27. prosince 2022 15:28

Fotbalistky jedou a bude líp!

V roce 1920 sehrály hráčky Kerr Ladies FC a St. Helen Ladies v liverpoolském Goodison Parku, na kterém hraje svá utkání Everton, zápas, kterému přihlíželo 53 tisíc diváků. Pánové z anglické fotbalové asociace brzy rozhodli o tom, že se nejedná o vhodnou aktivitu a zakázali ženám vstup na hrací plochu. Stejný postup kopírovala v roce 1932 nejdřív Francie, za dalších třiadvacet let pak Spolková republika Německo.

Kdo by tenkrát řekl, že po devadesáti letech dorazí na zápas ženských týmů FC Barcelona – Real Madrid 91 553 diváků, což se rovnalo absolutnímu světovému maximu. Navíc rekord vydržel jen pár týdnů, utkání katalánského velkoklubu v ženské Lize mistrů s Wolfsburgem totiž sledovalo 91 648 fanoušků obou klubů.

Mimořádná čísla ovšem vykazují i zápasy národních týmů. Například letošní finále ME žen mezi vítěznou Anglií a Německem vidělo v londýnském Wembley 87 192 diváků. Jedná se přitom o rekordní návštěvu mužských i ženských evropských šampionátů, finále mistrovství starého kontinentu Anglie–Itálie se totiž loni odehrálo před návštěvou 67 713 diváků.

Bod zlomu

Cesta k dnešním nezpochybnitelným číslům byla ovšem dlouhá a komplikovaná. Experti se vesměs shodují na tom, že definitivní zlom přišel na třetím mistrovství světa v roce 1999, kdy finále mezi USA a Čínou vidělo v Pasadeně 90 185 diváků. Celý šampionát zaznamenal návštěvnost 1 194 215 fanoušků, což se rovnalo průměrné návštěvě 37 319 diváků na jeden zápas. O dvacet let později startovaly na světovém šampionátu ve Francii plně profesionální týmy, zatímco poslední MS přineslo i první globální ikonu z řad hráček. Kapitánka vítězek z USA Megan Rapinoe se stala jednou z tváří módní značky Victoria’s Secret, nahradila tak ikonické modelky, jako Heidi Klum, Gisele Bündchen či Evu Herzigovou. Kromě toho podporuje jedna z nejlepších fotbalistek historie práva LGBT komunity a na protest proti politice Donalda Trumpa odmítla návštěvu Bílého domu.

Pomalu se probouzeli i obchodní partneři. Poslední šampionát ve Francii sponzorovala francouzská telekomunikační společnost Orange, zatímco německá Comerzbank oslavila deset let podpory národního celku reklamní kampaní připomínající předsudky, se kterými se musely fotbalistky v minulosti vyrovnat. Vůbec poprvé pak dodala Nike sady speciálních ženských dresů, zareagovali i výrobci spodního prádla. Díky nim mohla střelkyně rozhodujícího gólu na ME v Anglii Chloe Kelly oslavovat vítěznou trefu svlečením dresu, dosud bylo toto privilegium dopřáno pouze mužům.

Hodně chudé příbuzné

Přes velký posun ovšem odměny zatím ani zdaleka neodpovídají číslům. Podle pět let staré zprávy FIFPro činil průměrný výdělek fotbalistek 600 dolarů, 50 procent hrálo víceméně zadarmo, 30 procent nemělo smlouvu. V USA, kde hráčky mají ve srovnání s většinou světa pohádkové podmínky, podaly dámy žalobu proti Americké fotbalové federaci kvůli diskriminaci na základě pohlaví. List Wall Street Journal to vyhodnotil jako oprávněný požadavek, neboť v letech 2016 až 2018 generovaly fotbalistky větší zisk než mužské protějšky. Jak WSL dále dodal, v zahajovacím utkání MS 2019 nastřílely Američanky Thajkám 13 branek, což je podstatně víc, než dokázali muži za poslední čtyři šampionáty dohromady.

Média dále poukazují na skutečnost, že ačkoli FIFA navýšila od roku 2007 odměny na světových šampionátech žen pětinásobně, je 30 milionů dolarů přece jen podstatně míň než 420 milionů USD, které si mezi sebou rozdělili účastníci letošního mistrovství světa v Kataru.

Albion není výjimkou

Vystižně vystihuje současné poměry jednoznačně nejbohatší liga ženského fotbalu, anglická FA Women’s Super League, ve které hraje dvanáct plně profesionálních týmů. Generální sponzor, banka Barclay’s, uzavřela se soutěží smlouvu na 13 milionů liber, jedná se zároveň o největší jednorázovou investici v historii ženského sportu v Anglii. FA WSL hraje mnohonásobná nejlepší česká fotbalistka Kateřina Svitková, která přestoupila v létě z West Hamu do Chelsea. Nový zaměstnavatel vyhrál třikrát v řadě anglickou ligu, loni to dotáhl do finále ženské Champions League.

Přestože podle insidersport.com sledovalo například finále ženského FA Cupu na veřejnoprávní stanici BBC 1,3 milionu diváků, zatímco dalších 200 tisíc využilo streamovací platformy, je nejvyšší roční plat v FA WSL 210 tisíc liber. Vzhledem k tomu, že průměrný roční příjem činí v Premier League 3 090 200 liber, nejlíp placená žena nejbohatší soutěže planety se musí spokojit s asi sedmi procenty platu průměrně ohodnoceného fotbalisty.

Čekání na revoluci

Jak se shodují experti, velké korporátní společnosti nenechávají rostoucí čísla ženského fotbalu bez povšimnutí. Vzhledem k tomu, že podle výzkumu společnosti Douglas 36 procent fanoušků sleduje vedle mužského fotbalu i ženy, lze totiž pořídit za relativně málo peněz v blízké budoucnosti hodně muziky. FIFA se zavázala navýšit do roku 2026 rozpočet ženského MS na 60 milionů dolarů, o 50 procent víc peněz hodlá dámám poskytnout i UEFA. Megan Rapinoe k tomu v rozhovoru pro New York Times řekla: „Postupná změna nestačí. Dlouho nás přehlíželi, proto musí přijít investiční revoluce.“

(Rozhovor s trenérem české ženské reprezentace Karlem Radou vyšel v lednovém Playboyi)