5. ledna 2024 14:50
Petr Bošnakov

6 australských tipů, jak splnit novoroční předsevzetí

Jednou z jistot nemalé části z nás je tradiční vstup do nového roku s novými, ušlechtilými předsevzetími. Ta hodláme, na rozdíl od těch z loňska, předloňska a dalších let, v tomto případě bezezbytku splnit, přičemž na síle míry předsevzetí se podepisuje míra konzumace alkoholu. Proto to většinou dopadá tak, že si hned první lednový týden přiznáme, že ráno běhat a po práci jít do posilovny, jíst zdravě, třídit odpad, abstinovat a začít šetřit na elektromobil je sice ušlechtilé, ale minimálně lehce vzdálené realitě.

Po zmiňovaném týdnu totiž najednou zjistíme, že ranní běhání je asi fajn, ale v lednu ráno je docela zima. V okamžiku, kdy si začnete balit věci do posilovny, vás rozbolí loket. Brokolice je sice nabitá vitaminy, ale steak je steak. A elektromobil šetří životní prostředí, ale jeho koupí podporujeme čínské komunisty. Nakonec se předsevzetí smrsknou na občasné separování prázdných láhví do odpadu a konstatování, že málo je lepší než nic.

Česko v tomto směru nepředstavuje výjimku potvrzující pravidlo, stejný problém řeší i muži například u protinožců. Pouze ku prospěchu věci jsou tak postřehy dámy nad jiné povolané, psycholožky z Melbourne a expertky projektu Headspace Carly Dober, která přišla s půltuctem tipů, jak splnit novoroční předsevzetí. Při vší úctě k paní expertce si dovolím její doporučení komentovat. Text zaujal mou pozornost, neboť vyšel v renomovaném a sledovaném australském serveru manofmany.com.

Stanovte si konkrétní cíle

Playboy: O tom žádná, Carly zároveň v dost obsáhlém textu vysvětluje, že cíl by neměl být vzdálen realitě, z čehož vycházejí její moudra. Proto si nestanovím metu v podobě sbalení svých oblíbenkyň Scarlett Johansson nebo Charlize Theron, ale půjdu po třeba po stejně staré pokladní v Lidlu, jejíž odmítavá reakce mě nikterak nepoznamená. A nebudu chtít ubrat z tělesné hmotnosti deset kilo, protože je to dřina, ale spokojím se udržením současného stavu.
Hodnocení: Opravdu nic nového pod sluncem

Zapište si svá předsevzetí

Playboy: Vzhledem k tomu, že expertka trvá na notesu a psaní rukou, žádný problém. Nejsem totiž schopný napsat bez klávesnice ani pohlednici a chápu zaměstnance pošty, kteří mají mimořádný problém vyluštit moji doručenku. Můžu tedy napsat cokoli a stejně to nepřečtu, můžu tak splnit prakticky jakékoli předsevzetí.
Hodnocení: Docela originální

Svěřte se svým blízkým

Playboy: Chápu to tak, že bych si měl sám na sebe uplést bič, protože bych svůj cíl spojil s veřejnou kontrolou. Nevím, představa, že by si některý z mých přátel nebo rodinných příslušníků pamatoval, že jsem si dal v lednu předsevzetí, jak přečtu veškeré politologické studie a knihy premiéra Petra Fialy, je iluzorní. Na druhou stranu s pravděpodobností hraničící s jistou lze říct, že před veřejným prohlášením o tom, že zaplatíte partnerce a jejím rodičům luxusní dovolenou na Maledivách, není úniku.
Hodnocení: Dvojsečná zbraň

Sledujte vlastní pokroky

Playboy: Pokud nějaké existují, jedná se o velmi dobrou radu, neboť úspěch představuje mimořádnou motivaci. Podstatně komplikovanější situace nastává v okamžiku, kdy dřete celou zimu na cyklistickém trenažéru s cílem vylepšit svůj osobák na 100 kilometrů a zjistíte, že konečný čas je o deset minut horší. V takovém případě platí, když nemůžeš, tak přidej. Ale z vlastní zkušenosti vím, že to jde opravdu ztuha.
Hodnocení: Rada pro masochisty

Udělejte si radost

Playboy: Každý splněný úkol se musí oslavit. Samozřejmě, jenže v čím dál větší míře nabývám dojmu, že se paní expertka točí v kruhu. Touha po oslavě totiž může přebít snahu stanovit si cíl v podobě skutečné výzvy. Na druhou stranu, pokud si stanovíte za cíl vynést dvakrát do roka odpadky a první pokus vyjde hned v lednu, máte zbytek roku na důkladnou přípravu oslav, neboť pravděpodobnost, že to zvládnete, je mimořádná.
Hodnocení: Pohyb v kruhu

Jen žádný stres

Playboy: Jak Carly uvádí, předsevzetí jsou sice dobrá věc, v případě jejich neplnění však není radno se stresovat. Nevím jak v Austrálii, ale v Česku vchází tento bod v platnost v okamžiku, kdy odezní novoroční kocovina.
Hodnocení: Opravdu svatá pravda