11. dubna 2023 19:36

Francouzská ministryně na obálce Playboye

Všechno je jednou poprvé, a tak se poprvé po topmodelkách, olympijských vítězkách a herečkách objevila na obálce Playboye politička Marlène Schiappa, která v kabinetu premiérky země galského kohouta Èlizabeth Borne zastává post ministryně pro občanství a solidaritu. Cover vzbudil rozruch, kritici především z řad opozičních politiků totiž žijí v představě, že v době, kdy země zažívá (mimochodem stejně jako v mnohem menší míře Česko) politickou krizi kvůli důchodům, jsou snímky pro Playboy nevhodné.

Z poslední věty lze usoudit, že nemalá část francouzských politiků, v čele s ultralevičákem Jeanem- Lucem Mélenchonem, ale také dlouhodobě nejvlivnější opoziční političkou země galského kohouta Marine Le Pen, nemá problém ani tak se „sexy fotkami“, jako s načasováním akce. Osobně jsem sice přesvědčen o tom, že nižší stovky tisíc demonstrujících Francouzů, jejichž počet se s postupem času snižuje, neřeší v ulicích obálku francouzské edice Playboye, ale fakt, že místo v 62 letech, půjdou do důchodu o dva roky později. A nejspíš jim vadí, že vláda prosadila svůj plán bez souhlasu Národního shromáždění. Navíc je známo, že ministryně nemá s kontroverzemi problém a nemyslím si, že své voliče nepříjemně překvapila. Spíš naopak.

Hlavně sexy mozek

Navíc, Marlène Schiappa, vykazující nezpochybnitelný sex appeal, není bohužel Playmate ani hvězda pictorialu. Fotografie, na kterých pózuje v bílém outfitu, případně zahalená do francouzské vlajky, jsou součástí velkého interview věnovaného právům žen a LGBT komunity. Sportovně založená ministryně má hnědý pásek v judu, v roce 2015 o sobě prohlásila, že je sapiosexuálka, tedy osoba, kterou vzrušují a přitahují pouze chytří a inteligentní lidé s vysokým IQ. Sapiosexuálové neřeší vzhled, sociální a ekonomické postavení, na partnerovi je vzrušuje v erotickém slova smyslu sexy mozek. Asi nejznámější českou sapiosexuálkou je druhá a dnes už bývalá manželka expremiéra Jiřího Paroubka paní Petra, která zdůvodnila svůj vztah s vrcholným politikem jeho „sexy mozkem“.

Půvabná čtyřicetiletá matka dvou dětí vybočovala z řady už před vstupem do politiky, v roce 2008 založila blog s názvem Maminka pracuje, který radil pracujícím matkám, jak bojovat za svá práva a účastnit se dění v politice. Po narození první dcery opustila místo v reklamní agentuře Euro RSG a začala psát knihy. Jedna z nich byla například o sexu obézních lidí.

Tah na bránu

V roce 2014 Marlène Schiappa uspěla ve volbách v Le Mans, jako místostarostka měla v gesci diskriminaci a genderovou rovnost. Vedle toho založila Hnutí francouzských volených úředníků za rovnost. Následující rok došlo na nejspíš osudové setkání s tehdejším ministrem hospodářství Emmanuelem Macronem. Budoucího prezidenta zapálená mladá dáma a úspěšná spisovatelka bezpochyby zaujala, za několik týdnů Marlène požádal o účast na konferenci týkající se genderové vyváženosti v politice. Posléze se stala poradkyní ministra pro rodinu, děti a práva žen ve vládě premiéra Manuela Vallse.

První politický vrchol přišel v roce 2017, kdy se stala státní tajemnicí pro rovnost pohlaví kabinetu Edouarda Philippa (nelze vyloučit, že na základě přímluvy v té době už prezidenta Macrona). Rok poté prosadila zákony o zákazu pouličního verbálního obtěžování, včetně pískání a vykonávání tělesných trestů. Po propuknutí aféry Jeffreyho Epsteina v roce 2019 se zasazovala o vyšetřování činnosti sexuálního predátora ve Francii, které zhatila jeho smrt. Vedle toho prosazovala zákon, aby cizinci, kteří se dopustili sexuálního násilí, byli automaticky deportováni.

Svoboda a kontrola

Vzhledem k výše uvedenému se jeví focení ministryně Marlène pro Playboy, ve snaze provokovat, jako snadno pochopitelné, zvlášť když lze obrazový materiál charakterizovat jako decentní. Ministryně z obálky v rozhovoru pro nypost.com sdělila, že „při vší úctě ke kritikům a pokrytcům bude obhajovat právo žen mít kontrolu nad svým tělem a ve Francii jsou ženy svobodné“. S názorem ministryně se nelze neztotožnit a pevně doufám, že v dohledné době najde následovnice. Mladých a půvabných političek je totiž stále dost.