2. srpna 2023 16:22
Petr Bošnakov

Indiana Jones sice neoslovil generaci TikToku, titul nejstaršího akčního hrdiny mu ale nikdo nesebere

Letošní léto se nese ve znamení zajímavých filmových premiér, už na konci června šel do kin snímek Indiana Jones a nástroj osudu. Stalo se tak patnáct let po uvedení předposledního dílu pokračování franšízy o nezničitelném archeologovi Indiana Jones a tajemství křišťálové lebky.

Režisér předchozích čtyř příběhů Steven Spielberg v roce 2020 odstoupil s oznámením, že film potřebuje pohled nové generace. Režie se tak chopil James Mangold a George Lucas se do projektu nevrátil, představitel hlavní role, osmdesátiletý, digitálně omlazený Harrison Ford zůstal. Podle některých zdrojů byla sice zvažována účast Bradleyho Coopera, tato varianta však padla vzápětí poté, co Ford sdělil, že hodlá pokračovat. Navíc měl ještě předtím Spielberg oznámit, že bez původního Indyho sága končí a Harrison Ford vetoval účast Chrise Pratta. Nejdelší pokračování má 154 minut a jedná se o první digitální film franšízy. Natáčelo se od června 2021 do února 2022. Děj je víceméně o tom, že se Indiana Jones chystá do důchodu, objeví se však výzva, kterou není možné ignorovat. Prostě klasika.

Hlavní je opotřebování materiálu

Vedle Stevena Spielberga, který působil v roli producenta, a Harrisona Forda nechyběl producent Frank Marshall ani u jednoho z dílů ságy, která začala v roce 1981 filmem Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. „Mnoho lidí vyrostlo na příbězích Indiana Jonese a chce být u jeho dalších dobrodružství,“ odpověděl matador světa filmu v rozhovoru publikovaném v německém vydání Playboye na dotaz spojený s dnešní atraktivitou story v konkurenci superhrdinů. „Jeho postava je tak populární právě proto, že se nejedná o žádného superhrdinu. Indiana Jones dělá chyby, stárne a má na těle spoustu modřin. Jeho příběhy mají ale vazbu na realitu, jsou spojeny s historickými událostmi, archeologickými objevy, což je činí mnohem zajímavější. Jinak, co se věku týče, v jedničce o dobyvatelích ztracené archy Indiana říká, že nejde o roky, ale o opotřebování materiálu.“

Frank Marshall se s Harrisonem Fordem pravidelně stýká, proto neměl nikdy obavy, že se vzhledem ke svému věku s rolí především po fyzické stránce nevyrovná. „Tráví na tenisových kurtech mnohem víc času než já, a kalhoty, které měl na sobě při natáčení v prvním díle, mu stále padnou. Je ve formě, ztratil sice na rychlosti, ale při natáčení kaskadérských scén pracoval s plným nasazením,“ říká a dodává, že pouze v jednom případě odmítl herec scénu točit počtvrté a byl použit záběr číslo dvě. Jinak se natočilo vše podle původních plánů.

Všechno chce čas

Na nečekaném komerčním úspěchu předchozí části se podepsala postava syna, kterou si zahrál Shia LaBeouf, jenž byl tentokrát vynechán. Jak vysvětluje producent, spolu se Stevenem Spielbergem se rozhodli před pěti lety zaměřit na postavu Indiana Jonese, protože bylo komplikované psát příběh pro dvě hlavní role. „Nechtěli jsme se opakovat, museli jsme najít vhodné časové období, do kterého umístíme příběh. Měli jsme několik nápadů, postupně jsme se shodli na ději,“ objasňuje producent patnáctiletou odmlku. „Všechno chce svůj čas. Kdyby to tak nebylo, neměli bychom pět, ale pětadvacet příběhů s Indiana Jonesem.“

Hlavní ženskou postavu převzala po Karen Allen, filmové Marion Ravenwood ze snímků Dobyvatelé ztracené archy a Království křišťálové lebky, Phoebe Waller-Bridge. Britská herečka si zahrála Indyho kmotřenku Helen Shaw a podle producenta je v souladu s trendy nezávislejší než její předchůdkyně, neboť není jen účastnicí, ale sama řídí děj.

Nástroj, ne řešení

Nejužší tým se shodl na tom, že také v éře digitalizace budou technologie jen nástrojem, ne řešením, přičemž nově přizvaný režisér James Mangold vycházel z předchozích příběhů. I přes využití digitálních efektů zůstal Indiana Jones sám sebou, proto v akčních scénách nechyběla skutečná auta, letadla, čluny a natáčelo se v různých destinacích. „Největším problémem byla pandemie, je těžké nosit celou dobu natáčení roušku přes obličej a skoro nevidět na lidi kolem sebe. Vlády některých zemí nás nepustily na svoje území, proto jsme museli v rozporu s původními představami natáčet na Sicílii, v Maroku a Skotsku, což bylo docela komplikované,“ konstatuje Frank Marshall. „Během natáčení jsme si uvědomili, že u Dobyvatelů ztracené archy došlo na první spolupráci se Stevenem Spielbergem. Poslední natáčecí den jsme si proto sedli, zavzpomínali, co všechno jsme spolu prožili, a shodli se na tom, jak je fantastické, že se nám podařilo natočit další díl.“

Lehké rozpaky

Autor rozhovoru pro německé vydání Playboye Rüdiger Sturm hovořil s Frankem Marshallem také na začátku natáčení snímku Indiana Jones a tajemství křišťálové lebky (2008). Tehdy mu producent sdělil, že šance na natáčení dalšího dílu jsou víceméně mizivé. Nakonec dopadlo všechno jinak, otázka na možné šesté pokračování příběhů nesmrtelného archeologa se tak zdá docela logická. „Neřekl kdysi Sean Connery, že se nikdy nemá říkat nikdy? Každopádně bych byl šťastný, kdyby pátý díl skončil úspěchem,“ zněla odpověď.

Realita je ovšem taková, že první víkend po nasazení do 4 600 kin v USA a v Kanadě snímek vydělal podle agentury AP 60 milionů dolarů. Nejedná se sice o špatná čísla, páté pokračování příběhu Indiany Jonese ovšem vyšlo na 295 milionů dolarů. Otázka serveru variety.com, zdali se snímek vyrovná s konkurencí filmů jako Mission: Impossible – Odplata či Oppenheimer, mířící na víceméně stejný okruh diváků, má své opodstatnění. Kromě toho se zdá, že oslovení „tiktokové“ generace nevyšlo, neboť podle hollywoodreporter.com si 42 procent vstupenek koupili na úvodní víkend lidé starší 45 let a 23 procent ve věku od 55 let, z toho takřka 60 procent mužů. Aktuálnější než zisk se tak zatím jeví alespoň vyrovnaný rozpočet. Každopádně primát nejdospělejšího akčního hrdiny filmové historie Harrisonu Fordovi hned tak někdo nesebere.

Článek o hercích, kteří by měli být podle všech známých pravidel Hollywoodu v akčním důchodu, ale vzepřeli se vyřazení do starého železa, najdete v srpnovém vydání Playboye.

Sdílejte článek
Štítky Indiana Jones film Harrison Ford Dobyvatelé ztracené archy Indiana Jones a Poslední křížová výprava Indiana Jones a Chrám zkázy Indiana Jones a nástroj osudu Indiana Jones a Království křišťálové lebky