19. ledna 2023 20:16

CR7 v roli vábničky

Jak sdělil světu den před zahájením šampionátu v Kataru prostřednictvím televizní stanice Al-Džazíra šéf organizace Gianni Infantino, vydělala FIFA za čtyři roky uplynulé od mistrovství světa v Rusku zatím rekordní částku 7,5 miliardy dolarů. Je to o miliardu dolarů víc než na světových šampionátech v Brazílii 2014 a Rusku 2018.

Rozhodně se tak nepotvrdila prognóza, podle které měli sponzoři negativně reagovat na přidělení šampionátu Kataru a s tím spojený nevhodný podzimně-zimní termín. Nelze se tedy příliš divit Infantinovu emotivnímu prohlášení, podle kterého Evropa směrem k pořadatelské zemi moralizuje, zatímco by se měla za své postoje po 3000 let omlouvat. Pakliže nedojde k mimořádným událostem, překročí příjmy FIFA v následující čtyřletce hranici 10 miliard dolarů, neboť mistrovství světa 2026 v USA, Kanadě a Mexiku se místo dosavadních 32 zúčastní hned 48 týmů, navíc se bude hrát ve standardním letním termínu, který by měl být pro reklamní aktivity mnohem přívětivější.

Saúdové na čekané

Jak informuje web raconteur.net, představovalo katarské mistrovství světa rovněž velkou výzvu pro reklamní experty, kteří museli přizpůsobit strategii faktu, že se poprvé v historii hrálo v zemi s pouhými třemi miliony obyvatel. Pro srovnání, předchozí dvě pořadatelské země Brazílie a Rusko mají 214, respektive 144 milionů obyvatel.

„Hostitelská země je pro sponzory velmi důležitá, jak ukazují výsledky předchozích šampionátů, existuje přímá úměra mezi velikostí pořadatele, počtem obyvatel, mírou návratnosti a ziskem. Platilo to v Brazílii a v Rusku a je takřka jisté, že tomu tak bude i na mistrovství světa 2026 v USA, Kanadě a Mexiku,“ říká Ricardo Fort, jeden ze zakladatelů společnosti Sport By Fort Consulting a bývalý viceprezident Coca-Coly pro oblast sportovních aktivit. Ekonomické výsledky katarského šampionátu ovšem můžou být velmi důležité pro přidělení jubilejního světového šampionátu 2030. Vedle spojení Španělska s Portugalskem, případně Argentiny, Chile, Paraguaye a Uruguaye, či dokonce převážně balkánského bloku Bulharsko, Rumunsko, Řecko a Srbsko, je totiž ve hře také Saúdská Arábie. Přebohaté pouštní království to hraje na několik stran, vedle možnosti prvního asijsko-afrického šampionátu v Saúdské Arábii a Egyptě figurují v plánech Rijádu jako spolupořadatelé Itálie a možná i Řecko. Je ovšem otázka, v jakém termínu by se šampionát slavící sté narozeniny konal, v tradičním létě jsou totiž klimatické podmínky prakticky totožné s katarskými. Jakkoli se představa saúdsko-italského šampionátu může zdát vzhledem ke vzdálenosti mezi oběma zeměmi utopická, má pouští ropou nasáklá velmoc jeden nezpochybnitelný argument. Kromě Londýna se totiž hrály zápasy posledního ME před dvěma lety také v takřka 4000 km vzdáleném ázerbájdžánském Baku. Shodou okolností se jednalo o zápas čtvrtfinále Česká republika–Dánsko.

Po Ronaldovi v hledáčku rovněž Messi

Přestože se představa, že osm let po šampionátu v Kataru se stane pořadatelskou zemí největší regionální rival za Saúdské Arábie, který si dělá z lidských práv asi stejně těžkou hlavu jako ropný emirát, může jevit v této chvíli jako šílená, v případě FIFA není nic nemožné. Snad žádná sportovní organizace, včetně Mezinárodního olympijského výboru, totiž nectí ve větší míře pravidlo o tom, že peníze jsou na prvním místě.

Navíc Saúdové vynesli trumf v podobě angažmá Cristiana Ronalda. Pětinásobný vítěz Zlatého míče a Ligy mistrů, jeden z nejlepších fotbalistů historie, si v celku Al Nassr vydělá do roku 2030 miliardu dolarů. Jeho základní roční plat činí 75 milionů eur, k tomu bonusy, které už tak neskutečnou částku vyženou na 200 milionů eur. Pro ilustraci, dva největší hrdinové posledního mistrovství světa Lionel Messi a Kylian Mbappé se musí podle Forbesu spokojit se skromnějšími příjmy 120, respektive 128 milionů dolarů. CR7 tak bude inkasovat 16,6 milionu eur měsíčně, 550 000 eur denně, 23 000 eur na hodinu a 382 eur za minutu. Za tyto peníze se bude snažit přesvědčit funkcionáře FIFA, že země jeho štědrého zaměstnavatele je vhodnějším pořadatelem MS než například rodné Portugalsko.

Kromě toho, jakkoli se to zdá být v této chvíli nepravděpodobné, nelze vyloučit, že za Saúdskou Arábii bude lobbovat i Lionel Messi. Podle španělského deníku Mundo Deportivo se totiž o sedminásobného držitele Zlatého míče a mistra světa zajímá další saúdskoarabský klub Al Hilal, který nabízí dokonce roční mzdu v hodnotě 300 milionů dolarů. Navíc by Messi přestoupil z Paris Saint-Germain, který sice sídlí ve francouzské metropoli, fakticky se však jedná o klub, jehož majitelem je regionální superrival z Kataru.