4. května 2023 18:52

Droga, která ovlivnila dějiny populární hudby, oslavila 80. narozeniny

Přitom také v případě LSD zaúřadovala tak trochu náhoda. Jak se dočtete například ve wikipedii, diethylamid kyseliny lysergové poprvé syntetizoval doktor Albert Hofmann v laboratořích švýcarské farmaceutické firmy Sandoz v Basileji v roce 1938. Psychoaktivní účinky však vědec objevil o pět let později.

Dne 19. dubna 1943 si doktor Hofmann naordinoval 250 mikrogramů LSD, sedl na kolo a vyrazil směrem k domovu. Od toho dne slaví vyznavači LSD Den jízdních kol. Ve své zprávě pak o experimentu napsal: „Vše v mém zorném poli se houpalo a bylo zdeformováno jako v křivém zrcadle. Taky jsem měl pocit, že na kole nikam nedojedu. Asistent, který mě doprovázel, ale tvrdil, že jsme jeli hodně rychle.“

V hledáčku CIA

Do šedesátých let minulého století byly prováděny rozsáhlé výzkumy účinků látky, například guru LSD Timothy Leary tak do roku 1963 dokonce činil na půdě Harvardovy univerzity. V rámci užívání v té době povolené látky razil zásadu: zapnout, naladit a vypadnout… Legální LSD se používalo s úspěchem jako psychoterapeutická pomůcka k léčbě deprese, schizofrenie, drogové závislosti, alkoholismu a dětského autismu.

LSD se stalo rovněž předmětem zájmu americké zpravodajské služby, která realizovala projekt MK-Ultra, známý rovněž jako Program kontroly mysli CIA. Jeho podstatou byly experimenty, vedle LSD se testoval meskalin (psychoaktivní droga ze skupiny alkaloidů) a psilocybin (droga obsažená v některých druzích hub, například v lysohlávkách). Cílem bylo zjistit možnosti ovládání mysli a ovlivňování lidského chování. Experimenty s LSD byly vedle dobrovolníků prováděny na nic netušících vězních či duševně nemocných. Na nátlak veřejnosti byly zastaveny.

Za vším hledej zubaře

Zprvu nevědomými konzumenty LSD se stali zásluhou svého stomatologa Johna Rileyho také členové Beatles John Lennon a George Harrison. Přestože měli brouci z Liverpoolu s drogami své zkušenosti, především se jednalo o marihuanu, mělo mít LSD zásadní vliv na jejich další tvorbu, včetně stěžejních alb historie populární hudby Revolver a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Podle serveru faroutmagazine.co pozval v roce 1965 zubař Johna a George spolu s jejich partnerkami Cynthií Lennon a Pattie Boyd na večeři do svého londýnského bytu. Po jídle se podávala káva „posílená“ bez vědomí obou hudebníků o dávku LSD, které Johnovi nabídlo sebepoznání a ukázalo cestu.

Bubeník Ringo Starr se seznámil s LSD za pár měsíců během párty v Los Angeles, které se vedle Johna Lennona s Georgem Harrisonem a kapely The Byrds zúčastnil rovněž Peter Fonda. Herec řekl Johnovi, že ví, jaké je to být mrtvý, a jejich další komunikace pak vedla k napsání skladby She Said She Said z alba Revolver.

Nic než pravda

LSD neunikl ani Paul McCartney, který se podle vlastních slov rozhodl říkat v rozhovorech pravdu, což vedlo k narušení obrazu Beatles jako vzorných hochů z Liverpoolu. „Nikdy jsem si nemyslel, že mám zodpovědnost pouze proto, že jsem takzvaný idol,“ řekl John Lennon v rozhovoru pro Rolling Stone. „Nevidím na přiznání Paula novinářům, že bral LSD, nic špatného. Pokud usoudili, že ho fanoušci budou kopírovat, neměli jeho vyjádření publikovat.“ Ve stejném rozhovoru pak přiznal, že mu LSD ukázalo správnou cestu. „Zasáhly mě skvělé vize. Možná jsem měl stejné nápady ještě předtím, ale neuvědomoval jsem si to. Nedá se vyloučit, že bych došel ke stejnému poznání, ale trvalo by to déle.“

Resetování mysli a démonů

Na album Revolver byla rovněž zařazena skladba Tomorrow Never Knows, zdrojem inspirace pro text se stala kniha Timothyho Learyho a Richarda Alperta s názvem The Psychedelic Experience z roku 1964. Jednalo se o přepracování Tibetské knihy mrtvých, která je považována za bibli vyznavačů LSD.

Dne 26. srpna 1967 vydali John, Paul, George a Ringo prohlášení, ve kterém LSD odsoudili a ohlásili svůj přechod k transcendentální meditaci Maharišiho Maheše Jógiho. John Lennon ovšem svět LSD několikrát ročně rád „navštěvoval“. Jak vysvětlil, stávalo se tak za účelem resetování mysli a démonů.

Přes svůj kladný vztah k LSD však hudebník odmítal, že skladba Lucy in the Sky with Diamonds z alba Sgt. Pepper’s Lonely Hearts, kterou napsal sám, byť je na albu jako spoluautor uveden i Paul McCartney, má spojitost s drogou. Hudebník zavražděný 8. prosince 1980 se nechal inspirovat synem Julianem.