23. října 2023 19:50
Petr Bošnakov

5 tipů na top vlasy

Přestože Ivan Mládek zpíval svého času o tom, že chlapa dělají brýle, pleš a břicho, nemálo mužů není ochotno se s tímto faktem smířit. V případě vlasů lze přestup do kategorie chlapů posunout, stát se tak může bez chemie, přírodní cestou.

1.  Kakaový prášek

Proč: Prášek sloužící především k přípravě oblíbeného dětského nápoje je vhodný rovněž k ochraně a posílení vlasového porostu. Je totiž bohatý na minerály, vitaminy a minerální soli. Kromě toho obsahuje nejvíc flanovidů, tedy silných antioxidantů, dále pak hořčík, draslík a tryptofan, v posledním případě se jedná o jednu z 20 proteinogenních aminokyselin. Pravidelné používání kakaového prášku vede ke zpomalení procesu šedivění, má regenerační účinky, kterými udržuje pokožku hlavy dostatečně hydratovanou.

Použití: Specialisté doporučují masku, příprava není komplikovaná. Stačí smíchat tři lžíce bílého jogurtu a dvě lžíce kakaového prášku. Nechte působit půl hodiny, vlasy pak umyjte šamponem.

2.  Spirulina

Proč: Spirulina je modrozelená řasa, která se jako doplněk stravy užívala už v éře Aztéků. Obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitaminů. Řadí se mezi antioxidanty a podporuje přirozenou obranyschopnost. Kromě toho posiluje lámavé a poškozené vlasy, kterým dodává objem a hebkost. Vlastnosti spiruliny ocení především nositelé vlnitých a kudrnatých vlasů, řasa totiž obnovuje jejich pružnost.

Použití: Nejedná se o nic komplikovaného. Stačí smíchat spirulinový prášek s teplou vodou a nanést na umyté mokré vlasy. Za dvacet minut masku smyjte.

3.  Kurkuma

Proč: Skoro by se chtělo říct, že kurkuma je nad zlato. Její hlavní složkou je kurkumin neboli protizánětlivá látka, která navíc brání hromadění tuků a usnadňuje jejich štěpení v játrech. Příznivě působí na krvetvorbu a kvalitu krve, podporuje činnost srdce a krevní oběh. Kromě toho pomáhá udržet nervovou funkci a duševní rovnováhu, což platí i pro osoby, na jejichž negativním vidění světa mají podíl svědící pokožka hlavy a lupy.

Použití: Rozpusťte lžičku kurkumy v horké vodě a nechte vychladnout. Poté, co se prášek usadí na dně, přelijte suché vlasy kurkumovou vodou a opláchněte. K dosažení viditelných výsledků stačí několik pokusů.

4.  Ovesné vločky

Proč: Oves je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů. Působí protizánětlivě na pokožku hlavy, zabraňuje vzniku a tvorbě lupů. Kromě toho brání přílišnému maštění vlasů. Má vysoký obsah železa a zinku, který zabraňuje vypadávání vlasů, naopak je zdrojem manganu podporujícího přirozený růst. Regeneruje poškozené vlasy, má zklidňující účinky a je zdrojem hydratace.

Použití: Smíchejte ve stejném poměru vločky a mléko. Vzniklou směs naneste na vlasy a nechte působit 40 minut. Poté opláchněte.

5.  Shilajit

Proč: Přírodní pryskyřičná látka, která se vyskytuje v Himálaji, na Kavkaze a dalších horských oblastech Asie. Tmavá lepkavá hmota vzniká v průběhu tisíců let rozkladem rostlinné hmoty a minerálů ve skalách a trhlinách hor. Shijalit, známý rovněž jako mumio, se používá v ájurvédské medicíně jako tonikum za účelem zlepšení a vitality imunitního systému. Obsahuje minerály, vitaminy a antioxidanty, které pomáhají snižovat stres, podporují kognitivní funkce, zdraví srdce a cév.

Použití: V případě touhy po růstu vlasů rozmixujte dva zralé banány, kokosové mléko a jednu lžičku shilajitu. Směs naneste na vlasy a nechte působit 30 minut.

Sdílejte článek
Štítky zdraví vlasy péče kakao tipy kurkuma ovesné vločky spirulina shilajit