4. dubna 2023 19:40

Když bublinky, tak rosé...

Zatímco klasické rosé je záležitostí víceméně sezonní, růžové bublinky nabízejí potěšení po celý rok. Takže pokud se ztotožňujete s lékařem Lukášem Pollertem, který po zisku stříbrné medaile na olympiádě v Atlantě 1996 z pozice obhájce vítězství z OH v Barceloně pravil, že každý den si zaslouží oslavu, je šumivé rosé povedenou volbou.

Dom Pérignon Rosé Vintage

Na rozjezd hodně těžký kalibr v podobě značky pojmenované po benediktinském mnichu Domu Pérignonovi, který je od 17. století považován za objevitele šampaňského. První ročník růžového champagne, které je kombinací odrůd Pinot Noir a Chardonnay, byl uveden na trh v roce 1937, nejen znalci od té doby hovoří o poctě Pinot Noir. Byla použita tradiční metoda druhotného kvašení v láhvi, ve které zraje šampaňské minimálně sedm let, přičemž pro každou fermentaci jsou použity jiné kvasné kultury. Vůně nabízí nejdřív koření a kakao, poté přechází do ovocných tónů opečených fíků, kandovaného pomeranče a meruněk. S Dom Pérignon Rosé Vintage spojili svá jména například Lenny Kravitz či Lady Gaga.

Armand de Brignac Brut Rosé

Ačkoli je hiphop považován za „antisystémovou“ muziku, značka s bohatou historií je spojována se spolumajitelem raperem Jay-Z. Vzhledem k pikovému esu na láhví se šampaňskému přezdívá Ace of Spades, což je název nejslavnějšího alba skupiny Motörhead. V roce 2021 prodal Jay-Z za blíže nespecifikovaných podmínek část značky koncernu LVMH. Jedná se o cuvée tří ročníků – Pinot Noir (50 %), Pinot Meunier (40 %) a Chardonnay (10 %). Do finální směsi se přidává 15 % tichého červeného vína Pinot Noir. Díky převaze hroznů modrých odrůd se rosé vyznačuje tóny červeného ovoce a třešní, nechybějí náznaky sladkého pečiva. Pokud máte chuť a nabitou kreditní kartu, lze konzumovat po celý den.

Mumm Grand Cordon Rosé

Rosé bylo poprvé přestaveno v roce 1958 na filmovém festivalu v Cannes, od té doby patří mezi nejvyhledávanější růžové bublinky světa. Cuvée má složení Pinot Noir (60 %), Chardonnay (22 %) a Pinot Meunier (18 %), přičemž vinná réva je vybírána z takřka 80 vinic regionu Champagne. K tomu vybrané „tiché Pinoty“ z regionu. Aroma lesních plodů, vanilky a karamelu, chuť červeného grapefruitu, jahod, třešní a černého rybízu. Intenzivní lososová barva. Překvapivě ladí s hovězím tatarákem a nemá sebemenší problém se sladkými dezerty.

Bollinger Rosé Brut Champagne

Své rosé má rovněž oblíbené značka agenta s povolením zabíjet Jamese Bonda, poprvé se šampaňské Bollinger objevilo ve snímku Live and Let Die (1973), a je proto charakterizováno jako „nejvíce britské víno z Champagnes“. Intenzivní aroma s tóny třešní, jahod, lesního ovoce a jemného koření. Ovocná a minerální chuť s dlouhým závěrem. Složení: Pinot Noir (62 %), Chardonnay (24 %), Pinot Meunier (14 %). Chuťově ladí s dezerty, jejichž součástí je čerstvé ovoce.

Segura Viudas CAVA Rosé

Nejen regionem Champagne může být znalec top růžových vín živ, navíc ve srovnání s francouzskou konkurencí může popíjet za velmi přijatelnou cenu, neboť láhev lze pořídit do částky 10 eur. Rosé z vinic oblasti Penedés, ležící jižně od Barcelony, od roku 1984 je majitelem skupina Freixenet. Cuvée má složení Trepat (40 %), Pinot Noir (40 %) a Garnacha (20 %), veškeré použité hrozny se sbírají ručně. První dvě fermentace probíhají s vlastními vybranými kvasinkami. Ovocné a svěží tělo, aroma jahod a grenadinového sirupu. Vhodné párovat se smaženými rybami, suši a tapas.

(Text o tichém, leč stále hlasitěji se projevujícím rosé, je součástí dubnového čísla Playboye)