9. ledna 2024 18:50
Petr Bošnakov

Djoker to bude mít moc těžké, u Messiho člověk nikdy neví

Minulý rok se nesl ve světě sportu ve znamení několika mimořádných výkonů, jejichž hlavní protagonisté budou bojovat o mety nejvyšší také letos. Je ovšem otázka, jak velké jsou jejich šance své snové výsledky zopakovat, případně snad dokonce vylepšit.

Novak Djoković | tenis, Srbsko, 1987

Nejlepší evropský sportovec roku 2023 bude mít na co navazovat. Loni totiž triumfoval na Australian Open, French Open i US Open, dost překvapivě padl pouze ve finále oblíbeného Wimbledonu, ve kterém ho udolal v pěti setech Carlos Alcaraz. Na konci roku ovládl posedmé Turnaj mistrů, což se nepodařilo žádnému tenistovi, včetně jeho největších soupeřů Rogera Federera a Rafaela Nadala.
Playboy: Djoker má před sebou mimořádně těžkou obhajobu, kterou může překonat pouze vítězství ve všech turnajích kategorie Grand Slam a hlavně na olympiádě v Paříži. Olympijské zlato totiž Novakovi ve sbírce jeho triumfů stále chybí a vzhledem k jeho vztahu k Srbsku nelze vyloučit, že vše podřídí triumfu v pařížské metropoli. Přitom ke Gold Slamu, na který dosáhla zatím jen Steffi Graff, měl nakročeno v roce 2021. Po triumfech v Austrálii, Francii a Anglii ale padl v semifinále posunuté olympiády v Tokiu. O kalendářní Grand Slam pak připravil Djokoviće ve finále US Open Rus Medveděv.

Max Verstappen | formule 1, Nizozemsko, 1997

O tom, že ne bludný, ale létající Holanďan získá letos v pořadí čtvrtý titul v řadě, nikdo snad nepochybuje. Je otázka, jestli zopakuje loňskou suverenitu. Max totiž ovládl 19 z celkového počtu 22 závodů a na stupních vítězů chyběl pouze jednou. Celkem vedl přes tisíc kol, získal největší počet bodů v historii světového šampionátu (575) a vyhrál s největším rozdílem 290 bodů.
Playboy: Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, ale letos to Max nejspíš nedá.

Jonas Vingegaard | cyklistika, Dánsko, 1996

Dánský cyklista loni obhájil suverénním způsobem s mimořádným náskokem sedm a půl minuty vítězství na Tour de France. Druhého Tadeje Pogačara, rovněž dvojnásobného šampiona, rozdrtil v posledním týdnu, kdy nejdřív porazil svého jediného soupeře v časovce o 1:38 minuty, aby dílo Slovincovy zkázy dokonal v královské etapě o den později. Přestože Tadej před startem prohlašoval, že hodlá zaútočit na vrcholu Col de la Loze, během stoupání mu došly síly a sdělil svému týmu, že je mrtvý, aby závod dokončil v poli poražených.
Playboy: Jonas Vingegaard je jednoznačně největším favoritem a s pravděpodobností hraničící s jistotou vyhraje. K hattricku mu dopomohl paradoxně Pogačar, který na konci roku oznámil, že sice pojede na Tour de France, ještě předtím se ale popasuje s nástrahami monumentů Milán – San Remo a Lutych – Batogne – Lutych. Především se premiérově zúčastní Gira d’Italia, zatímco Dán soustředí veškerou svou pozornost na Tour. Vyhrát oba po sobě jdoucí třítýdenní etapové závody Grand Tour je podle znalců nemožné, naposled to dokázal v roce 1998 Marco Pantani, nad jehož triumfy se však vznáší dopingový opar.

Lionel Messi | fotbal, Argentina, 1987

Argentinec získal loni rekordní, osmý Zlatý míč, nemálo expertů se však chytalo za hlavu. S nejvýstižnějším komentářem přišel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky Sports legendární německý fotbalista Lothar Matthäus: „Po celý minulý rok byl Haaland lepší než Messi. Je nezasloužené, že Messi vyhrál. Není možné vynechat Haalanda. Tahle volba je podle mě fraška,“ prohlásil držitel stejné trofeje, mistr světa a vítěz Ligy mistrů, který je jinak Messiho fanouškem.
Playboy: Lionel Messi kope v USA tamní MLS, kterou nelze srovnávat ani s průměrnými soutěžemi starého kontinentu. Obhajoba Zlatého míče by se proto neměla konat. I když u Messiho člověk nikdy neví.