13. dubna 2023 18:05

Filmem k trvalé invaliditě?

Přestože dnes herce zastupují v životu a zdraví nebezpečných scénách většinou kaskadéři, neznamená to, že největší filmové hvězdy ve snaze přiblížit se co nejvěrněji postavě nejdou občas za hranu. Například akční hrdina Jackie Chan má za sebou zlomeniny prstů, nosu a kyčle, zatímco vykloubená ramena nepovažuje ani za zranění. V rozhovoru pro Parade vzpomínal na nejtěžší filmový úraz, ke kterému došlo během natáčení snímku Božská relikvie 2. „Jednalo se vlastně o jednoduchý kaskadérský kousek, skok na svahu. Ale vážně jsem se zranil a podstoupil operaci mozku. Pořád mám v hlavě kovovou destičku.“

Jared Leto: když úřaduje dna...

Filmovým fanouškům je znám příběh Roberta De Nira, který nabral desítky kilogramů ve snímku Zuřící býk, za roli boxera Jakea LaMotty pak dostal Oscara. Podobnou story zažil, bohužel bez ocenění soškou, Jared Leto během natáčení dramatu Zavraždění Johna Lennona, ve kterém se v roce 2007 mistrovsky popasoval s rolí vraha Marka Chapmana. V důsledku nekontrolovaného nabírání hmotnosti dostal dnu a konec práce na filmu se pro něj rovnal utrpení. „Měl jsem velké problémy s nohama,“ prozradil v rozhovoru pro Los Angeles Times. „Jednalo se o takovou bolest, že jsem musel jezdit na invalidním vozíku. Moje tělo se nedokázalo vyrovnat se šokem, který způsobila kila navíc. Trvalo přes rok, než jsem se dal dohromady. Nevím, jestli se mi někdy podaří vrátit se na fyzickou úroveň před natáčením.“

Tom Hanks: byznys pro mladé...

Zatímco Robert DeNiro a Jared Leto se museli vyrovnat s problémy spojenými s navyšováním váhy, Tom Hanks musel naopak kvůli rolím ve snímcích, Philadephia (1993) a Trosečník (2000) razantně zhubnout. Herec s ohledem na genetické dispozice proto nevylučuje, že se role v obou filmech podepsaly na jeho diagnóze cukrovky 2. typu. „Neustále shazování a nabírání hmotnosti s tím může mít něco společného,“ řekl v roce 2013 v Londýně během rozhovoru pro The Daily Mail. „Mluvil jsem s řadou herců, kteří kvůli rolím přibrali, což se odrazilo negativně především na stavu jejich kolen a ramen. Nevím o nikom, kdo by si to chtěl zopakovat. Řekl bych, že je to pro mladé.“

George Clooney: sebevražedné myšlenky...

Jeden z nejvíc charizmatických herců získal svého prvního Oscara za roli agenta CIA ve snímku Syriana (2005). Během natáčení si poranil hlavu a páteř, dodnes bojuje s trvalými následky. V rozhovoru pro Rolling Stone přiznal, že ho bolest dokonce přiblížila sebevražedným myšlenkám. Lékaři zpočátku nemohli určit diagnózu, později registrovali kapičky poblíž hercovy páteře a uvědomili si závažnost situace. Jak George Clooney prozradil v rozhovoru pro Hollywood Reporter, dlouho bral silné léky proti bolesti. O konec utrpení se nakonec zasloužil specializovaný terapeut.

Sylvester Stallone: železo v zádech...

Rocky a Rambo v jedné osobě musí mít vzhledem k charakteru rolí logicky posunutý práh bolesti do nekonečna. Jednou se Sly dokonce nechal slyšet, že kvalitu svých snímků hodnotí podle intenzity zranění. Během natáčení akčního filmu Postradatelní 3 (2014), ve kterém hrál žoldáka Barneyho Rosse, si vážně poranil záda, přičemž zranění má trvalý charakter. „Nechal jsem si tam dát nějaký kov, takže pokud uslyšíte nějaké skřípání, nejsou to moje boty, ale záda. Nicméně, zlepšuje se to,“ neztrácel smysl pro humor v rozhovoru pro Hollywood Reporter.

Adrenalinové chvilky zažíval během natáčení stejného filmu i Jason Statham. Během jízdy kamionem po nakládací rampě totiž selhaly brzdy a následoval pád do Černého moře. Naštěstí je Brit excelentní plavec.

Angelina Jolie: hlavou zeď neprorazíš...

V thrilleru Salt (2010) hraje Angie příslušnici CIA obviněnou z přeběhnutí k Rusům, je na útěku a musí prokazovat vlastní nevinu. V rámci příprav na roli se proto musela věnovat bojovým uměním muay thai a krav maga, kromě toho se procházela po úzké římse na vrcholu dvanáctipatrové budovy a skákala z dálničního mostu na jedoucí náklaďák. Vše přežila ve zdraví, k dlouhodobé újmě na obličeji v podobě jizvy přišla při natáčení víceméně banální scény. „Během souboje s Lievem Schreiberem se nejdřív prali na podlaze, pak musela proskočit dveřmi a do toho střílet z pistole… Prožívala to natolik, že se praštila hlavou do zdi,“ popisoval její trenér kaskadérských scén Simon Crane.

Michelle Yeoh: noha doprava, koleno doleva...

Držitelka posledního Oscara za hlavní ženskou roli ve snímku Všude, všechno, najednou, natáčela na začátku tisíciletí akční film Tygr a drak (2000), který byl nabit kaskadérskými kousky. I když byla Michelle po fyzické stránce skvěle připravená, po jednom z dopadů se jí podlomilo koleno. „Jednalo se o první akční sekvenci, předtím jsem ten skok zvládla snad tisíckrát, ale pak to nějak nevyšlo… Říkala jsem si, že se nic neděje a budu pokračovat. Pak jsem ale musela uznat, že něco není v pořádku. Šla jsem doprava, koleno doleva,“ vzpomínala v rozhovoru pro USA Today. Po převozu do nemocnice lékaři zjistili, že si herečka přetrhla přední zkřížený vaz, následovala operace, rehabilitace a návrat k natáčení. „Koleno už ale nebude nikdy jako dřív,“ konstatuje.