30. srpna 2023 16:10
Petr Bošnakov

Krásky v kopačkách sice vydělávají miliony dolarů, přesto mají dál snít a jít za rovností...

Mezi stěžejní sportovní srpnové události patřilo mistrovství světa ve fotbale žen. Šampionát v Austrálii a na Novém Zélandu vydělal přes 570 milionů dolarů, což činí v přepočtu asi 12,6 miliardy korun. Mezinárodní fotbalová federace FIFA pak rozdělila mezi fotbalistky 152 milionů dolarů, tedy kolem 3,4 miliardy korun. Pro srovnání, stejný počet hráčů se po loňském mužském šampionátu v Kataru podělil o 656 milionů USD.

Boss FIFA Gianni Infantino proto ženám vzkázal, že mají sílu finanční poměry změnit, musí ale dál tlačit, snít a jít za úplnou rovností. Realita je totiž taková, že ženy hrají ve srovnání s mužskými protějšky za méně než pakatel. Pro ilustraci poměrů – letos nejbohatší fotbalistka planety Alex Morgan bere pouhá tři procenta ročního příjmu Cristiana Ronalda. Na druhou stranu, jak ukazují příklady pěti nejlépe honorovaných hráček, jejichž příjmy zveřejnil v souvislosti se šampionátem australský server Man of Many, začalo blikat alespoň malinké světélko na konci dlouhého tunelu. Například i nejlepší hráči českých mužských klubů si totiž nemůžou nechat o podobných penězích zdát ani v těch nejodvážnějších snech…

Alex Morgan | 1989 | USA
7,1 mil. USD

Smlouva: 800 000 USD
Další příjmy: 6,3 mil. USD

Čtyřiatřicetiletá hvězda San Diego Wave FC letos zkasíruje na ženské poměry astronomických 7,1 milionu dolarů. Příjem z klubu není sice nic moc, přivýdělky především z reklam ovšem stojí za to. Půvabná Alex se objevila na začátku roku po boku třiadvacetinásobné grandslamové šampionky Sereny Williams a herce Briana Coxe v reklamě Anheuser-Busch, která běžela v pauze Super Bowlu, tedy v jednom z nejdražších reklamních časů vůbec. Kromě toho je stejně jako například Novak Djoković jednou z tváří švýcarského hodinářství Hublot a má smlouvu s výrobcem sportovních nápojů Bodyarmor.

Megan Rapinoe | 1985 | USA
7 mil. USD

Smlouva: 700 000 USD
Další příjmy: 6,3 mil. USD

Osmatřicetiletá ikona, první fotbalistka, která se objevila mezi modelkami Victoria Secret’s. Ofenzivní hráčka zálohy Seattle Regin FC je olympijskou vítězkou z Londýna, dvojnásobnou mistryní světa a v roce 2019 získala Zlatý míč. Ve stejném roce byla anglickou televizní a rozhlasovou stanicí BBC zařazena mezi 100 nejvlivnějších žen planety. Na začátku roku obdržela Prezidentskou medaili svobody především za svou práci ve prospěch LGBTQI komunity. Mezi největší sponzory Megan patří Nike a Samsung, fotbalistka spolupracuje rovněž se startupem Happy Viking Sereny Williams. Spolu s životní partnerkou, pětinásobnou olympijskou vítězkou v basketbalu Sue Bird, založily produkční společnost A Touch More.

Alexia Putellas | 1994 | Španělsko
3,9 mil. USD

Smlouva: 700 000 USD
Další příjmy: 3,2 mil. USD

Alespoň 13 minut nastavení si v nedávném vítězném finále mistrovství světa proti Anglii zahrála třetí nejlépe vydělávající fotbalistka světa, na pár minut se předtím podívala na hřiště i během finále Ligy mistrů, ve kterém FC Barcelona porazila po senzačním obratu Wolfsburg 3:2. V obou případech se jednalo o malý zázrak, loni v létě si totiž dvojnásobná nejlepší fotbalistka světa přetrhla křížový vaz a hrozilo, že přijde o kompletní sezonu, nakonec vše dobře dopadlo. Alexia zvládá dokonale sociální sítě, jen na Instagramu má tři miliony sledujících. Podle britského serveru sportskhabri.com profituje půvabná kapitánka Katalánek ze smluv s Nike, Cupra Racing, Oakley, Spotify a Hublot.

Trinity Rodman | 2002 | USA
2,2 mil. USD

Smlouva: 700 000 USD
Další příjmy: 1,5 mil. USD

Nejmladší z řad movitých fotbalistek je dcerou slavného kontroverzního basketbalisty, pětinásobného vítěze NBA a jednoho z nejlepších defenzivních hráčů historie Dennise Rodmana. V jedenadvaceti letech se stala nejmladší reprezentantkou USA, vedle fotbalu se o velmi solidní stav jejího bankovního konta starají sponzorské smlouvy s prestižními brandy jako Adidas, Oakley a Red Bull.

Samantha Kerr | 1993 | Austrálie
2,2 mil. USD

Smlouva: 400 000 USD
Další příjmy: 1,8 mil. USD

Spoluhráčka jedné z nejlepších českých fotbalistek Kateřiny Svitkové z týmu ženské Premier League FC Chelsea je dlouhodobě považovaná za jednu z nejlepších ofenzivních hráček. Podle některých pramenů by si proto poté, co letos dovedla londýnský klub k obhajobě titulu, měla od nové sezony polepšit o 200 000 dolarů. Kromě toho má dlouhodobou smlouvu s Nike na milion dolarů ročně, dalším nikoli zanedbatelným sponzorem je Mastercard.