14. března 2024 19:05
Petr Bošnakov

Když se z nevěry nedělají závěry

Vzhledem ke skutečnosti, že bývalý americký prezident Bill Clinton je z pozice notorického nevěrníka držitelem dvou nejvýznamnějších českých státních vyznamenání – Řádu bílého lva a Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, lze předpokládat, že naši spoluobčané a spoluobčanky jsou k nevěře zvané též zahýbání vcelku tolerantní.

Potvrzuje to i průzkum neziskové organizace Rozkoš bez rizika, kterého se zúčastnilo reprezentativních 1800 respondentů. Nevěru přiznalo 44 procent žen a 39,1 procenta mužů. A byť 81,1 procenta dotazovaných nevěru odsuzuje, 49,1 procenta si mimo partnerský sex dopřává a z nevěry nedělá závěry. A přes 25 procent tázaných nemá problém za sex platit. Nejspíš se nejedná o koupi láhve šampaňského pro navození vhodné erotické atmosféry, ale o platbu některé z tisícovek dívek a žen, které využívají tělo jako pracovní nástroj.

Morálně přijatelná nevěra

Po seznámení se se situací v Česku nebude od věci podívat se, jak si stojí v otázce zahýbání zbytek světa. Problematice se dlouhodobě věnuje web insidermonkey.com, pečlivě shromažďující data řady institucí. Mezi ty patří například organizace first4Lawyers, která provedla průzkum mezi dvěma tisícovkami Britů. 56 procent oslovených poddaných krále Karla III., který prakticky celou dobu manželství nasazoval parohy princezně Dianě se současnou chotí královnou Camillou, kupodivu vyjádřilo svou touhu po absolutní monogamii, zatímco jen 19 procent přiznalo nevěru.

Podle agentury Pew Research Center realizující průzkum ve 40 zemích světa včetně Austrálie, Japonska, Británie, Francie, Španělska a Kanady, je pro 12 procent oslovených nevěra „morálně přijatelná“. Na sestavení žebříčku 16 nejméně věrných zemí planety se podílel rovněž největší světový výrobce kondomů Durex, který oslovil 29 000 lidí z 36 různých zemí. Výsledky ukázaly, že největší počet nevěrných žen žije v Nigérii (62 %), následují Thajsko (59 %), Malajsie (39 %) a Rusko (33 %). Nejvíc zahýbajících mužů je v Thajsku (54 %), následují Jižní Korea (34 %) a Malajsie (33 %).

Nevěrnická Champions League

Podle webu statista.com je, pokud jde o cizoložství, světovou jedničkou Thajsko, což není žádné překvapení. V zemi úsměvů 56 procent oslovených sezdaných přiznalo mimomanželské sexuální aktivity. V dalším průzkumu, jehož výsledky zveřejnil kondomový gigant Durex, 54 procenta dotázaných mužů neskrývalo víceméně pravidelnou nevěru.

Na druhém místě se v žebříčku zemí, ve kterých si nedělají s nevěrou těžkou hlavu, umístila Francie. Jak uvádějí výsledky průzkumu provedeného Pew Research Centrem, 53 procent respondentů doznalo mimomanželský poměr spojený se sexem. Přitom do roku 1975 balancovalo v zemi galského kohouta cizoložství na hraně trestného činu. Na třetím místě se umístilo Německo, u našich západních sousedů se výzkumu chopila agentura World Population Review. Jak se uvádí v její zprávě, s nevěrou nemá problém 45 procent našich západních sousedů a sousedek.

Přes výše uvedené berou Britové čtvrté místo. Těžce zpochybnitelným zdrojem informací se v tomto případě stala The Ashley Madison Agency. Jedná se o kanadskou online seznamku, která od roku 2002 nabízí sex především na základě svatebního slibu zadaným. Slogan webu: „Život je krátký na to, aby člověk neměl bokovku,“ zní výstižně. Služeb agentury využívá 1,1 milionu Britů.

Kromě výše uvedeného kvarteta jsou součástí elitního světového výběru nevěrníků a nevěrnic reprezentace Španělska, Dánska, Itálie, Belgie, Norska, Finska, Nigérie, Ruska, Singapuru, USA, Japonska a Kanady.