15. srpna 2023 21:32
Miluna Pecková

Cesta zakladatele společnosti 2Bminer za americkým snem

„Moje cesta za snem začala, když jsem si z Prahy domluvil schůzku na kafe 700 kilometrů od Los Angeles,“ říká v rozhovoru zakladatel společnosti 2Bminer Jakub Hlavenka. Jeho cesta vedla ze Slovenska přes Spojené státy zpátky do České republiky a společnost 2Bminer, kterou založil a která zprostředkovává lidem z celého světa těžbu kryptoměn, raketově roste.

Jakube, jaké byly začátky vašeho podnikání?
Začátky podnikání jsou vždy spojené s velkým očekáváním a stejně tak to bylo i u mě. Vždycky mě lákalo věnovat se něčemu svému a už tenkrát jsem se zaměřoval na energetiku, ke které mě to táhlo. S podnikáním jsem začal na Slovensku, kde jsem založil skupinu obchodníků, které jsem najímal a trénoval. Nakonec to byla velká skupina, která čítala více než sto úspěšných obchodníků v sedmi městech Slovenska. V této firmě jsem byl několik let obchodním ředitelem a také jejím majitelem. Firma fungovala úspěšně několik let, ale já jsem se rozhodl jít dál a vyzkoušet něco nového, tak trochu jít za svým snem.

Co bylo tím snem?
Podnikání ve Spojených státech. Sledoval jsem na internetu úspěšné české podnikatele v Americe. Říkal jsem si, že když se budu soustředit na to, co chci, musí to přijít. Rozhodl jsem se, že je ten správný čas, a odletěl jsem na Floridu. Až tam jsem přemýšlel, kde a s čím začít. Bohužel se mi tam dlouho nedařilo najít nic, do čeho bych chtěl investovat svůj čas. Až když jsem se vrátil zpět domů do Čech, podařilo se mi spojit s úspěšným Čechem žijícím v USA a domluvit si společnou schůzku u kávy.

Letěl jste na kafe do Spojených států?
Ano, dá se to tak říct. Odletěl jsem tentokrát do Los Angeles, kde jsem si půjčil auto a jel 700 kilometrů do Lake Tahoe pro rady a tipy, jak začít ve Spojených státech s podnikáním. Schůzka mě absolutně nadchla, a tak jsem nemeškal a rovnou jsem si zařídil malou kancelář v Las Vegas a založil svou firmu. Ta se zaměřovala na pomoc jiným českým firmám, které chtěly expandovat do Ameriky.

Můžete prozradit, které to byly?
Jednou z těch, díky které se mi podařil skvělý rozjezd, byla například společnost Mattoni. Když mi poslali své vzorky, obcházel jsem osobně obchody a snažil jsem se dostat přímo k vedoucím pracovníkům. Díky tomu, že jsem byl opravdu velmi neodbytný, se mi podařilo během několika dní spojit s jedním manažerem obchodního řetězce v Los Angeles. Toho jsem přesvědčil, aby produkt pro svůj řetězec objednal. Tím začala distribuce. A protože mě prodej bavil, a také mi šel, nabídl jsem kromě distribuce i obchodní služby.

Jednou z firem, které mě poté oslovily, byla i firma Michala Bílka, která fungovala jako eventová agentura a chtěla expandovat do Las Vegas. Tohle byl začátek a seznámení se s Michalem, se kterým máme nyní společně firmu 2Bminer.

Jak jste přišli na nápad založit firmu, která zprostředkovává těžbu kryptoměn?
Myšlenka se zrodila v období pandemie a předcházela jí situace, kdy jsem stále pendloval mezi Prahou a Los Angeles. Tím jsem vzbudil podezření, že jsem ve Spojených státech nelegální pracovník. To samozřejmě nebyla pravda, ale komplikovalo to celou mou situaci, a než se vše vyřešilo, musel jsem Spojené státy opustit. Řízení firmy z Čech nebylo jednoduché, především kvůli časovému posunu. Musel jsem tedy najít dočasné řešení. Odjel jsem tak do Mexika, abych mohl dál pokračovat a věnovat se firmě, alespoň v dočasném remote režimu. Nakonec jsem tam strávil čtyři měsíce.

A pak přišla pandemie COVIDU-19?
Ano, pandemie během krátké chvíle změnila trh. Všiml jsem si, že se sklady často mění na prostory pro těžbu kryptoměn. Přemýšlel jsem, jak takové situace využít, a tak vznikaly první nápady s těžbou. První stroje jsem pořizoval tak trochu v punkovém stylu. Objednával jsem je přes aplikaci Telegram, znal jsem jen přezdívku prodávajícího a velké finanční částky za stroje jsem platil do jeho kryptoměnové peněženky. Nezbývalo než doufat. Doufat, že daný člověk vůbec existuje a že stroje přijdou. Často s tím byly spojené problémy. Například přišly špatné typy strojů s výrazným zpožděním a tak dále. Naštěstí nakonec vždy dorazily. Když jsem si uvědomil, kolik je za tím vším práce a stresu, napadlo mě, že by to mohl být opravdu zajímavý byznys. Určitě se najde někdo, koho zajímají kryptoměny, kdo by rád těžil, ale bez všech starostí a komplikací, které jsou s tím spojeny. Založil jsem webové stránky a nabídl první stroje. Rychle se ukázalo, že to byla trefa do černého.

Jak došlo znovu ke spolupráci s Michalem Bílkem?
Covidová pandemie ovlivnila i podnikání Michala, ale potkali jsme se nejdříve na jiném projektu, kterému se Michal věnoval. Když jsme společně probírali možnosti podnikání, nabídl jsem mu spolupráci a jemu se tato myšlenka líbila. Chtěl, abychom se zaměřili na klienty, kteří mohou koupit alespoň jeden celý stroj, nikoliv pouze podíly ze stroje. S nabídkou prodeje, přepravy a servisu celých strojů jsme se zaměřili na větší klienty a začali velmi brzy růst. Dnes máme přibližně 250 klientů, o jejichž stroje pečujeme. Většina z nich je z České republiky, ale máme své klienty napříč světem, a to například ve Spojených státech, Japonsku, Německu, UAE aj. Nyní otevíráme hosting již na třetím kontinentu, a to ve státě Paraguay, který nabízí kompletně zelenou energii z vodních elektráren. Tahle kombinace se nám líbí a chceme ji šířit dál.