11. července 2023 11:54
Petr Bošnakov

Saudská Arábie skupuje fotbalové hvězdy za miliardy. Stane se sportovní velmocí?

Letošní fotbalové léto se nese ve znamení doposud nevídané přestupové aktivity za strany Saúdské Arábie. Poté, co klub Al-Nassr „ulovil“ na konci loňského roku pětinásobného vítěze Ligy mistrů a držitele stejného počtu Zlatých míčů Cristina Ronalda, posílil konkurenční Al-Ittihad o další super hvězdu, když z nejúspěšnějšího klubu historie Realu Madrid přetáhl posledního držitele Zlatého míče a Ronaldova spolubojovníka z mimořádné éry Realu, Karima Benzemu. Francouzskému ostrostřelci garantuje smlouva na dva roky 200 miliónů euro.

O pokračující  Benzemovu střeleckou potenci se pak má starat francouzský mistr světa, vítěz Premier League a Ligy mistrů N´Golo Kanté. Kluby Saudi Pro League se ovšem nezaměřují pouze na slavné veterány, například portugalský reprezentant a kapitán Wolverhamptonu, šestadvacetiletý Ruben Neves, upřednostnil Al-Hilal před giganty jako Manchester United a FC Barcelona. Z Liverpoolu pak přestoupil do týmu Al-Ahli hvězdný Brazilec Roberto Firmino, brankářem ve stejném klubu je Édouard Mendy, který hájil branku FC Chelsea. A Cristiano Ronaldo se může těšit na hvězdného záložníka chorvatské reprezentace a Interu Milán Marcelo Brozoviče. Podle Sky Sports mají Saúdové ambice přetáhnout do Saudi Pro League do pěti let 100 nejlepších zahraničních hráčů světa a jak vidno, nemusí se jednat o zcela utopickou představu.

Hladová mládež

Na nevídanou přestupovou ofenzívu zareagoval šéf UEFA Aleksander Čeferin, podle kterého se jedná o chybnou strategii. Jedna z nejbohatších zemí světa by měla podle jeho názoru pracovat především na výchově mladých hráčů. „Saúdská Arábie má skoro 40 miliónů obyvatel, pár miliónů je bohatých, zbytek musí tvrdě pracovat. Co se sportu týče, v zemi existuje fotbal a pak už vlastně nic,“ říká bývalý český reprezentant a trenér národního týmu, účastník mistrovství světa v roce 1990 Ivan Hašek, který má za sebou trenérskou štaci v nejpopulárnějším klubu Al-Hilal. Pro upřesnění, jedná se o tým, který došel na posledním Mistrovství světa klubů do finále, ve kterém podlehl Realu Madrid 5:3.

Vedle toho vypovídá o úrovni Saudi Pro League skutečnost, že na MS v Kataru reprezentace složená výhradně z hráčů domácí soutěže porazila jako jediná pozdějšího mistra světa Argentinu. „Tamní mládež má velkou kvalitu, vesměs se jedná o kluky z chudších rodin, kteří jsou správě „hladoví“ a chtějí se prosadit. V každém klubu může hrát sedm cizinců, pokud se tedy místní hráč dostane do základu, musí mít patřičnou kvalitu. Kdo se chytí, má vystaráno, nejlepší fotbalisté jsou finančně zabezpečeni a nemají sebemenší důvod odcházet do zahraničí,“ konstatuje Ivan Hašek.

O postavení jeho bývalého klubu Al-Hilal vypovídá skutečnost, že k některým zápasům má k dispozici osobní letadlo prince Al-Valída bin Talála  –  Boeing 747 v hodnotě 220 miliónů dolarů.

Byznys a diplomacie

Královská rodina se navíc rozhodla po vzoru SAE a Kataru do fotbalu investovat, před dvěma lety si Veřejný investiční fond (PIF) v čele s korunním princem, tedy faktickým vládcem země Muhammadem bin Salmánem, koupil za 350 miliónů liber tradiční klub Premier League Newcastle United. Čtyřnásobný mistr Anglie se letos, po dlouhých letech, kdy třel fotbalovou bídu s nouzí, probojoval na úkor FC Liverpool do Ligy mistrů.

Ropné velmoci se daří i na diplomatickém poli. Od roku 2020 se totiž hraje v lednu v Saúdské Arábii španělský Superpohár. Turnaj má čtyři účastníky. Šampiona a vicemistra doplňují finalisté Copa del Rey, prakticky tak nikdy nechybí Real Madrid a FC Barcelona. Za rozhodnutí, které je v rozporu s fotbalovou logikou, inkasuje španělská fotbalová federace ročně 40 miliónů euro.

Největším dosavadním úspěchem je pak bezpochyby zisk pořadatelství letošního mistrovství světa klubů, které se premiérově uskuteční na konci roku právě v Saúdské Arábii. Spokojenost Rijádu je o to větší, že i v tomto případě se podařilo snížit náskok regionálních rivalů SAE a Kataru, kteří se pořadatelské role zhostili v pěti a dvou případech.

Ve hře mezikontinentální šampionát

Avizovaným strategickým cílem ropou nasáklého pouštního království je stát se pořadatelskou zemí mistrovství světa. Následující šampionát v roce 2026 s rekordním počtem 48 účastníků se odehraje v USA, Mexiku a Kanadě, o dalším pořadateli rozhodne FIFA v září. Vedle společné kandidatury kvarteta jihoamerických zemí ve složení Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay a bloku Španělsko, Portugalsko, Ukrajina je vysoce pravděpodobné, že se do hry vloží právě Saúdská Arábie.

Podle serveru The Athletic může Rijád přijít s mezikontinentálním šampionátem. Rolí pořadatele by se zhostil vedle Saúdské Arábie Egypt, třetím do party je Řecko. Dvě partnerské země sice zatím nedisponují patřičnou infrastrukturou, pro přebohaté Saúdy ovšem nepředstavují peníze na jejich vybudování sebemenší problém. Jako logický se jeví argument spojený s vzdálenostmi jednotlivých zemí, realita je ovšem taková, že byť byl centrem posledního mistrovství Evropy 2021 Londýn, jeden ze zápasů se odehrál v takřka 4000 kilometrů vzdáleném Baku. Shodou okolností se jednalo o čtvrtfinále Česká republika – Dánsko.

Peníze na prvním místě

V případě úspěchu společného projektu Asie, Afriky a Evropy by se muselo hrát stejně jako v Kataru v listopadu a prosinci. Z hlediska FIFA by se nemělo jednat o problém, poslední šampionát vydělal 5,8 miliardy dolarů a pro řídící orgán světového fotbalu platí pravidlo, že o peníze jde na prvním místě.

Navíc, byť se obě ropné velmoci vůbec nemusí, v roce 2017 obvinila skupina zemí vedená Saúdskou Arábií Katar z podpory terorismu a spolupráce s Íránem, odvedla Dauhá ve prospěch Rijádu velký kus práce. Obhájcům lidských práv a aktivistům LGBT je proto dopředu jasno, že jakákoli aktivita tímto směrem je předem odsouzena k nezdaru, byť je dodržování lidských práv v Saúdské Arábii v ještě žalostnějším stavu, než je tomu v Kataru. „Já bych to tak úplně nebral. Ačkoli se jedná o státy, které touží po dominanci v regionu, v první řadě jsou to Arabové, kteří se v okamžiku, kdy mají ukázat světu svojí sílu, semknou a neřeší vzájemné spory,“ tvrdí z pozice znalce poměrů Ivan Hašek. Mimochodem, v době, kdy Saúdská Arábie uvalila na Katar embargo, se svět nezabýval ani tak potravinovým mostem z Turecka a Iránu, emirát byl centrem pozornosti především díky transferu Neymara, který přestoupil za 222 miliónů eur z Barcelony do Paris Saint Germain FC. Tedy do francouzského klubu v katarském vlastnictví.

Kromě toho je jasné, že nevídaným ekonomickým profitem může skončit i nealkoholický šampionát. V Kataru totiž padla těsně před jeho zahájením i možnost čepování piva ve fanouškovských zónách, pivní gigant Budweiser musel akceptovat pouze možnost dodávek nealko piva Zero. Jak ovšem informoval v průběhu mistrovství světa list The New York Times, ve V. I. P. prostorách si bylo možno dopřávat po zaplacení částky 3000 dolarů šampaňského Taittinger, whisky Chivas Regal, koňaku Martell VSOP a tequily Jose Cuervo 1800. Třeba se dočká i to pivo.

Další podobné články

Sdílejte článek
Štítky Saúdská Arábie Cristiano Ronaldo Mohamed bin Salmán Roberto Firmino fotbal Karim Benzema Aleksander Čeferin Édouard Mendy N'Golo Kanté Saudi Pro League Ruben Neves Marcelo Brozovič