25. dubna 2023 18:11

Evropský parlament a kultura mlčení

Od prosince řeší belgické orgány činné v trestním zřízení úplatkářskou aféru s názvem Katargate. Hlavními protagonisty jsou současní i bývalí europoslanci v čele s půvabnou řeckou političkou Evou Kaili. Provinit se měli tím, že za platbu předem v hotovosti hlasovali ve prospěch přebohatého ropného emirátu.

Všichni zúčastnění však vinu odmítají a platí pravidlo o presumpci neviny. Evropský parlament z pozice nositele tradičních evropských hodnost čelil v nedávné minulosti podle vlivného serveru Politico řadě skandálů, které se podepsaly na jeho pověsti. Přestože žádný europoslanec nebyl dosud stíhán za sexuální obtěžování, vznikla na půdě instituce v roce 2018 iniciativa MeTooEP, dokumentující nevhodné chování poslanců EP a dalších úředníků. Jedna z údajných obětí znásilnění ze strany nejmenovaného zákonodárce informovala Politico o tom, že byla svými nadřízenými odrazována od návštěvy policie, neboť v parlamentu panuje „kultura mlčení“. Jak ukazují některé z mnoha konkrétních příkladů, europarlamentní skandály nejsou spojeny zdaleka jen se sexuálním obtěžováním a úplatky.

Šikana a masturbace

V dubnu 2019 shledal EP vlivnou portugalskou poslankyni Marii João Rodrigues vinnou z „psychologického obtěžování“ svého akreditovaného asistenta, což vedlo k jejímu následnému vyřazení z partajní kandidátky. Proti bývalé ministryni bylo vzneseno celkem devět obvinění, včetně pokusu o zkrácení pracovní doby a platu zaměstnankyni vracející se z mateřské dovolené. Maria Rodrigues vyžadovala rovněž po jiné podřízené ve stavu nemocných, aby plnila do pozdních nočních hodin úkoly nad rámec svých pracovních povinností.

Třiašedesátiletý francouzský europoslanec Robert Rochefort byl v roce 2016 přistižen při masturbaci před dvěma dospívajícími dívkami v nejmenovaném železářství u Paříže. Europoslanec u výslechu uvedl, že byl ve stresu, a rovněž si postěžoval, že jeho snaha o ejakulaci byla přerušena nevybíravým zákrokem, během kterého byl sražen k zemi. Rochefort přiznal vinu, nicméně unikl veřejnému procesu. Přišel o své funkce ve francouzské centristické straně MoDem, jako europoslanec však vydržel do roku 2019.

Špionáž, střelba do dětí, gender…

Maďarský poslanec za krajně pravicovou stranu Jobbik Béla Kovács přišel v roce 2015 o imunitu poté, co byl obviněn z dodávání informací Rusku o dění v EU. Novinář András Dezsö, který jako první informoval o tom, že je Kovács naverbován do KGB, byl nominován na Evropskou cenu. Europoslanec měl za manželku Rusku a těšil se přezdívce KGBéla.

Do Evropského parlamentu byla zvolena i Beatrix von Storch, místopředsedkyně podle mnohých extremistické strany Alternativa pro Německo. Vnučka ministra financí a posledního kancléře éry Adolfa Hitlera Lutze Schwerina von Krosigk, který byl za válečné zločiny odsouzen k deseti letům vězení, by dědovi, který přijal zlatý stranický odznak od Adolfa Hitlera, dělala bezpochyby radost. V roce 2016 byla totiž vyloučena z frakce Evropských konzervativců a reformistů, když obhajovala střelbu do ilegálních migrantů včetně dětí.

Velmi zajímavou postavou byl rovněž polský pravicový poslanec Janusz Korwin-Mikke, který byl hned dvakrát potrestán za své výroky na europarlamentní půdě. V červnu 2016 se velmi hanlivě vyjádřil na adresu migrantů, zatímco o rok později rozpoutal bouři svým názorem, podle kterého by měly ženy vydělávat méně peněz než muži. Mělo by tomu tak být, neboť jsou „slabší, menší a méně inteligentní“. Soud EU však později veškeré postihy zrušil, když usoudil, že jeho výroky zásadně neovlivňují chod parlamentu.

(Článek o probíhající aféře Katargate je součástí aktuálního čísla Playboye)