13. června 2023 11:40

Fenomén Clash of the Stars boří rekordy. Dokáže porazit i slavnější Oktagon?

Další galavečer, další velký poprask. Organizace Clash of the Stars šokovala zápasem „naslepo“ nebo střetem liliputů. Pasovala také prvního šampiona, který dal na budku „Datlovi“. Jeden z nejlepších a nejtvrdších zápasů pátého galavečera v O2 universum předvedly dívky, „KrutoHanka" Gelnarová totiž poslala k zemi parádním knockoutem urostlejší Anastasiju „Satnady“ Chomičovou. „Čísla tohoto posledního galavečeru byla rekordní,“ říká promotér Tomáš Linh Le Sy. O téhle akci se bude zkrátka ještě dlouho mluvit a rozhodně přiláká k nové značce další fanoušky netradiční zábavy.

Zápasy v kleci jsou už několikátým rokem v Česku velmi populární záležitostí. Monopolem na tuzemském trhu je jednoznačně organizace Oktagon. Ostatní značky, které pořádají MMA turnaje, nejsou ani zdaleka tak významné. Až na jednu rostoucí, která se specializuje na hodně atypické souboje. Clash of the Stars uspořádala svou první akci v lednu 2022 a hned to byl hit. Zápasy mnohdy velmi podivných postaviček ze sociálních sítí lidi baví, i přes svou nevalnou kvalitu. Často vlastně právě proto.

10. června proběhl už pátý turnaj Clashe, a opět se jednalo o mimořádně sledovanou a diskutovanou záležitost. Hala O2 universum byla napěchovaná diváky, jak to jen požární směrnice umožňovaly a prodeje pay-per-view (placených streamů, pozn. red.) překonávaly rekordy.

A co mohli diváci vidět?

Poprvé například zápas „naslepo“. V něm nastoupil nevidomý Jan Podraný alias Dragunov proti youtuberovi Danielu Sonnleitnerovi. Aby měli oba stejné podmínky, měli zakryté oči škraboškami. Na začátku každého kola tak nejprve hledali „poťukáváním“ do prostoru svého soupeře. „Doleva! Doprava! Dopředu!“ pokřikovali na ně fanoušci. Nebylo ale jasné, komu kdo radí, a tak bylo navádění kontraproduktivní.

Když z klece odcházel ringový rozhodčí, směrem ke kolegům utrousil: „Vždycky jsem se bál, že se nenajdou.“ Nicméně vždy se po chvíli našli. A ač měl navrch Sonnleitner, útlejší Podraný předvedl mimořádně statečný a houževnatý výkon.„Dragunov má můj obrovskej respekt za to, co tu dnes předvedl,“ uznal kvality vítěz. „Dragunove, pro mě jsi dnes vítěz ty a zasloužíš si potlesk. Pokračuj dál, na tohle se dlouho nezapomene,“ dodal. Jednalo se o jediný zápas, o jehož vítězi rozhodlo bodování rozhodčích, jinak se v průběhu večera rozdávaly ukončení před limitem.

Malí velcí bojovníci

O další mimořádné bizarní zápas se postarali liliputi s přezdívkou „Obr“ a „Malej Zmijozel“. Druhý jmenovaný si nástup pořádně užil. Ke kleci přicházel pomalým krokem v černém plášti a se stříbrnou maskou na tváři. Nakonec po namáhavé bitvě zvedal právě Zmijozel ruku nad hlavu. Třaskavý turnaj plný světel a dunící hudby však nabídl i kvalitní výkony. Parádní a rychlou výhru předvedl Jan Michálek v souboji s Danielem Siručkem, kterého dokázal v souboji uspat rychlým škrcením.

Jeden z nejlepších zápasů ale rozhodně předvedla Hana Gelnarová, která dokázala rychle knockoutovat Anastasiju Chomičovou. Publikum hnalo svou oblíbenkyni k triumfu pokřikováním její přezdívky „Krutohanka! Krutohanka!“ Její výkon byl skutečně hodný profesionální bojovnice. Soupeřka se přitom několikrát pokusila využít hřmotnější postavy a agresivně do Gelnarové nabíhala. Ta se ale vždy dokázala chytře ubránit precizními údery.

V kleci se prali poprvé i dva zženštilí zápasníci, kteří na první tiskovou konferenci přišli s kabelkami přes ruku. Vítězem této „pošťuchované“ se stal Tadeáš Kuběnka, kterého ke kolbišti doprovodily sexy roztleskávačky. Ty jej navíc hlasitě podporovaly i během samotného klání. Publikum s vítězstvím spokojené nebylo, což dávalo hlasitě najevo. „Všichni, co bučíte, tak běžte do pí**,“ reagoval Kuběnka.

Jeden z dalších podivných soubojů nabídl duel siláka Karlose Bendy s obézním Diegem Kotlárem, jenž navážil přes sto osmdesát kilogramů. V boji mu ale k ničemu nebyly a tak se brzy skácel po inkasovaných úderech k zemi.

Je Oktagon v ohrožení?

Na turnaji došlo i na netradiční střet profesionálního bojovníka Tadeáše Růžičky s gangsterem z Wishe Tadeášem Veselým. Ač měl Růžička možnost v boji jenom boxovat, přesto si s Veselým snadno pohrál. Ten nicméně tvrdil, že si v zápase poškodil rameno. Růžičkovi pak aplaudovala celá hala jeho přezdívku „Mawar“ s dovětkem „je king!“ Šampionem Clash of the Stars se stal slovenský amatérský zápasník Tomáš „Dynamo“ Križan poté, co v rychlosti doslova seřezal youtubera Marka „Datla“ Valáška.

Pátý galavečer nové značky byl zkrátka nabitý. A nejen oficiálními zápasy. Došlo totiž na několik ostrých výzev, při kterých musela zasahovat ochranka. Největší výbuch vzteku předvedl svalnatý podivín s přezdívkou „Žralok“, jeho psychopaticky útok na Bendu museli uklidňovat hned čtyři muži ze security.

„Ale právě tohle lidi baví,“ komentoval zběsilé dění v oktagonu Tyberiusz Jakub Labudek, polský spolumajitel organizace. A měl rozhodně pravdu. Publikum si celý večer naplno užívalo a podobné vypjaté momenty kvitovalo s nadšením. Je zkrátka éra bizarní zábavy a zakladatelé Clash of the Stars skvěle trefili volné místo na trhu.

„Zájem diváků je fakt obrovský. Jsme za to moc rádi a všem děkujeme. Myslím si, že svou práci tím pádem děláme dobře. Děláme ji hlavně s radostí a pokorou. A vrací se nám to,“ hodnotí dosavadní úspěchy promotér Tomáš Linh Le Sy. „Čísla tohoto posledního galavečeru byla rekordní, a to o dost. Jak čísla na sociálních sítích, tak pay-per-view. Takže po byznysové stránce nám to funguje taky a jsme za to moc rádi.“

A může jednou předstihnout Clash of the Stars giganta, jakým je Oktagon? Odpověď můžeme najít v sousedním Polsku. Přes dvacet let fungující profi MMA organizace KSW má například na Instagramu 450 tisíc sledujících. Značka FAME, která byla předlohou pro Clash, má za pět let na Instagramu 1,6 milionů followerů. Zápasy známých tváří a podivínů ze sociálních sítí zkrátka dokážou přilákat veliký zájem. Nicméně KSW před týdnem zaplnila turnajem Colosseum 2 Národní stadion ve Varšavě více než padesáti tisíci diváky. Něco takového si lze představit u bizarní organizace jakou je FAME jen stěží, byť také zaplňuje velké haly.