahrávkám konečnou podobu. Dopadlo to ale tak, že se s producentem Jonem Laudauem shodli na tom, že by nebylo v silách kapely udržet syrovost a bezprostřednost doma vzniklých nahrávek. Pro vysvětlení, texty alba se zabývají vyděděnci, zločinci, masovými vrahy, například hrdina úvodní skladby končí na elektrickém křesle. Podle hudební kritiky se jednalo o „jedno z posluchačsky nejnáročnějších alb, jaké kdy své největší hvězdě vydala velká nahrávací společnost“. „Kazetu jsem nosil několik dnů po kapsách a nakonec jsme si uvědomili, že jsem vlastně doma nahrál album. Bylo technicky hodně náročné dostat záznam na disk, dokonce jsme zvažovali, že album vydáme pouze na kazetě,“ vzpomínal autor v rozhovoru pro Rolling Stone. Dál dodal, že při práci na albu narazil na „osobní“ zeď, o které do té doby neměl tušení.

Naděje a nezdolný duch

Tím ovšem příběh pozoruhodného a dnes už právem kultovního alba Nebraska nekončí, kniha Warrena Zanese totiž oslovila 20th Century Studios, jehož vedení se rozhodlo pro filmové zpracování. Režií snímku s názvem Deliver Me From Nowhere byl pověřen Scott Cooper (1970). Americký filmový režisér, scenárista a herec má za sebou řadu zajímavých a úspěšných počinů. Hudební fanoušky oslovil bezpochyby nejvíc jeho snímek Crazy Heart z roku 2009 o stárnoucím country zpěvákovi, za kterým stál jako režisér, scenárista a producent. Představitel hlavního hrdiny Jeff Bridges pak získal Oscara za nejlepší mužský výkon.

„Kdysi jsem četl o tom, že Nebraska je album, které pronikne do morku kostí každého posluchače. Absolutní souhlas. Bruce Springsteen a samotné album měli a mají vliv na moji práci. Zpracováním témat, jako je zoufalství, deziluze a každodenní boj Američanů o přežití, vytvořil Bruce jedinečný odkaz a namaloval dokonalý obraz lidského života,“ cituje režiséra australský web manofmany. „Přesto je to přes veškerou syrovost a ponurost album o naději a nezdolném duchu. To je přesně Bruce, kterého jsem znal a miluji. Skvělá kniha Warrena Zanese je zralá pro filmovou adaptaci.“

Mládí vpřed

Za představitele hlavní role byl vybrán Jeremy Allen White (1991). Americký herec nominovaný na Zlatý glóbus a Emmy je hlavní tváří kampaně Calvina Kleina, na které pózuje ve spodním prádle, reklama vydělala během úvodních 48 hodin 12,7 milionu dolarů. Mimochodem, Bruce Springsteen se mimo jiné proslavil jako nositel bílého nátělníku. Své nesporné herecké schopnosti předvedl především v dramatu Železní bratři. Velkou popularitu mu přinesl snímek Medvědi.

Sdílejte článek
Štítky kniha film muzika Bruce Springsteen Nebraska hudba Jeremy Allen White Warren Zanes Deliver Me From Nowhere