16. února 2024 18:05
Petr Bošnakov

Fyzicky nejzdatnější celebritou v Hollywoodu zůstává Arnold Schwarzenegger

Jak už Playboy informoval před časem na stránkách tištěné verze, uplatnění v Hollywoodu především v akčních filmech rovná se pravidelné nemalé tréninkové dávky a péče o tělesnou kondici. Přestože existují výjimky potvrzující pravidlo, stále ve větší míře platí, že kdo na hodně dobře honorovanou roli bez svalů čeká, ten se načeká. A někdy ani nedočká.

Ostatně postupná ztráta schopnosti předvádět výkony i aktivnímu sportovci vzdálené, byl jeden z důvodů konce Daniela Craiga v roli Jamese Bonda. Od prvního příběhu Casino Royale po zatím poslední story o nesmrtelném agentovi 007 s názvem Není čas zemřít, totiž uplynulo 15 let a tělo jednoho z největších bojovníků proti zlu se v čím dál větší míře odmítalo podřizovat nápadům tvůrců akčních scén. Mimochodem, z herců, kteří byli v blízké minulosti spojováni s možným pokračováním odkazu Jamese Bonda, se v první patnáctce „nejnamakanějších“ hvězd nachází pouze Henry Cavill uzavírající první desítku.

Arnold stále bez konkurence

Fyzicky nejlépe připraveným hercem historie filmu zůstává rodák z Grazu Arnold Schwarzenegger, který to dotáhl na guvernéra Kalifornie. A s pravděpodobností hraničící s jistou lze říci, že kdyby se narodil v USA, stal by se prezidentem. Zároveň je třeba poznamenat, že ve svých 56 filmech neprezentoval Arnold zdaleka pouze svaly, ač vyhrál sedmkrát nejprestižnější kulturistickou soutěž Mr. Olympia a je po něm pojmenována slavná soutěž Arnold Classic.

Každopádně během natáčení snímku Barbar Conan dal Arnold na benč 200 kg a jeho výkon 310 kg v mrtvém tahu byl přímo šílený. A jsem skoro přesvědčen o tom, že nebude nikdy překonán.

Železný ráj

Druhé místo bere před časem nejlépe placený herec planety Dwayne „The Rock“ Johnson. Nevím, jak moc cvičí rychle, ale o zběsilosti tréninkových dávek nemůže existovat v jeho případě sebemenší pochybnost. Svým nejlepším výkonem v benči se dokonce přiblížil na pouhých 8 kilogramů Terminátoru Arnoldovi. The Rock je velkým vzorem, na instagramu má 205 milionů sledujících.

Aby mohl trénovat dvakrát denně po dobu šesti dnů v týdnu, pořídil si akční hrdina luxusní posilovny Iron Paradise a Country Iron Paradise. První se nachází v jeho domě v Miami, druhá na farmě ve Virginii. Přestože Dwayne pracuje s velkými váhami, odmítá tréninkového partnera, případně trenéra. Ostatně, bylo by to těžké, neboť nemá problém trénovat v pět hodin ráno stejně jako o půlnoci. Jediným společníkem je tak hudba. Za nevhodné rozptýlení považuje rovněž zrcadla. „Zajímá mě, jak se moje svaly cítí, ne to, jak vypadají,“ uvedl v rozhovoru pro web thebarbell.com.

Bohatý Thor

Pomyslný bronz bere australský sympaťák Chris Hemsworth. K postavám hrdinů s mimořádně vyvinutým svalstvem byl předurčen po příchodu do Hollywoodu, v roce 2011 mu Marvel Cinematic Universe přidělil roli Thora. Před dvěma lety byl uveden snímek Thor: Láska jako hrom, honorář katapultoval hvězdu od protinožců mezi nejbohatší herce světa. S prozatímním příjmem 64,5 milionu dolarů je pátý.

Nemalé peníze si zaslouží, před první rolí Thora musel například nabrat dvacet kilo svalové hmoty. Základ jeho fyzické kondice položil australský fotbal, kterému se v mládí věnoval, a surfování. Trénuje šestkrát týdně, poslední den je na řadě kruhový trénink. Kromě činek a strojů nechybí ani tvrdá práce s vlastní hmotností. Experti se o jeho tréninkových metodách vyjadřují jako o tvrdých a zároveň zábavných. Od roku 2019 má Chris Hemsworth vlastní tréninkovou aplikaci, jejímž prostřednictvím se s fanoušky dělí kromě cvičení rovněž o svůj jídelníček.