27. března 2024 19:18
Petr Bošnakov

Kráčí Jude Bellingham ve stopách Davida Beckhama?

Podle všeho ano a je otázkou, jak moc je to dobře pro fotbal. Experti se totiž vesměs shodnou na tom, že kdyby David nešidil fotbal na úkor komerčních aktivit, mohl to dotáhnout mnohem dál než „pouze“ k zisku jednoho triumfu v Lize mistrů a Interkontinentálním poháru. Domácí tituly se vzhledem k týmům, ve kterých Becks hrál – Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy a Paris Saint-Germain berou jako samozřejmost.

Kromě toho majitel klubu Inter Miami a zaměstnavatel Lionela Messiho nemá na rozdíl od Juda vlastní most. Klub Birmingham City, za který nastoupil ve věku 16 let a 38 dnů, čímž se stal historicky nejmladším hráčem Premier League, totiž zachránily peníze za jeho přestup před bankrotem. Borussia Dortmund poslala v roce 2020 za Bellinghama do Birminghamu 25 milionů liber, tolik peněz do té doby za sedmnáctiletého kluka nikdo nezaplatil. Mimochodem, Dortmund udělal famózní byznys, neboť mladičky Brit přestoupil loni v červnu do Realu Madrid za 103 milionů eur. Abychom nezapomněli, stejně tak chybí Davidovi úspěch s národním týmem. Je ovšem otázka, zdali Jude považuje evropské stříbro, na které dosáhl na posledním mistrovství Evropy s anglickou reprezentací, za úspěch.

Důstojný nástupce

Mladá superhvězda má smlouvu, stejně jako jeho chlebodárce Real Madrid, s německým gigantem Adidas. Firma tří pruhů se už podle všeho oklepala z rozchodu s kontroverzním rapperem Kanyem Westem a Jude má velkou perspektivu stát se diamantem v koruně celebrit.

Není pochyb o tom, že letní přestup do Realu Madrid učinil z Bellinghama hvězdu první kategorie. Ve všech soutěžích nastoupil do 31 zápasů, ve kterých dal 20 branek, dvěma z nich rozhodl své první El Clásico proti FC Barcelona. Číslo 5, které před ním nosil jeden z nejlepších fotbalistů planety Zinedine Zidane, má tak víc než důstojného nového majitele. Ostatně ne náhodou představují oba pánové nejnovější módní řadu Y-3, kterou pro Real Madrid navrhl Jódži Jamamoto. Travel Collection se skládá ze sedmi oděvů černé barvy a Jude na jednom z reklamních snímků pózuje v  černé kožené bundě.

Ve znamení predátora

Tím však spojení mezi Adidas a Judem Bellinghamem rozhodně nekončí. Ve stejném týmu se Zidanem totiž nastupoval zmiňovaný David Beckham, který byl v tomto tisíciletí bezpochyby spojován s nejslavnějšími kopačkami se třemi pruhy Predator. Stejné kopačky nazul jedenadvacetiletý Beckham při svém úvodním zápase v Premier League v roce 1996, ve kterém vstřelil takřka z půlky hřiště branku do sítě Wimbledonu.

I po třech desetiletích patří kopačky Predator mezi vlajkové modely Adidas. Značka proto uvedla na trh limitovanou edici Predator 30, která připomíná model z první poloviny 90. let. Je pochopitelné, že tváří predátora po 30 letech je Jude, který oslavil premiéru v nových kopačkách v zápase Ligy mistrů proti Neapoli, ve kterém se podílel jednou brankou na vítězství 4:2.

Zdá se, že model Predator 2024 mladému Britovi učaroval a černé kopačky se třemi zlatými pruhy Predator Accuracy, se kterými v Realu Madrid začínal, skončily na hřebíku.

Idol dravého mládí

Podle specialistů na marketing není dnes pochyb o tom, že Bellingham, stejně jako Beckham, bude po několik desetiletí hlavní tváří Adidas. A to se nepodařilo ani Messimu, navíc fenomenální Argentinec končí kariéru z fotbalového hlediska na sekundárním trhu v USA, na kterém kraluje Nike. Jude Bellingham naopak září v nejuznávanějším a nejbohatším klubu planety, podle řady zdrojů po něm touží Louis Vuitton. A co je nejdůležitější, narodil se v roce 2003, takže oslovuje mladou generaci.

Adidas versus Nike

Předchozích patnáct let se souboj o nejlepšího fotbalistu světa nesl ve znamení klání Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Aktuálně lze takřka s jistotou říct, že o post nástupce svede souboj trojice Jude Bellingham (Anglie, Real Madrid), Kylian Mbappé (Francie, PSG) a Erling Haaland (Norsko, Manchester City), přičemž oba největší konkurenti jsou smluvně svázáni s Nike. Mimochodem, francouzský ostrostřelec se chystá do Realu, do královského klubu, který hájí barvy Adidas, jeho agent tak bude muset nejspíš hodně vyjednávat.

Proto se jako velmi blízké realitě jeví spekulace o Bellinghamově vlastní edici se třemi pruhy. Stále mladý poddaný krále Karla III. má totiž na to, být víc než „pouhou“ fotbalovou hvězdou. V jeho silách je stát se globální značkou. Přesně tak, jako se to podařilo Davidu Beckhamovi.