5. října 2023 16:50
Petr Bošnakov

Hollywoodská hvězda Johnny Depp: „Mojí největší zodpovědností je nenudit lidi stejnými starými triky“

Herec, kytarista a zpěvák skupiny Hollywood Vampires Johnny Depp patří mezi největší filmové hvězdy posledních desetiletí. Aktuálně září ve snímku Jeanne du Barry – Králova milenka, ve kterém se ujal role krále Ludvíka XV. Kolega Rüdiger Sturm z německé edice Playboye udělal s hercem, který nikdy nerezignoval na vlastní názor, rozhovor, jehož část přinášíme.

Ve filmu hraješ krále Francie Ludvíka XV., který vládl v 18. století. Je v jeho životě něco, co ti připomíná ten tvůj?
Jednalo se o muže, který nemohl být sám sebou, protože na něj veřejnost kladla nejrůznější požadavky. A byl pod stálým dohledem. V mém případě to začalo ve třiadvaceti letech a trvá to dodnes, kdy jsem oslavil šedesátiny. Během turné na mě lidé zírají, mluví o mně, soudí mě. Nezbývá mi nic jiného, než ustupovat a chránit se. Vidím svět jen přes okna aut, vlaků, letadel, hotelů, přes všechny druhy posraných oken.

Nástupce Ludvíka XV. skončil pod gilotinou. Mediálních poprav sis užil dost, především během soudních sporů s bývalou manželkou.
Namluvilo se toho o mně hodně.

Jak moc ti to zkazilo náladu?
Teď bych si asi mohl stěžovat, jak to bylo všechno strašné. Prohrál jsem soud s Rupertem Murdochem a jeho kumpány, ale mým dětem se nic nestalo, jsou v pohodě, jsem zdravý. Celkově to pro mě bylo velmi poučné. A nic z toho, co se událo, nemělo žádný vliv na to, co dělám se svým životem.

V důsledku všech skandálů ale nehraješ v amerických produkcích, mimo jiné jsi přišel o roli padoucha Grindelwalda ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny.
Vždycky mi bylo jasné, že jsem nahraditelný. Zažil jsem, jaké to je, když ti řeknou po hodině a půl natáčení, že končíš. Po pádu na dno ale cítíš zem pod nohama. Jinak mám s evropskými produkcemi velmi dobré zkušenosti, s jednou z nich zrovna natáčím svůj film Modigliani. Nabídka zahrát si krále Francie se mi jevila jako velmi inspirativní. Říkal jsem si, že jsem ještě nic takového nehrál. Taky se mohlo stát, že by to byla katastrofa a já padl na hubu. Právě to mě přitahuje, proto jsem chtěl ten film natočit.

Opravdu ti Hollywood nechybí?
Chci role, které mají smysl, a můžu se pod ně podepsat. Můj postoj je následující: „Vezmu býka za rohy a nasměruji ho směrem, který mi bude vyhovovat.“ Jak už jsem řekl, je to sice riskantní, ale jedná se o postup, který vyhledávám. Na druhou stranu jsou hollywoodské příběhy podle jednoho vzorce a s klasickou, tříaktovou strukturou se toho nedá moc udělat. A manažeři studií, které považuji za lepší účetní, se snaží tento zavedený způsob práce něčím oživit, protože žijí v představě, že to bude fungovat a vydělávat peníze navždy.

V Pirátech z Karibiku jste ale byl součástí tohoto vzorce. Jak se s tím popasovaly vaše tvůrčí zásady?
V tomto vzorci jsou také vtipné a bizarní postavy. Takže se nakonec od receptu na úspěch nemůžete až tak moc odklonit. Ale hrozí, že pokud budete takhle fungovat delší dobu, hlava to přestane dávat.

Podle všeho se plánuje šestý díl série Piráti z Karibiku…
Ale publikum se mění, děti rostou. Když mluvím s běžnými diváky, říkají mi, že už to nedávají. Chtějí něco nového, stejně tak je to u herců. Ve filmu se divákům předhazují postavy a zároveň jim někdo vysvětluje, jak mají tyto postavy vnímat. Ale diváci to nepotřebují, chtějí myslet sami za sebe. Proto je tak důležité podstupovat kreativní riziko.

Do kterého se producenti zrovna nehrnou…
Přesně tak. Jediná věc, kterou můžou manažeři studií udělat, je stisknout tlačítko a utratit obrovské množství peněz. Rozpočty takových filmů jsou gigantické až směšné. Je ale snazší nahradit manažera než třeba moji osobu. Hodně z nich se mi svěřilo, když jsem se s nimi o tom bavil. Vědí, že zastávají své pozice ne díky kreativním schopnostem, ale protože absolvovali nějakou hloupou univerzitu, což jsem já neudělal.

Sdílejte článek
Štítky film rozhovor Johnny Depp Interview Jeanne du Barry