15. prosince 2022 22:12

6x true crime

Mimořádně úspěšný projekt Netflixu o sériovém vrahu Jeffreym Dahmerovi zvedl vlnu zájmů o série postavené na skutečných kriminálních kauzách. V případě obliby drsného žánru doporučuje Playboy následující seriály.

1.  American Crime Story | 2016

Série mapuje nejslavnější příběhy americké justice posledních desetiletí. První přináší příběh bývalé hvězdy amerického fotbalu O. J. Simpsona, kterého v říjnu 1995 zprostila porota složená z devíti Afroameričanů, jednoho Latinoameričana a dvou bělochů obvinění z vraždy bývalé manželky Nicole a jejího přítele Ronalda. Druhá série se věnuje vraždě legendárního módního návrháře Gianniho Versaceho z července 1997. Třetí je story bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a stážistky Bílého domu Moniky Lewinsky, kdy nakonec prezident po třináct měsíců trvajícím vyšetřování přesvědčil americký Senát o tom, že orální sex není sex, a v únoru 1993 se dočkal výroku nevinen. V seriálu si zahrály hvězdy jako Cuba Gooding jr., John Travolta, Penélope Cruz.

2.  Odhalení | 2019

Gypsy Rose Blanchard žila celé dětství v přesvědčení, že má rakovinu, epilepsii, svalovou dystrofii a řadu dalších chorob, přičemž jediným zdrojem informací byla přepečlivá matka. Pak se však dívka pustila do pátrání a došla ke zjištění, že její „nemoci“ se rovnají matčině fikci. Pandořina skříňka byla otevřena, nakonec došlo na vraždu. Před začátkem seriálu není od věci podívat se na dokument HBO popisující pohnutou story rodiny Blanchardových.

3.  Des | 2020

Skotského herce Davida Tennanta znali diváci jako lékaře ze seriálu Doctor Who a detektiva Aleka Hardyho excelujícího v sérii Broadchurch. V tomto případě se mistrně zhostil postavy totálního záporáka, nekrofilního sériového vraha Dennise Nilsena, který mezi lety 1978 až 1983 zavraždil patnáct chlapců a mladých mužů. Začátek konce jeho běsnění začal v únoru 1983, kdy byl inspektor Peter Jay vyslán zkoumat zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Dospěl pak k přesvědčení, že ve hře je masový vrah a zahájil vyšetřování. Třídílná minisérie nepopisuje brutální vraždy, ale dobu po dopadení, během které se Nilsen snažil rozehrát s vyšetřovateli šachovou partii.

4.  The Thing About Pam | 2022

Hodně povedená true crime o šesti epizodách s převažujícími prvky černé komedie. V hlavní roli podvodnice a vražedkyně Pam Hupp, které se podařil dokonalý zločin, exceluje držitelka Oscara za snímek Judy Renée Zellweger. Ačkoli totiž s největší pravděpodobností zavraždila Pam svoji kamarádku Betsy, do vězení šel její tehdejší partner. Kritika se sice shodla na tom, že i když odporně slizká herečka a spoluproducentka Renée podala skvělý výkon, stejně tak i scenárista a režisér, existují témata, jako je například nepotrestaná vražda kámošky, ze kterých není radno dělat si legraci.

5.  Dropout | 2022

Seriál popisující kauzu startupu Theranos, který měl způsobit revoluci ve zdravotnictví, neboť „vynalezl“ zařízení Newton, jehož prostřednictvím bylo možné údajně provádět po odběru několika kapek krve přes dvě stovky testů. V hlavní roli nejmladší selfmade miliardářky a podvodnice Elizabeth Holmes skvělá Amanda Seyfried, která rozmetala představy o tom, že umí hrát jen hodné holky. Letos v lednu uznal soud Elizabeth vinnou z podvodu, v polovině listopadu byla odsouzena k jedenácti letům vězení.

6.  Schodiště | 2022

V hlavní roli osmidílné série je Michael Peterson (Colin Firth) ze Severní Karolíny, který najde jednoho dne svou ženu Kathleen (Toni Collette) mrtvou na schodišti. Přes třicet řezných ran a řada poranění ukazují, že se manželka stala obětí vraždy a příčinou smrti nebyl pád ze schodů. Jak tomu bývá v podobných případech zvykem, prvním podezřelým se stal manžel, spisovatel a místní politik Michael. Přestože si rodina i přátelé zpočátku odmítají byť jen připustit jeho vinu, postupem času se začnou vkrádat do mysli všech pochybnosti. Příběhu se navíc chopil tým francouzského oscarového dokumentaristy Jeana-Xaviera de Lestrada.