12. prosince 2023 19:50
Petr Bošnakov

Hvězdy seriálů inkasují za jednu epizodu dva miliony dolarů

Byly časy, kde se na seriálové hvězdy dívali jejich kolegové ze světa filmu a kritici skrz prsty. Pak však vstoupily do hry streamovací platformy, jako Netflix, Hulu či Amazone Prime, které najaly špičkové scenáristy a příběhy přitáhly osobnosti, jako Charlie Sheen, Kevin Costner, Robert Downey jr. či Reese Witherspoon. Jak ukazují následující příklady, umějí si hvězdy říct o solidní honorář. Uvedené částky jsou za jednu epizodu.

Jennifer Aniston | The Morning Show | 2 miliony dolarů

Hvězda kultovního seriálu Přátelé je na balík peněz zvyklá, v roce 2002 brala spolu s dalšími pěti hlavními hrdiny milion dolarů za epizodu, což se rovná dnešním 1,549 mil. USD. V případě show Apple TV+ si herečka polepšila na rovné dva miliony dolarů za díl, vzhledem k tomu, že se první sezona skládala z deseti epizod, odešla bohatší o 20 milionů USD. Seriál, ve kterém se vstává ve 3.30 ráno, vstoupil v říjnu do třetí sezony. Podle glanc.cz u Morning Show je škoda, že ho u nás nikdo nezná, na vině je faktor v byznysu běžný, a to cena.

Reese Witherspoon | The Mornig Show | 2 miliony dolarů

Kromě Jennifer Aniston je úspěch seriálu založen na pravé blondýně Reese Witherspoon, kterou Forbes označil v roce 2021 za nejbohatší herečku. Letos byla na základě majetku v hodnotě 440 milionů dolarů vyhlášena jednou z nejbohatších žen v USA. Umí i na filmovém plátně, důkazem čehož je Oscar pro nejlepší herečku v hlavní roli ve filmu Walk the Line (2005), za roli June Carter získala ve stejný rok i Zlatý glóbus.

Robert Downey jr. | Sympatizant | 2 miliony dolarů

Iron Man si svůj honorář nepochybně zaslouží, neboť ve špionážním seriálu s komediálním nádechem hraje hned několik vedlejších postav a seriál rovněž produkuje. Románovou předlohu Sympatizant napsal Viet Thanh Nguyen a za své dílo srovnávané s romány Franze Kafky či George Orwella dostal Pulitzerovu cenu. Hlavním hrdinou je severovietnamský dvojitý agent, který na sklonku války utíká se svým generálem do USA. Žije v komunitě jihovietnamských utečenců, má uši nastražené a donáší komunistickým chlebodárcům. S přibývajícím časem dumá stále víc o tom, zdali by neměl změnit barvy.

John Krasinski | Jack Ryan | 2 miliony dolarů

Ukázalo se, že po stálicích, jako je Alec Baldwin, Harrison Ford či Ben Affleck, je John Krasinski pro roli hrdiny románů Toma Clancyho přímo ideální volbou. Přes akčnost Harrisona Forda v boji proti IRA a kolumbijským kartelům a zrádcům ve vlastních řadách byl Jack Ryan spíš analytikem CIA, aby s Johnem, mimo jiné výkonným producentem seriálu, přišla kromě zákona také pořádná porce akčnosti. Mimochodem, třetí řada, ve které je v ohrožení česká prezidentka Anna Kováčová, se natáčela také v Praze a na slovenské dálnici D3. Během čtyř řad bojuje Jack Ryan nejdřív v Pákistánu a Venezuele. Pak dělá na území starého kontinentu všechno pro to, aby zabránil třetí světové válce, po které mocně touží Rusko ve snaze obnovit SSSR. Zatím poslední, čtvrtá řada seriálu je o vnitřní korupci a sbližování drogového kartelu s teroristy. Viva Mexiko a bum, tequilla, bum.

Ray Romano | Raymonda má každý rád | 1,7 milionu dolarů

Američan italského původu vydělal na svou dobu obrovský balík za hlavní roli v seriálu Raymonda má každý rád, který vysílala americká televize CBS v letech 1996 až 2005. Mnoho příběhů hlavního hrdiny Raye Barona je založeno na skutečných prožitcích herce, které byly oceněny 13 cenami Grammy. Stejnou postavu si pak Ray Romano zahrál rovněž v sitcomech Dva z Queensu a Cosby Show. Výrazně zabodoval i u dětského publika, když svůj hlas spojil s postavou mamuta Mannyho v sérii animovaných komedií Doba ledová, Doba ledová: Obleva a Doba ledová 3. Jeho hlas využili rovněž tvůrci seriálu Simpsonovi, v epizodě Kdo se bojí pokrývače? namluvil imaginárního přítele Homera Simpsona Raye Maginiho.

Sdílejte článek
Štítky peníze Reese Witherspoon seriál televize Jennifer Aniston finance Robert Downey Jr. John Krasinski Jack Ryan The Morning Show Sympatizant Ray Romano Raymonda má každý rád