15. června 2023 15:05
Petr Bošnakov

Mark Zuckerberg zvládl Murphyho výzvu v neskutečném čase. Odborníci hovoří o ohromujícím výkonu

Jak informovala prestižní média, šéf Facebooku Mark Zuckerberg si před nedávnem hrábl až na samé dno fyzických a psychických sil, absolvoval Murph Challenge za 39:58 minut. Pro ilustraci, stejný čas by se na Crossfit Games v roce 2015 rovnal pátému místu mezi specialisty.

Výzva nese jméno po americkém hrdinovi války z Afghánistánu, podporučíkovi US Navy SEALs M. P. Murphym, který zahynul v boji s Tálibánem a byl posmrtně vyznamenán prezidentem USA. Jeho trénink, dnes známý pod názvem Murph Challenge se skládá z běhu na 1 míli (1,6 km), následují porce 100 shybů, 200 kliků a 300 dřepů, utrpení končí po uběhnutí další míle. Celý trénink pak příslušník speciální jednotky absolvoval s neprůstřelnou vestou o hmotnosti 9,08 kg.

Zdravé tělo, zdravý Mark

Mark Zuckerberg svůj výkon z 27. května, kdy si v USA připomínají na počest padlých vojáků Den obětí, zveřejnil pochopitelně na vlastní sociální síti s tím, že se mu v průběhu necelých čtyřiceti minut dostávalo podpory za strany dcer Maximy a Augusty. Jejich sestra Aurelie, která se narodila na konci března, se akce z pochopitelných důvodů nezúčastnila. Jeho čas 39:58 minut je považován za mimořádný. „Naši nejlepší atleti by to sice zvládli o pár minut rychleji, ale na více méně běžného člověka je to super. Na Murphyho výzvu se dá trénovat, nicméně i pro pravidelně sportujícího muže, který si dává do těla, je každý čas pod hodinu úctyhodný,“ zhodnotil Zuckerbergův výkon guru českého crossfitu Petr Schlegel, mimo jiné autor teorie tónických a fyzických svalů.

Majitel Facebooku to v poslední době nemá vůbec jednoduché, jelikož před několika dny přiznal v Lex Fridman Podcast, že pod tlakem vědců cenzuroval pravdu. Je nicméně znám svou péčí o fyzickou schránku. Mimo jiné je nadšeným propagátorem brazilského jiu-jitsu. „Po prvních pěti minutách cvičení jsem si položil otázku, co jsem dělat celý svůj život,“ prozradil prostřednictvím Facebooku s tím, že angažoval známého trenéra Davea Camarilla. Devětatřicetiletý byznysmen je rovněž velkým fanoušek surfování. „Když jsme ve vodě, je těžké soustředit se na něco jiného,“ prohlásil v The Tim Ferris Show, když boj s vlnami přirovnal k šachu.

Odjet, přežít, nevzdat!

Známou domácí fitness trenérkou věnující se crossfitu, je rovněž Nikola Kičmerová, vystupující pod přezdívkou Nicky Nellow. V roce 2020 se objevila na obálce listopadového Playboye, uvnitř čísla toho pak v pictorialu ukázala mnohem více, média měla proto důvod psát o postavě snů a rajcovním těle.

Ačkoli má Nikola zkušenosti s Murphyho výzvou, ani zdaleka se nejedná o její oblíbenou crossfitovou aktivitu. „Je to strašná dřina, a to se zátěžovou vestou absolvuji pouze běžeckou část. Moje časy se pohybují v rozmezí 50 – 55 minut, v cíli sebou praštím o zem a začínám pracovat na uklidnění rozlétané tepové frekvence,“ vysvětluje. „Největším problémem jsou pro mě shyby po první míli. Kliky a dřepy se dají přežít, druhá míle je o hlavě a vůli. Existuje možnost si workout přizpůsobit prohazováním disciplín, tělo se musí vyrovnat se stejným objemem, ovšem v podstatně nižší intenzitě. Jako odraz skutečné výkonnosti se ovšem bere pouze původní verze, proto jedu klasiku, ale zatím bez vesty.“

Závodní strategie se podle Niki rovná odjet, přežít a nevzdat. „Je potřeba si co nejlépe rozvrhnout síly, jedná se o dlouhý workout, člověk se nesmí nechat zmást pocitem, že to jde samo a může se zlepšit dejme tomu o minutu. Jistota, že to dáte, přichází tak posledních sto metrů před cílem. Zatím nemám ambice ohledně času, mým cílem je absolvovat celý trénink s vestou.“

Výkon Marka Zuckerberga považuje za neskutečný, až neuvěřitelný. „Opravdu nevím, co k tomu říct. Pokud to dal opravdu podle standardní verze, je to vzhledem k věku a přece jen úřednické práci výkon z kategorie snů, kterým by mohl konkurovat i našlapaným českým crossfiťakům…“