3. října 2023 20:25
Petr Bošnakov

Čeští politici, premiéry nevyjímaje, si potrpí na zajíčky

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se nedávno potřetí oženil, když pojal za choť exposlankyni za ČSSD, o 23 let mladší Gabrielu Kalábkovou. V případě touhy po omlazení portfolia manželek si dnes víceméně bezvýznamný politik lehce polepšil, věkový rozdíl mezi ním a druhou manželkou Petrou, se kterou se rozvedl před dvěma lety, je totiž pouze jedenadvacet let.

Ve srovnání s předchozím bombastickým sňatkem zavdala skromná svatba médiím příčinu ke komentářům ohledně milostných vztahů vrcholných českých, dnes už bývalých politiků s výrazně mladšími partnerkami. A tak vešlo ve známost, že například bývalý ministr vnitra a předseda již neexistující vládní strany Věci veřejné Radek John se potřetí oženil před dvěma lety, přičemž jeho vyvolená, svého času modelka Markéta Zámyslická, je mladší přesně o dvě desetiletí. Třetí manželkou posledního místopředsedy federální vlády Miroslava Macka je od roku 2015 Petra Hrochová, rozdíl mezi manželi je 24 let. Svého času hodně zhrzená druhá choť, movitá rentiérka Jana Blochová, popřála Mackovi u příležitosti svatby hodně štěstí a hlavně pevné zdraví, chce-li si manželky užít. Jak vidno, její přání se zatím plní. Kouzlo mládí funguje i v obráceném gardu, dnešní poslankyně a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová se vdala před sedmi lety za kadeřníka Jakuba Pokorného mladšího o 15 let.

Výjimka potvrzující pravidlo

Jako legitimní a pochopitelná se proto jeví otázka, čím přitahují převážně zralí muži podstatně mladší partnerky. Jako nejvíce prvoplánová se jeví touha po materiálním zabezpečení. Ve výše zmiňovaných případech se ovšem musím všech dotyčných zastat. Ne snad, že byli uvedení pánové a dáma závislí na sociálních dávkách, žádný z nich, až na jednu výjimku, ovšem ani zdaleka nefiguruje na předních místech v seznamech českých největších boháčů. A rozhodně si nemyslím, že by si Jakub Pokorný bral hejtmanku Jaroslavu za ženu proto, aby se mohl dvakrát svézt jejím ojetým služebním vozem Škoda Superb do zaměstnání, za což se mu dostalo mediálního lynče.

Zmiňovanou bohatou výjimkou potvrzující pravidlo je historicky nejmovitější český politik narozený na Slovensku, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož majetek odhaduje Forbes na 3,7 miliardy dolarů. O dvacet let mladší Moniku si vzal v roce 2017, dva měsíce poté, co byl v květnu odvolán premiérem Bohuslavem Sobotkou z postu ministra financí. V té době měl za sebou pár dlouhodobých vztahů. V době seznámení imponoval vdané Monice, zaměstnankyni podniku Lovochemie, před více než dvaceti lety fešák Babiš v kvalitním obleku a sbalila ho na jakémsi školení, když si k němu sedla na opěradlo křesílka a zeptala se ho, jak se má. Dávno před svatbou porodila partnerovi dceru Vivien (2000) a syna Frederika (2003). Od roku 2013 proto používala příjmení Babišová.

Není nad sexy mozek

Zatímco paní Monika neměla o tom, že se stane partnerkou vrcholného politika, v začátcích randění ponětí, slečny Petra a Lucie šly v případě Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka najisto. Oba bývalé premiéry, kteří se upřímně nesnášeli, pak spojila schopnost najít v době nejtěžších politických bojů čas a energii na mladší milenky, pozdější manželky.

Tlumočnice Petra Kováčová začala tajně chodit s ženatým premiérem Jiřím Paroubkem před volbami do PS v roce 2006. O rok později si Džordžína vzala, když předtím svět informovala o jeho sexy mozku. Škoda že se asi nikdo nedozví, jak ctižádostivá a cílevědomá blondýnka reagovala na skutečnost, že její manžel odmítl po patem skončených volbách velkorysou nabídku Mirka Topolánka na post předsedy Poslanecké sněmovny, který by ji katapultoval na společenské výsluní. Na druhou stranu však mohla žít až do léta 2010 v představě, že stane po boku staronového premiéra. Dopadlo to ale tak, že Jiří Paroubek, který byl ochoten vládnout také s Marťany, sice vyhrál volby, disponoval však nulovým koaličním potenciálem. V návalu emocí opustil unáhleně post předsedy ČSSD a jako řadový poslanec ztrácel vliv. Vedle toho slábla láska paní Petry k sexy mozku. Manželství skončilo před dvěma lety ne zrovna přátelsky.

Je humorné, že místo Paroubka se stal premiérem Petr Nečas (ODS), kterému šéfovala jeho dlouho utajovaná milenka a vrchní ředitelka kabinetu Jana Nagyová, později Nečasová. Vztah se provalil až po komickém zásahu Útvaru rychlého nasazení na Úřadu vlády v létě 2013, po kterém premiér rezignoval. Petr Nečas se ale jako ministr práce a sociálních věcí Topolánkovy vlády nenechal sbalit zajíčkem, ale spíš stejně starou dominou, která ho nazývala venkovským pantátou.

Matematika versus rande

O jedenáct let mladší poslankyně ODS Lucie Talmanová bezpochyby vzhlížela k druhému historickému předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi s patřičným obdivem. K posílení předsedovy autority došlo poté, co Topolánek dovedl stranu v roce 2006 doposud nepřekonaným ziskem 81 mandátů k vítězství ve volbách, které však vzhledem k poměru 100:100 nestačilo k sestavení vlády. Milenecký vztah se provalil náhodou, bulvár publikoval fotografii z restaurace Amici Miei s tím, že načapal manžele Topolánkovy. Předsedova manželka Pavla reagovala prostřednictvím SMS, ve které prozradila, že na fotce není ona, ale paní poslankyně Talmanová. Vyšlo najevo, že zatímco se učila se synem matematiku, byl Topolánek s milenkou na pracovní schůzce. Pak už vzaly věci rychlý spád. Lucie Talmanová se stala místopředsedkyní PS, ženatému premiérovi porodila syna Nicolase, kvůli jehož přerušenému spánku napadl předseda vlády fotografa. Nutno říci, že dobře udělal, protože spící mimino fotí v kočárku, navíc s pomocí blesku, jen blb. Manželství bylo rozvedeno v roce 2010, měsíc předtím, než byl Topolánek spolustraníky víceméně odstřelen na základě rozhovoru pro magazín Lui se zaměřením na homosexuály. Každopádně poděkoval bývalé manželce za klidný průběh rozvodu, věnuje se energetice a po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2018 už asi potřetí do politické řeky nevstoupí.