1. června 2023 18:22
Komerční sdělení

Česko zná vítěze českého kola nejprestižnější barmanské soutěže světa Diageo Reserve World Class

České kolo nejprestižnější barmanské soutěže světa, kterou i letos pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov, má svého vítěze. Nejlepším barmanem Česka pro rok 2023 se stal Jan Šebek z Becher’s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Vyhrál české finále soutěže Diageo Reserve World Class a zúčastní se světového finále v brazilském São Paulu!

Ten se soutěže Diageo Reserve World Class zúčastnil už celkem pětkrát a podle svých slov musel nejprve dozrát, aby mohl reprezentovat Česko i na světovém finále: „Po pěti letech jsem si uvědomil, že přechozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní po těch pěti letech mám na to, jet na světové finále odvahu a zkušenosti.“ Po soutěži prý bude nejprve oslavovat a poté se začne intenzivně připravovat: „Jakmile přijde zadání na světové finále, nebude už moc času na přípravu a budu muset odeslat své receptury. To znám už od Víti Ciroka, mého kolegy z Becher´s baru, který se světového finále zúčastnil minulý rok. Chtěl bych si tedy natrénovat techniku, ozdoby atd. Příprava je velmi důležitá a chtěl bych mít před světovým finále všechno nachystané,“ dodává čerstvý vítěz českého kola.

Českému slavnostnímu finálovému večeru předcházely dva soutěžní dny, na kterých čekalo finálovou TOP 12 barmanů několik náročných výzev. Ve středu 24. května proběhly dvě soutěžní disciplíny, na které se mohli barmani dopředu připravit. Jedna byla na bázi ginu Tanqueray, ve které měli barmani připravit twist na moderní Martini. Druhá disciplína byla na bázi whisky Johnnie Walker Black Label. V této disciplíně měli soutěžící připravit drink, který v originále nebyl na whisky založený.

Druhý finálový den odstartoval o den později v hotelu Four Seasons, kde proběhlo losování tzv. mystery boxem. Každý z finalistů si vylosoval jedno roční období a podle něj mu pak byla přirazena jedna značka – jaro například reprezentoval gin Tanqueray. Po vylosování měli soutěžící 15 minut na přípravu drinku inspirovaného vylosovanou značkou a ročním obdobím.

Po těchto disciplínách sečetla porota body a ze soutěžící finálové TOP 12 vybrala super finálovou šestku nejlepších barmanů, kteří postoupili do čtvrtečního finále, tzv. The Wheel of Fortune, neboli „Kolo štěstěny“. Celá šestice finalistů měla k dispozici dvě stejné ingredience (Don Julio Anejo a nealkoholický destilát Seedlip). K nim si poté vytočili třetí základní ingredienci z portfolia Diageo Reserve. Dále si finalisté vytočili ovocnou ingredienci, kterou museli použít minimálně do dvou koktejlů. Po určení všech ingrediencí měli soutěžící dvě minuty na přípravu a pět minut na namíchání tří drinků, které následně prezentovali porotě.