24. května 2024 10:25

Američany sestřelil Pavel Zacha. Kdo je muž, který národní tým dlouho ignoroval?

Přišel, viděl, zvítězil. Tak by se dalo ve třech slovech zhodnotit působení Pavla Zachy na hokejovém MS v Praze. Co možná nevíte o muži, který tak dlouho pozvánky do reprezentace odmítal?

„Bylo to trochu štěstí. Ještě to tečoval bránící hráč přede mnou, od něj se to odrazilo do mě. Ale když chcete na takové úrovni dát gól, musíte mít hráče před brankou,“ těmito slovy popsal po zápase Zacha svůj gól, který dostal český reprezentační výběr do semifinále MS.

Pro Pavla Zachu šlo o druhý zápas v reprezentaci, ten první absolvoval proti Kanadě na závěr základní skupiny. V utkání s USA předvedl Zacha nejen vynikající přehled při práci s pukem, ale také ohromnou dávku obětavosti. Rval se v dresu, který tak dlouho odmítal. Talentovaný útočník šest pozvánek do nároďáku hodil do koše, až tu sedmou akceptoval.

Opora Bostonu s ohromným potenciálem

Pavel Zacha dnes patří k nejznámějším a nejlepším českým hokejistům v celé NHL. V roce 2015 si jej ze všech mladých talentů vybrali už jako šestého a od roku 2022 obléká dres Bostonu Bruins, kde po boku Davida Pastrňáka tak trochu nahradil Davida Krejčího, posbíral za dvě sezóny 116 bodů a stal se jednou z opor týmu.

Dle magazínu Forbes byl loni Zacha 13. nejlépe placeným českým sportovcem s výdělkem 76,5 milionu korun. A zdá se, že Pastrňák u něj dost možná probudil chuť obléknout konečně po letech národní dres a vyrazit Česko reprezentovat na MS.

Naposledy měl totiž Pavel Zacha na sobě národní dres v roce 2016, kdy byl členem reprezentace do dvaceti let. V seniorské reprezentaci se zatím neukázal nikdy, a byť o něj trenéři v uplynulých letech zas a znovu projevovali zájem, celkem šestkrát v řadě jim Zacha ze zámoří ukázal palec dolů. Několikrát přitom jeho odůvodnění znělo nanejvýš podivně – nepřijet na MS mu prý například doporučil jeho agent, anebo tak trochu ve stylu školáka za absencí měly být „rodinné důvody“.

Kdyby to bylo jednou nebo dvakrát, leccos by asi šlo pochopit, ale česká reprezentace, potažmo fanoušci, od Zachy „ne“ slyšeli už šestkrát, což mu před příjezdem do Prahy připomínali na sociálních sítích. Snad postupovým gólem proti USA Zacha definitivně zakopal válečnou sekyru, kterou s některými fanoušky roky měl.

Svérázný otec se obětoval pro syna

Přitom Pavel Zacha za některé věci úplně nemůže. S hokejovým svazem byl dlouho na nože jeho otec. Za odmítavým postojem k reprezentaci stály hádky a diskuze, které Pavel Zacha starší se svazovými funkcionáři vedl.

Pavel Zacha starší totiž není jen tak „obyčejným“ tátou úspěšného českého hokejisty, ale také zakladatelem komplexní filozofie výchovy dětí zvané Kamevéda, která se zaměřuje na všestranný rozvoj dítěte hned od jeho narození. Dle oficiálních stránek této metodiky ji Pavel Zacha starší sestavil v roce 1996 a již o rok později ji začal aplikovat na svého čerstvě narozeného syna Pavla.

Rozvíjej dítě hrou, sám obětuj všechno

Kombinuje v ní nejen prvky intelektuálního, ale i kreativního a pohybového učení s cílem vychovat v takto pestrém prostředí z dítěte co nejúspěšnějšího jedince – v tomto případě vrcholového sportovce. Zatímco matka Zachy, Ilona, jakožto úspěšná bankéřka živila rodinu, jeho otec vše obětoval budoucí synově kariéře, nevynechal žádný jeho trénink a od malička jej kromě hokeje vedl intenzivně i k tenisu. Za oběť ambicióznímu plánu vychovat špičkového sportovce musela padnout nejen škola, ale i synův volný čas.

A byť dnes Pavla Zachu staršího někteří odborníci označují spíše za „exota“ než autora úspěšné filozofie výchovy dětí, nikdo mu nemůže odepřít, že minimálně v případě jeho vlastního syna tento přístup přinesl výsledky. „Když jsem to všechno plánoval, považoval jsem to za nejvyšší oběť, jakou mohl otec svému dítěti dát. Člověk musí zcela ignorovat své vlastní ego a postavit své dítě na absolutní vrchol všech činů a rodinných hodnot,“ citoval otce českého útočníka web NHL.com.

„Už jako malému mi otec říkal, že musím být profesionál v nějakém sportu. Můžete si vybrat, kterou dráhu chcete dělat, ale musíte v tom být nejlepší,“ popsal vyrůstání v prostředí Kamevédy pro NHL.com sám Zacha mladší. Jeho otec přitom zdůrazňuje, že dítě musí již od útlého věku s cestou vstříc sportu souhlasit samo a není možné jej do tréninků či konkrétní disciplíny nutit.

V tuto chvíli se zdá, že letité spory českého hokeje s osobitým otcem talentovaného útočníka jsou zapomenuty. Pro český hokej je to skvělá zpráva. Hráčů, jako je Zacha, nemá Česko nadbytek. Pokud si bostonský útočník v Praze na krk pověsí medaili, velký podíl na ní bude mít také jeho otec. Po úspěšném čtvrtfinále proti USA šance na cenný kov stoupá.