7. května 2024 19:20
Petr Bošnakov

11 hodinek Sylvestra Stallona míří do aukce, tahákem Patek Philippe za pět milionů dolarů

Není pochyb o tom, že představitel Rockyho a Ramba je stále nepostradatelnou součástí světa filmu. Akční hrdina sbírá také hodinky, přičemž jedenáct kousků z jeho sbírky se stane 5. června magnetem zájmu sběratelů a investorů aukce Sotheby’s v New Yorku. Nového majitele s největší pravděpodobností najdou také hodinky Panerai Luminor Submersible Stallone, které zdobily hercovo levé zápěstí běhen natáčení snímku The Expendables: Postradatelní 2, z roku 2012.

Sylvester Stallone má k tradiční italské značce, která na tom nebyla v polovině 90. let ekonomicky vůbec dobře, osobitý vztah a může se právem považovat za jejího zachránce. Hodinky PAM 5218-201 se staly v prosinci 2020 největším hitem dražby pořádané společností Phillips, konečná cena se vyšplhala na 214 200 dolarů.

Hlavním důvodem astronomické ceny na poměry hodinářského brandu byl Stallonův snímek Denní světlo, ve kterém bývalý šéf newyorské záchranné služby Kit Latura kontroluje čas nezbytný k přežití prostřednictvím těchto hodinek. I když strojky času absolvovaly během náročného natáčení cestu do pekla a zpět, bylo na nich jen několik škrábanců.

Až do roku 1996, kdy byl film uveden do kin, byla totiž značka, kterou založil v roce 1860 ve Florencii Giovanni Panerai, spojená především s dodávkami hodinek pro potřeby italského válečného námořnictva.

Na hodinky Panerai spoléhali během druhé světové války také žabí muži, kteří při podvodní operaci v Alexandrii vyřadili z boje slavnou britskou loď HMS Queen Elizabeth. Snímek spustil lavinu zájmu o hodinky, které Sly podle svého tvrzení koupil kdesi v Itálii, vlastnictví Panerai se stalo důkazem dobrého vkusu.

Ve hře stovky milionů

Očekává se, že největším tahákem dražby budou koupené, ale nikdy nenošené hodinky Patek Philippe Grandmaster Chime nacházející se stále v původním obalu, odhadovaná cena je až pět milionů dolarů. „Baví mě sbírat hodinky a být součástí komunity lidí, kteří hodinky nevnímají jen jako doplněk, ale obdivují řemeslnou zručnost, jejich historii,“ vysvětlil Sylvester americkému webu robbreport.com. Na jeho slova navázal Geoff Hess, hlavní vedoucí Sotheby’s pro Ameriku. „Patek Philippe Grandmaster Chime s dvaceti komplikacemi patří k tomu nejlepšímu, co bylo kdy v hodinářské branži vyrobeno. Představa, že budou předmětem naší aukce, je vzrušující.“ Mimochodem, už tak astronomická cena může být mnohonásobně překonaná, stačí vzpomenout na čtyři roky starou aukci Only Watch v Ženevě. Před aukcí ve prospěch dětí postižených nevyléčitelnou svalovou dystrofií odhadovali licitátoři cenu na tři miliony švýcarských franků, nakonec se konečná částka vyšplhala na rekordních 31 milionů, což se v přepočtu rovnalo 715 milionům korun. Očekávání jsou tak velká.

Tajnost a respekt

Jak dál Geoff Hess dodal, vnímá velmi pozitivně Stallonův v branži velmi probíraný „přestup“ z aukční síně Phillips k Sotheby’s. „Znám Slye spoustu let. V začátcích jeho kariéry někdy v první polovině 70 let, byla totiž jeho první manažerkou moje sestřenice, bohužel už zesnulá, Jane Oliver, jejíž jméno je uvedeno v titulcích každého filmu o Rockym,“ prozradil a dodal, že úspěch každé aukce hodinek celebrit stojí a padá se splněním dvou základních předpokladů. „V první řadě je nezbytné aukci držet dlouho v tajnosti, což není vůbec snadné. A je rovněž mimořádně důležité projevit každé celebritě patřičný respekt.“

V případě touhy účastnit se aukce přinášíme seznam hodinek, částka v závorce rovná se odhadované ceně: Patek Philippe Grandmaster Chime (5 mil. USD), Patek Philippe 5711-1300A Nautilus (400 000 USD), Patek Philippe 5711 Nautilus (100 000 USD), Audemars Piguet Royal Oak Tourbillon (200 000 USD), Cartier Pasha Seatimer (300 000 USD), Panerai Luminor Slytech (12 000 USD), Panerai Luminor Slytech Gold (60 000 USD), Panerai Luminor 1950 Regatta Classic Yachts Challenge (40 000 USD), Panerai Luminor Submersible 1950 (60 000 USD), Piaget Polo Grande (12 000 USD), Rolex Day Date (50 000 USD).