11. června 2024 11:23

Jak Turek převálcoval Nerudovou: Jeli jsme zlato, silná auta a srandu, říká miliardář

Peksa a Turek debatovali ohledně migračního paktu

Influencer Filip Turek se stal vítězem evropských voleb a míří do Bruselu. Taková Danuše Nerudová (STAN) pořád nechápe, kde velkohubý sběratel aut získal tolik hlasů. Podle Turkova kamaráda Richarda Chlada úspěch přineslo to, že Turek v předvolebním období neuhnul z cesty.

Evropské volby přinesly řadu příběhů, slziček i zdvižených pěstí na znamení vítězství. Zatímco z Filipa Turka (koalice Přísahy a Motoristů) se stala hvězda, jinde se řeší selhání a porážky. Piráti, ODS i STAN určitě mají ke spokojenosti daleko. V čem spočívá Turkovo kouzlo? Zůstal autentický a neuhnul z cesty. O tom pro web eXtra.cz promluvil jeho kamarád Richard Chlad.

"Pořád jsme si jeli to naše – auta, zlatá křesla, napůl sranda, byť se řešila vážná témata. Myslím si, že se to opravdu vyplatilo a že jsme si to publikum dokázali udržet. Já si upřímně myslel, že přijdu o půlku sledujících, když jsem veřejně vyjádřil, že budu Filipa podporovat, ale opak je pravdou," vysvětlil miliardář Chlad, podle kterého bylo klíčové, že si Turek na nic nehrál, že svůj osobitý styl jel od začátku dokonce.

Filip Turek s hnutím Přísaha a Motoristé nakonec získal přes 10 procent a dva mandáty. Což vyvolalo velké mrzení hlavně u Víta Rakušana a Danuše Nerudové. Právě STAN svou rozporuplnou antikampaní vytáhlo Turka do centra mediální pozornosti. Bez Danuše by byl Turek poloviční.

"De facto jim udělali kampaň. Nechápu, jak si ty kroky mohli u sebe obhájit. Starostové si tím možná chtěli zvýšit počet příznivců, ale zajistilo jim to přesný opak," uvedl pro Aktuálně.cz odborník na politický marketing Karel Komínek. Silná Turkova osobnost v kombinaci se slabou Nerudovou pak znamenala otřes na politické mapě.

ČTĚTE TAKÉ: Konec snu o postu eurokomisařky? Danuše Nerudová je v nevýhodě

"S moderátorem z televize jsem se vsadil, že pakliže Filip přeleze 7 procent, zaplatí mi večeři v jedné propálené restauraci na Tenerife. Samozřejmě ji budu s velkou radostí platit já. Pak jsem se vsadil s Petrem Macinkou o láhev šampaňského, které popíjel Winston Churchill. Petr Macinka hlásil, že ten volební výsledek bude do 8 procent, a já jsem říkal, že to bude víc než 8," směje se Richard Chlad, který nemá ambice do politiky vstoupit, ale kamaráda podporoval morálně i finančně.

"Sami jsme vůbec netušili, jak obrovská moc a síla jsou sociální sítě, protože jsme to spíš brali jako sebeprezentaci s nadsázkou. Vůbec jsme netušili, že bychom to mohli přetavit do nějakého reálného výsledku, kterým je Filipův úspěch ve volbách," dodal Richard Chlad, který je přesvědčený, že úspěch a angažmá v Bruselu jeho kamaráda nezmění.

Sdílejte článek
Štítky miliardář ODS Danuše Nerudová koalice zlatá medaile Starostové a nezávislí volby do Evropského parlamentu Filip Turek Motoristé sobě PŘÍSAHA a MOTORISTÉ