22. listopadu 2023 13:04
Petr Bošnakov

Doutníkem k stoprocentní formě

Jak praví moudře jeden citát: „I ten nejmarnější a nejkatastrofálnější den se zdá být dobře strávený, když je hodnocen skrze modrý voňavý kouř havanského doutníku.“ Pro případ, kdy je doutník spárován vhodně s alkoholem, to platí dvojnásob. Playboy proto vybral představitele čtyř top značek doutníků, které spároval s patřičným alkoholem. V průběhu kouření a konzumace doporučujeme vzpomenout na věty jednoho z nejslavnějších politiků světové historie, mnohonásobného britského premiéra Winstona Churchilla: „Hodně piju. Trochu spím a kouřím doutník za doutníkem. Proto jsem ve stoprocentní formě.“

Cohiba Robustos | Kuba

Jeden z nejžádanějších doutníků na trhu. Elegantní, mohutný. Počáteční jemná chuť a vůně po čase přechází v cedrové dřevo, kakao a kávu. Středně silný, krémovitý dým, plný tvar a precizní krytí.

V tomto případě je výběr vhodného alkoholu vcelku bezproblémový. Velké souznění s oblíbenou značkou Fidela Castra totiž vykazuje jakýkoli koňak, single malt whisky, bourbon, rum či portské. Zoufat nemusí ani vyznavači pěnivého moku, díky vyššímu procentu alkoholu jsou vhodným doplňkem piva IPA či černá piva. Škoda, že panuje zákaz kouření v našich hospodách, kombinace cohiby se světově proslulou tmavou flekovskou třináctkou slibuje mimořádný zážitek. Pivo lze koupit i v láhvi, ale jak je známo, točené je točené. Pokud prahnete po doutníku a situace neumožňuje konzumaci alkoholu, dejte si šálek silného espresa.

Romeo y Julieta Churchill | Dominikánská republika

V úvodu zmiňovaný britský premiér si doutníky oblíbil při své návštěvě Havany natolik, že jedna z velikostí byla pojmenována po něm. Po uvalení embarga na kubánské výrobky se výroba přestěhovala do Dominikánské republiky. Doutníky se vyznačují nasládlou ovocnou chutí s tóny dřeva, ořechů a aroma pražené kávy.

Jako velmi dobří společníci se jeví Mitcher’s US1 American Whiskey a bourbon Maker’s Mark. V prvním případě se jedná o destilát zrající v netradičních sudech po whiskey vyrobených z amerického bílého dubu. Produkt o síle 41,7 % se vyznačuje hlubokými karamelovými tóny se stopami sušeného ovoce a zralým, dlouhým závěrem. Maker’s Mark je bourbon, ve kterém se místo žita používá červená pšenice. Vyrábí se v dosud nejstarší fungující palírně bourbonu na světě, během stárnutí se sudy každý den přesouvají. Chuť je jemná, plná, lehce kořenitá a karamelová s tóny vanilky a dřeva.

Montecristo Especial No. 2 | Kuba

Jedním z velkých vyznavačů značky pojmenované po slavném mstiteli byl režisér Alfred Hitchcock. Doutník má lahodnou smetanovou chuť koření, kakaa, aroma pražené kávy.

Hodně bohatá a zajímavá nabídka, které vévodí klasika v podobě blíže nespecifikované single malt whisky. Doutník si lze vychutnat i v kombinaci s koňakem kategorie VSOP. Znalci rovněž doporučují světlý ležák a poněkud překvapivě spíš sladší Merlot, případně Shiraz či Primitivo. Úplně od věci není ani americké Chardonnay. Mimo alkohol vládne espreso, nevadí ani pár kapek šlehačky.

Davidoff Escurio Robusto | Dominikánská republika

Doutník jemné krémové chuti s tóny vanilky, skořice, kůže, muškátového oříšku a cedru. V tomto případě je to hodně jednoduché, neboť vedle doutníků existuje rovněž koňak Davidoff, jakýkoli jiný alkohol by proto vypadal nepatřičně. Nabídka je pestrá. Například Davidoff Cognac XO Maestro představuje směs velmi starých koňaků z regionu Cognac a je výsledkem spolupráce výrobce doutníků a společnosti Hennessy. Pomerančová vůně s chutí vanilky a medu, dlouhý závěr po švestkách.

(Text o investicích do doutníků je součástí prosincového vydání Playboye)