4. dubna 2024 19:10
Petr Bošnakov

Donalda Trumpa čeká spousta perných chvilek

V dubnovém čísle Playboy lehce spekuloval nad tím, jakým směrem se může vyvíjet spolupráce v případě, že v prezidentských volbách v Rusku a USA zvítězí Vladimir Putin a Donald Trump. Zatímco prvně jmenovaný ovládl podle očekávání bez sebemenších obtíží ruskou volební frašku, souboj Trumpa s Bidenem přijde na řadu v listopadu. Na rozdíl od současného prezidenta ale bude muset The Donald řešit problémy s kampaní nesouvisející.

Už 15. dubna začne Trumpův soud se Stormy Daniels, hvězdou filmů pro dospělé. Předmětem soudního sporu je platba 130 tisíc dolarů, které kdysi exprezident zaplatil svého času vnadné pornostar za mlčení o jejich poměru před vítěznými prezidentskými volbami v roce 2016. Šťastně ženatý Trump tehdy neměl z pochopitelných důvodů zájem na zveřejnění aféry, která měla před volbami výrazně srazit cenu jeho politických akcií. Miliardář pověřil realizací peněžní transakce svého právníka, dosti podstatný problém je v tom, že platba byla uvedena jako úhrada právních služeb, ne jako výdaj na volební kampaň. Exprezident je proto obviněn z falšování finančních výkazů.

Minus miliarda

Tím ovšem obtíže možného prezidenta libujícího si v kontroverzích zdaleka nekončí. Jak uvedla na začátku měsíce vlivná agentura Bloomberg, musel se Trump smířit s tím, že čistá hodnota jeho majetku klesla o miliardu dolarů, takže aktuálně se jedná o „pouhých“ 6,4 miliardy USD. Jen jeho společnost Trump Media & Technology Group přitom zaznamenala loni ztrátu 58 milionů dolarů. Hned první den měsíce pak spadla cena akcií společnosti o 21 procent, a to na 48,66 dolaru za kus. Vzhledem k tomu, že Trump vlastní 57 procent společnosti, klesl podle americké Komise pro kontrolu cenných papírů USA jeho podíl na necelých 3,8 miliardy dolarů.

Na druhou stranu se i přes celkový propad Trumpova mediální společnost odrazila ode dna v oblasti příjmů. Zatímco v roce 2022 utržila pouhých 1,5 milionu dolarů, loni tržby narostly na 4,1 milionu USD.

Chudý příbuzný

Jak dále uvádí agentura Bloomberg, projevil sice bývalý prezident vstupem na mediální bojiště nemalou odvahu, opravdu velcí hráči jsou ale hodně daleko. Otevřená internetová síť Reddit zaznamenala loni tržby v hodnotě 804 miliony dolarů a Snapchat dosáhl dokonce na 4,6 miliardy dolarů. Zatímco společnost Trump’s Social Media měla na konci února jen 9 milionů registrací, Reddit vykázal v posledním čtvrtletí 267,5 milionu uživatelů týdně a Snapchat se těšil ze 420 milionů aktivních uživatelů denně. Ve srovnání s opravdu „velkými kluky“ je tak Donald Trump hodně chudým příbuzným.

Zmrazené akcie

Přes podstatné zchudnutí se Donald Trump vzhledem k finančnímu polštáři ve výši několika miliard dolarů nemusí obávat pobytu pod mostem. Přesto mu trable s financemi bezpochyby seberou energii, kterou by mohl věnovat finišující kampani. První dubnový den informovaly světové agentury o tom, že se možný budoucí americký prezident vyhnul riziku zabavení majetku, když soudu poskytl ručení za 175 milionů dolarů. Tím vyhověl rozhodnutí odvolacího soudu z konce března. Kauza z roku 2022, ve které byl exprezident obviněn ze systematického zveličování výše svého majetku s cílem podvádět banky a pojišťovny, však pokračuje, mírnému favoritovi prezidentských voleb hrozí platba 454 milionů dolarů. Podílem v Trump Media si nepomůže, neboť podle agentury Bloomberg nesmí po dobu následujících šesti měsíců s akciemi nakládat.