31. července 2023 10:40

Dokážete si představit život bez kouření?

Humprey Bogart, Walt Disney, Jacqueline Kennedy Onassis, Marilyn Monroe nebo Bob Marley – co mají tato slavná jména společného? Kromě toho, že je znal celý svět, byli jejich nositelé vášnivými kuřáky. Bez cigaret si zkrátka život představit nedovedli. Na jejich obranu: všechny zmíněné osobnosti byly na vrcholu v době, kdy bylo kouření v módě a zdravotní ani jiná rizika nikdo příliš neřešil. A dnes? Doba pokročila. O „retkách“ je známo dost a vývojáři se předhánějí v nápadech, jak z nich udělat neškodnou záležitost, které se totiž i přes veškerá rizika stále podstatná část z nás jednoduše neumí zříct.

Bývala to oblíbená scéna mnohých režisérů. V záběru stojí on a ona, sami dva naproti sobě. Hledí si beze slov do očí, ona v očekávání slastně přivírá oči, zatímco on se k ní sklání a pak, konečně, jí připálí. Těžko říct, jak by takový klasický filmový obraz vypadal dnes.

Klasické cigarety, jak je známe, zkrátka a dobře vycházejí z módy. Jejich kouření by se dnes dalo přirovnat k jízdě kočárem po dálnici. Zůstává po něm nepořádek a všechny v okolí štve.

Chci skončit s kouřením

Miliony lidí na celém světě hledají způsoby, jak se zbavit cigaret, ale už ne tak docela tabáku. A výrobci dokážou jejich požadavky vyslyšet. Do karet jim nahrávají také časté obavy typu: Když přestanu kouřit, přiberu. Když s tím seknu, vypadnu z kolektivu, v němž kouří úplně všichni. Přechod z cigaret na modernější verze je tak snadným řešením všech, kteří čelí podobným pochybám.

Žvýkací tabák

Především pánové také ve velkém propadli tzv. žvýkacímu tabáku. Žvýkací tabák je tabákový produkt určený nikoli ke kouření, ale k rozpouštění v ústech pomocí žvýkání. Šťávy vznikající při žvýkání se uživatel zbavuje typickým odplivnutím. Obdobným způsobem se užívá také orální tabák (dipping tobacco nebo snus), které jsou ale upravené tak, že se v ústech rozpouštějí bez potřeby jejich rozžvýkání.

Jak známo, kdo chce, hledá způsoby, a to platí právě i v případě výrobců cigaret. Některé společnosti vyvíjejí nové a nové metody, jak kouření, o jehož vlivu na zdraví se mluví čím dál více, udržet na trhu a přitom vyhovět řadě různorodých požadavků. Lékaři by uvítali zdravotně nezávadné produkty, hasiči zase takové, které vám, když po šichtě v práci usnete, nepodpálí bydlení, dámy a dívky chtějí svoji dávku nikotinu, ale bez žlutých prstů, nehtů i zubů a úplně všichni s klidem oželí odér kouře, který se drží v dechu, oblečení i nábytku. Se všemi se nedá než souhlasit.

Dobrá zpráva pro všechny, kteří jsou v obřím tabákovém průmyslu jakkoli zainteresováni a cestu ven z něj nehledají, je, že se to, alespoň částečně, daří.

Kouřit tabák se dnes dá na řadu způsobů. Mezi ty nejnovější patří systém zahřívání zvenčí, používá ho třeba technologie HeatFlow společnosti JTI. Její model Ploom X funguje na principu rovnoměrného zahřívání tabáku, který se tak podle výrobce nepřepaluje. Ten tvrdí, že k méně škodlivému vlivu ve srovnání s běžnými cigaretami přispívá i fakt, že se zařízení snadno čistí. Následkem obojího je absence nepříjemného zápachu i výrazně nižší výskyt škodlivých látek. Na podobném principu funguje také iQOS ILUMINA.

A co ještě hraje roli?

Skutečnost, že lidé chtějí víc než prosté potáhnutí. Touží po moderním designu, schopnosti připojení k chytrým telefonům a možnosti „dát si jednu“, i když prší. I přes veškerý pokrok je ovšem potřeba zdůraznit, že kouření i nadále poškozuje zdraví nás všech.