21. srpna 2023 15:50
Petr Bošnakov

10 láhví, které nesmějí chybět v domácím baru

Existují chyby, které lze pochopit a odpustit. Playboy proto může zapomenout na vlastní svatbu, narozeniny tchyně nebo zaplacení poplatku za užívání televizního a rozhlasového přijímače. Absence domácího baru s láhvemi, jejichž obsah činí život krásnějším, ovšem patří do kategorie chyb fatálních, nepochopitelných a neodpustitelných.

1.  Chivas Regal 12 YO

Nejslavnější prémiová skotská blended whisky, jejíž datum vzniku spadá do roku 1801. Výsledkem snažení bratrů Jamese a Johna Chivasových byl a zůstává blend čtyř desítek sladových a obilných whisky z celého Skotska. Neměnným základem je přitom dvanáctiletá sladová whisky z palírny Strathisla. V aroma převládají divoké květiny, vřes, med a sadové ovoce, zatímco bohatá, kulatá a krémová chuť zaujme vanilkou, lískovými ořechy a karamelem. Konzumovat lze čistou, na ledu, případně s několika kapkami vody. Lze rovněž použít pro přípravu koktejlů, jako Rob Roy, Old Fashioned nebo Whisky Sour.

2.  Vodka Beluga Gold Line

Ultraprémiová, pětkrát destilovaná beluga, právem považovaná za nejpovedenějšího pokračovatele klasické linie ruských vodek. Vyrábí se ve městě Mariinsk ze špičkového sladu a artéské vody, výsledkem je absolutně čistá chuť. Vhodný dárek, neboť každá z láhví má vlastní a unikátní číselné označení. K tomu korková zátka ručně zatavená voskem a speciální kladívko se štětečkem k otevření láhve. Jak radí odborníci, v žádném případě nepodmrazovat.

3.  Gin Bombay Sapphire

Základní báze bezpočtu míchaných koktejlů. Jak mimochodem říká známý barman a majitel Bugsy’s Baru Václav Vojíř, kdysi žil v představě, že jediný koktejl, který se nedá zkazit, je Gin Tonic, opak je však pravdou. Bombay Sapphire upoutá především svou jemností, lehce z něj vystupuje deset druhů koření a je přímo předurčen pro Martini Cocktail.

4.  Martini Vermouth Extra Dry

Absence alespoň jedné láhve „suchého“ martini v domácím baru je nemyslitelná. Nejspíš nejslavnější vermut historie spatřil světlo světa 1. ledna 1900, a je výsledkem předchozího deset let trvajícího experimentování. Výsledek počáteční snahy alespoň se vyrovnat francouzským „sec“ vermutům předčil i ta nejsmělejší očekávání. Slámová barva, ostřejší vůně malin, citronu, trocha irisu. Suché, nikoli hořké. Vzhledem k výše uvedenému má otázka amerického režiséra Billyho Wildera „Proč nevlezeš z toho mokrého kabátu do suchého martini,“ opodstatnění. Každopádně, pro domácí klid a mír není od věci mít v ledničce rovněž sladší bílé a červené verze.

5.  Campari

Po martini další z italských tekutých ikon. Excelentní bitter unikátní barvy, ke které se nepodařilo řadě plagiátorů ani přiblížit. A přes nemalou nabídku různých bitterů lze totéž říci i o chuti. Výsledná barva je způsobená barvivem pocházejícím z křidélek vzácného červce nopálového. Kromě toho k výrobě slavného koktejlu Garibaldi stačí pomerančový džus. Máte-li vedle campari po ruce červený vermut a gin, můžete se bez bázně rovněž pustit do kultovního koktejlu Negroni. Zcela ale chápu nemalou část vyznavačů kořeněných bitterů, kterým stačí pár kostek ledu. Docela zajímavé je v této souvislosti přání exprezidenta Miloše Zemana: „Říkal jsem ošetřujícímu lékaři, až budeš vědět, že mám dva měsíce do smrti, tak mně to řekni a já si objednám bednu campari…“

6.  Slivovice Baron Hildprandt

Velmi povedený produkt rodinné zámecké palírny Blatná z jižních Čech. Trojnásobná destilace garantuje chuť výběrových švestek, síla alkoholu 50 procent. Mimořádně jemný destilát zraje rok ve smaltovaných tancích. Kromě slivovice lze vřele doporučit stejně silné pálenky výrobce z hrušek, malin, třešní, višní a meruněk. Všechny produkty splňují vizi Haliny Pawlowské: „Po skleničce slivovice bude ti to myslet více.“

7.  Pusser’s Navy Rum

Klasický představitel námořních rumů s vysokou „voltáží“ pro opravdové playboye. Až do roku 1970 fasovali důstojníci britského Královského námořnictva jednu pintu tohoto rumu denně, než jedinečnou tradici zrušila sama královna Alžběta II. Směs rumů pocházejících ze čtyř ostrovů – Trinidad, Guyana, Tortola, Britské Panenské ostrovy, které se míchají na jediném místě. Ztrátou největšího odběratele se sice slavná značka dostala do ekonomických problémů, její povstání z popela je ovšem důkazem toho, že kvalitu nic nezabije. Při konzumaci není od věci držet se francouzského přísloví, podle kterého nemá cenu pokoušet se utopit smutek v rumu, protože umí plavat.

8.  Meukow VS Cognac

Ruský car Alexandr II. toužil po nejlepším koňaku, proto vyslal do Francie bratry ze Slezska, Augusta-Christopha a Gustava Meukowovy, které pověřil zajištěním dodávek pro carský dvůr. Bratři dvanáct let poctivě degustovali a 1. srpna 1862 založili ve městě Cognac obchodní kancelář A. C. Meukow & Co. Od roku 1979 je brand součástí nezávislé rodinné skupiny Compagnie do Guyenne.

Koňak základní kategorie s nezbytným panterem na láhvi má zlatavou barvu, v chuti dominují lékořice a oříšky, závěr je jemný, dubově dřevnatý. Podle znalců ideální společník pro mimořádné večery a velkolepé chvíle.

9.  Armagnac Janneau Napoleon

Vedle slavnějšího koňaku je armagnac noblesní a chytrý bratr s dobrou univerzitou, jehož ramena příliš nevyčuhují. Navíc ve srovnání s koňakem spočívá nepopiratelná marketingová výhoda armagnaku v udávání přesných letopočtů. Janneau Napoleon je směs deseti- až dvanáctiletých armagnaců, hrozny pocházejí z regionů Bas Armagnac a Tenaréze.

Eaux-de-vie neboli bezbarvý destilát používající se k míchání koňaků, armagnaků či ovocných destilátů zraje po destilaci odděleně v limousinských dubových sudech. Vzhledem k dlouhému zrání má armagnac zlatou barvu. Aroma je komplexní, převažují tóny ze sladkého dřeva a vanilky. Kulatá, plná harmonická chuť s dlouhým závěrem s tóny sušených švestek.

10.  Moët & Chandon Impérial Brut

Podle amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda je příliš mnoho čehokoli špatné, ale příliš mnoho šampaňského je tak akorát. Šampaňské věhlasné značky je podle výsledků testu odborného serveru alkoholium.cz vítězem v kategorii poměr cena/výkon. Koncert vyvážené směsi odrůd Pinot Noir (45 %), Pinot Meunier (35 %) a Chardonnay (20 %). Světle žlutá barva se zeleným nádechem. Jemná vinná vůně s nástupem hroznů a květů lípy. Delikátní a vyvážená chuť je zárukou pohody a správného rozpoložení.

Sdílejte článek
Štítky alkohol whisky rum bar vodka slivovice gin šampaňské víno koňak Campari martini domácí bar Moët & Chandon Chivas Regal Beluga Gold Line Bombay Sapphire Martini Vermouth Extra Dry Baron Hildprandt Pusser’s Navy Rum Meukow VS Cognac Armagnac Janneau Napoleon armaňak